Καλοδεχούμενη -και σε κάποιες περιπτώσεις αισθητή- ήταν η διαφορά στα έξοδα πολλών καταναλωτών κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μηδενικού ΦΠΑ σε επτά κατηγορίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Χθες το πρωί, με το που λειτούργησαν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και κάποιες άλλες, όπως τα φαρμακεία, και αφού ήδη είχε δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το υπουργικό διάταγμα, οι τιμές συγκεκριμένων προϊόντων που υπόκειντο σε ΦΠΑ 5% ή και 19% ΦΠΑ μειώθηκαν ανάλογα, καθώς από χθες και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο ΦΠΑ θα είναι μηδενικός.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες είχαν μπει τα δύο πόδια των επιχειρήσεων σε ένα παπούτσι, ώστε να προλάβουν να αλλάξουν τις τιμές σε περίπου 1775 κωδικούς προϊόντων, η πλειοψηφία των επαγγελματιών κατάφερε να προσαρμοστεί και να προσφέρει τα προϊόντα χωρίς ΦΠΑ. Για να προλάβουν το πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα (οι τελικές διευκρινίσεις για τα επηρεαζόμενα προϊόντα δόθηκαν μεσημέρι Τετάρτης) οι επιχειρήσεις, χρειάστηκε να εργαστούν πολλοί υπάλληλοι υπερωρίες μέχρι αργά το βράδυ, ενώ κάποια σημεία λιανικής πώλησης άλλαζαν τιμές ακόμα και χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά τα προϊόντα θα αγοράζετε με μηδενικό ΦΠΑ

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, δήλωσε στον «Φ» πως οι υπεραγορές έχουν ευθυγραμμιστεί 100% με το διάταγμα, ενώ μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να αλλάξουν τις τιμές και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Κάποιες δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μερικές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα συμμορφωθούν τάχιστα.

Θυμίζουμε ότι από χθες μέχρι την 31η Οκτωβρίου θα υπόκεινται σε μηδενικό ΦΠΑ όλα τα είδη ψωμιού, όλα τα είδη γάλακτος, περιλαμβανομένων και ειδών φυτικού γάλακτος, τα αυγά, οι παιδικές τροφές και πάνες, οι πάνες ενηλίκων, καθώς και προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία.

Χωρίς σήμανση

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει τοποθετήσει ειδική σήμανση στα ράφια για να εντοπίζει εύκολα ο καταναλωτής τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ, κάτι το οποίο δεν ήταν υποχρεωμένες να πράξουν, καθώς η Υπηρεσία Προστασία Καταναλωτή είχε απλά προχωρήσει σε σχετικές προτροπές. Επίσης, κατά κανόνα δεν υπάρχει συγκριτική αναγραφή τιμών, δηλαδή η τιμή πριν και η τιμή μετά την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ. Στις ταμειακές μηχανές έγιναν έγκαιρα οι μετατροπές και στις αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές, αποτυπώνεται και ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

Οι αλλαγές στις τιμές

Παρόλο που οι τιμές των προϊόντων, ανάλογα με το είδος αλλά και το σημείο πώλησης, είναι διαφορετικές, ωστόσο μετά τον μηδενισμό του ΦΠΑ είναι διακριτή η διαφορά στις τιμές. Ο «Φ» προχώρησε σε σχετική έρευνα σε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται στις 7 κατηγορίες που καλύπτονται από το διάταγμα και παραθέτει ενδεικτικά παραδείγματα. Την Πέμπτη 4 Μαϊου, το ψωμί τύπου Chia πωλείτο σε συγκεκριμένο σημείο πώλησης στην τιμή των €2.60, ενώ χθες η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος μειώθηκε στα €2.48. Επίσης, ψωμί με προζύμι χθες πωλείτο €2.28, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος τύπος ψωμιού πωλείτο €2.40. Χθες, φρέσκο γάλα δύο λίτρων πωλείτο €2.85, ενώ το ίδιο προϊόν την προηγούμενη ημέρα πωλείτο €2.99.

Την Πέμπτη ένα κουτί σερβιέτες -18 τεμάχια- είχε τιμή €4.99 και χθες το ίδιο κουτί είχε τιμή €4.75. Ένα κουτί παιδικές πάνες των 40 τεμαχίων την Πέμπτη ήταν σε προσφορά προς €7.89, ενώ μετά τον μηδενισμό του ΦΠΑ πωλείτο €6.63. Άλλο είδος παιδικών πανών πωλείτο την Πέμπτη €14.50 και χθες το ίδιο προϊόν είχε τιμή €12.18.

Εντείνονται οι έλεγχοι

Χθες, λειτουργοί της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου, διενήργησαν ελέγχους για να διαπιστώσουν κατά πόσο συμμορφώθηκαν οι επιχειρήσεις στο διάταγμα. Όπως είπε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, θα συνεχιστούν οι συστηματικοί έλεγχοι κατά τη διάρκεια που θα είναι σε ισχύ το μέτρο. Ο κ. Καραγιώργης προέτρεψε τους καταναλωτές να καταστούν μέρος του συστήματος ελέγχου της αγοράς και να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, έτσι ώστε εάν διαπιστώσουν ότι η τιμή κάποιου από αυτά τα προϊόντα δεν έχει διαφοροποιηθεί ανάλογα, να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία, στο τηλέφωνο 1429 για διερεύνηση. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των επιχειρήσεων.