Στα 26 ανήλθαν τα δικηγορικά γραφεία που ελέγχθηκαν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο σε σχέση με το επενδυτικό πρόγραμματα, εκ των οποίων στα 16 κρίθηκε ότι υπήρχε υπόθεση και επιβλήθηκαν ποινές. Για δέκα δικηγορικά γραφεία δεν αποδείχθηκε υπόθεση.

Αυτά αναφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος με αφορμή την επίσκεψη στην Κύπρο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης, και τονίζει ότι σκοπός του είναι να συνεχίσει να ανταποκρίνεται επιτυχώς στον σημαντικό ρόλο που καλείται να εκπληρώσει ως εποπτική αρχή.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος αναφέρει ότι σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί εποπτικοί έλεγχοι σε 26 γραφεία. Αναλυτικά: Από αυτούς τους ελέγχους, σε τέσσερα γραφεία έχει επιδοθεί κατηγορητήριο, σε πέντε έχει επιδοθεί απόφαση ενοχής, σε τρία έχει επιδοθεί απόφαση ποινής, για δύο έχει ετοιμαστεί έκθεση και μελετάται από το τμήμα εποπτείας και συμμόρφωσης για πιθανή παρουσίαση στην επόμενη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου και για δύο εκκρεμεί ποινική υπόθεση

Για 10 γραφεία οι υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και δεν διεφάνη η διάπραξη αδικημάτων. Σημειώνεται ότι το πιο ψηλό πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν €79.000 για σωρεία κατηγοριών που αφορούσαν μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κ.ά. Το συγκεκριμένο γραφείο είχε υποβάλει από το 2013 μέχρι το 2020, 161 αιτήσεις πολιτογραφήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσης, κατά τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 έχουν διενεργηθεί σε 201 εποπτευόμενους, προγραμματισμένοι επιτόπιοι έλεγχοι για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 

Ο ΠΔΣ τονίζει παράλληλα ότι ως εποπτική αρχή, κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόντος διοικητικου συμβουλίου, από τον Οκτώβριο 2020, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στους εποπτικούς ελέγχους και έχει προβεί σε ενέργειες, οι οποίες ενισχύουν την άσκηση της εποπτείας, όπως αυτή απορρέει από τη νομοθεσία για θέματα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Παράλληλα, αναφέρει ότι από τον Μάρτιο του 2022 το δ.σ. του ΠΔΣ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και προχώρησε άμεσα στην επαρκή ενημέρωση και καθοδήγηση των εποπτευομένων, εφαρμόζοντας αυστηρά πρότυπα. 

Για την αποτελεσματική άσκηση της εποπτείας, ο ΠΔΣ έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των εποπτικών ελέγχων σε συνέχεια και των δεδομένων τα οποία παρατίθενται στη σχετική έκθεση της Moneyval. Επιπλέον, προχώρησε στην αγορά εξειδικευμένων υπηρεσιών για συγκεκριμένα θέματα από εγκεκριμένους εμπειρογνώμονες της Κύπρου, για εμπλουτισμό εξειδικευμένης τεχνογνωσίας ακόμα και κατά τον επιτόπιο έλεγχο. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιπρόσθετα προχωρήσει στη δημιουργία και εφαρμογή ειδικού σύγχρονου λογισμικού προσαρμοσμένου στις υποχρεώσεις του συλλόγου ως εποπτική αρχή, για την τεχνολογική και ψηφιακή συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών και την κατηγοριοποίηση ρίσκου των εποπτευόμενων  με μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας των δεδομένων. Επιπρόσθετα, έχει συνάψει συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό πάροχο εκπαίδευσης και πιστοποίησης για διαχείριση κινδύνων σε σχέση με τις ισχύουσες κυρώσεις, που παρέχει στους δικηγόρους τη δυνατότητα ολοκληρωμένης και στοχευμένης εκπαίδευσης αναφορικά με τις κυρώσεις. Ο ΠΔΣ τονίζει τέλος ότι είναι το μόνο σώμα παγκύπρια που την τελευταία τριετία εκδίκασε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που αφορούν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, και με βάση τη νομοθεσία έχει προχωρήσει σε καταδίκες και επιβολές χρηματικών ποινών.