Του Γιώργου Λαμπίρη

Πρεμιέρα στην αγορά με επικεφαλής το νέο επιχειρηματικό σχήμα των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη της Sterner Stenhus, δραστηριοποιούμενων επί σειρά ετών στον τομέα του real estate με έδρα τη Σουηδία, κάνει η ιστορική Οινοποιία Μπουτάρη. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1879, διήλθε από αρκετές οικονομικές δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, αναζητώντας το επόμενό της βήμα στην αγορά, με επιδίωξη την οικονομική και παραγωγική της εξυγίανση. Προς αυτή την κατεύθυνση και παρά την εξαγορά από τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη, τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της ομάδας του συνεχίζουν να συνεργάζονται ως βασικά στελέχη με την νέα ιδιοκτησία. Μεταξύ αυτών είναι και ο επικεφαλής οινολόγος της Οινοποιίας, Γιάννης Βογιατζής.

Επενδύοντας σε νέες εγκαταστάσεις

Πλέον, στον σχεδιασμό και όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της SSG Ελληνικά Οινοποιεία, Νίκος Σπέντζας, είναι να επενδύσει για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική της αναβάθμιση Μπουτάρης με το ύψος των επενδύσεων να αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ κατά τα επόμενα δύο έτη. Η επενδυτική διάθεση της επιχείρησης ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του οινοποιείου αλλά και των πολυτελών χώρων διαμονής στο Σκαλάνι του Ηρακλείου. Στο πλάνο όμως είναι και η ανανέωση και προσθήκη νέων αμπελώνων όπου κρίνεται απαραίτητο. Βαρύτητα δίνεται οινικά στη Νάουσα όπου η Μπουτάρης έχει στα χέρια της μία ποικιλία όπως είναι το Ξινόμαυρο που μπορεί να δώσει απτά αποτελέσματα σε επίπεδο παλαιώσεων και ποιότητας. Σε βαθμό προτεραιότητας ακολουθεί η Σαντορίνη, μία αγορά με ξεχωριστή πρώτη ύλη και κατ’ επέκταση τελικό προϊόν, την οποία η Μπουτάρης “εγκαινίασε” πριν από περίπου 35 χρόνια.

Στο βάθος νέες εξαγορές

H Sterner Stenhus, μητρική εταιρεία, την οποία διευθύνει ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, Ηλίας Γεωργιάδης θα προχωρήσει πιθανότατα σε νέες εξαγορές οινοποιείων που βρίσκονται στη λίστα των “κόκκινων δανείων” που διαχειρίζεται η Intrum. Επιπρόσθετα, στο πλάνο των επενδύσεων είναι να επαναλειτουργήσει το εστιατόριο στο οινοποιείο της Μπουτάρης στη Νάουσα αλλά και να ανακαινιστεί το επισκέψιμο οινοποιείο και το εστιατόριο στη Σαντορίνη. Προς το παρόν όμως, σύμφωνα με τον κύριο Σπέντζα δεν προβλέπεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις διαμονής για τους επισκέπτες τόσο στη Νάουσα όσο και στη Σαντορίνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας

Βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της Μπουτάρης αποτελούν και οι εξαγωγές, όπου διατηρεί παρουσία σε αρκετές χώρες του κόσμου, με περίπου το 25% του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από διεθνείς πωλήσεις. “Εάν ως ελληνική βιομηχανία οργανωθούμε και κινηθούμε προς το ποιοτικό κρασί και ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας σε αγορές όπως είναι η Αμερική ή και η Γερμανία, θα λειτουργήσει υπέρ όλων μας”, σημείωσε ο κ. Σπέντζας. Ειδιότερα, ισχυρές αγορές για τη Μπουτάρης αποτελούν αυτή τη στιγμή η Αμερική, ο Καναδάς και η Γερμανία. Στόχος κατά το προσεχές διάστημα είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Αυστραλία και στον Καναδά. 

Τρέχει με 80% ανάπτυξη πωλήσεων στο α΄τρίμηνο του 2023 – Στα 14 εκατ. ευρώ το 2023

Η Μπουτάρης το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών 10 εκατομμυρίων ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κινείται με +80% σε πωλήσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίστοιχα οι πωλήσεις σε όγκο είναι αυξημένες κατά 30%. “Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2023 θα κλείσει σε όρους αξίας στο +40% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (στα 14 εκατ. ευρώ). Εάν μπορούμε να κινούμαστε με ετήσια ανάπτυξη 30% κατά τα επόμενα τρία χρόνια και το 25% του τζίρου μας να προέρχεται από τις εξαγωγές, θα είμαστε ευχαριστημένοι”, σημείωσε ο CEO της επιχείρησης. 

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι o δεύτερος παίκτης στην κατηγορία των επώνυμων κρασιών σε φιάλη χωρητικότητας 750 ml, με μερίδιο αγοράς 8%. Ο κύκλος εργασιών προέρχεται κατά 70% από τα σούπερ μάρκετ και κατά 30% από την αγορά του HoReCa (εστίαση, ξενοδοχεία). Επιδίωξη για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να ενισχυθεί η διείσδυση της Μπουτάρης στο HoReCa, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει το υψηλό ποσοστό που σήμερα διατηρεί στα σούπερ μάρκετ. Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία θα εξυπηρετήσει και μία τρίτη κατηγορία ετικετών κρασιών εκτός της οικονομικής και της μέσης κατηγορίας που διατηρεί σήμερα, επενδύοντας και σε μία ακόμη με κρασιά παλαίωσης ή αριθμημένες φιάλες που θα προκύψουν από τα κρασιά που βρίσκονται στα κελάρια της. Τα “ακριβότερα” κρασιά σε συνδυασμό με την υψηλότερη ποιότητα, είναι άλλωστε ετικέτες που μπορούν να πουληθούν ιδανικότερα και με υψηλότερα περιθώρια στην αγορά της εστίασης και της γαστρονομίας.

Πηγή: Capital.gr