Λύσεις στον τομέα της αφαλάτωσης στο πλαίσιο προσεγγίσεων κυκλικής οικονομίας που αφορούν και την Κύπρο, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκαν σε σεμινάριο στη Λεμεσό στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Συνόδου για θέματα Αφαλάτωσης, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, που έχει ως θέμα «Αφαλάτωση για το περιβάλλον, καθαρό νερό και ενέργεια» μεταξύ 23 και 26 Μαΐου, πραγματοποιείται ειδικό σεμινάριο με θέμα «Κυκλική αφαλάτωση: αλυσίδες αξίας και βιωσιμότητα» από τους υπεύθυνους του ερευνητικού έργου WATER-MINING.

Το απόγευμα αναμένονταν να συμμετάσχουν σε σχετικό πάνελ εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Γεωργίας, της ΡΑΕΚ, της ΑΗΚ, του Cyprus Institute και της ΟΕΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρότυπο μετάβασης στην κυκλική οικονομία το Προεδρικό

Το έργο WATER-MINING αποτελεί ένα έργο έρευνας και καινοτομίας με αντικείμενο την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών για την διαχείριση λυμάτων από αστικές και βιομηχανικές περιοχές και από μονάδες αφαλάτωσης, προωθώντας παράλληλα την εξαγωγή χρήσιμων υλικών από τις διαδικασίες αυτές. Στο έργο, το οποίο συντονίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ (TU Delft) στις Κάτω Χώρες, συμμετέχουν εταίροι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από όλη την ΕΕ.

Από την Κύπρο συμμετέχει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Το έργο περιλαμβάνει πιλοτικά πρότζεκτ στην Κύπρο, καθώς και την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες.

Στην προσπάθεια για διασύνδεση της οικονομίας με το περιβάλλον «η κοινωνία έχει κεντρικό ρόλο», ανέφερε ο διοργανωτής του σεμιναρίου, Δημήτρης Ξέβγενος, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής και Διαχείρισης Τεχνολογίας του TU Delft.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, η Κύπρος είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε νερό στην ΕΕ, η οποία εξαρτάται κατά από 50% μέχρι και 80%, αναλόγως έτους, από τεχνολογίες αφαλάτωσης για την εξασφάλιση πόσιμου νερού, ενώ αντιμετωπίζει και την πρόκληση για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας για αφαλάτωση.

Τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα επείγοντα λόγω των ευρύτερων ελλείψεων σε νερό στις χώρες της Μεσογείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν και τις υψηλότερες αυξήσεις της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Arnoldas Milukas, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για θέματα βιοποικιλότητας, κυκλικής οικονομίας και περιβάλλοντος, ανέφερε ότι το έργο «επενδύει στην εμπλοκή των τελικών χρηστών στην τελειοποίηση κυκλικών λύσεων για το νερό που περιλαμβάνουν τη διαχείριση της ανάκτησης  υλικών από την άλμη για εμπορικούς σκοπούς» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Σήμερα σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μεσόγειο επηρεάζονται ήδη από ελλείψεις νερού, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού, την αστικοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Η ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2050, ενώ οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι αναμένεται να μειωθούν κατά 10% με 30%, αναφέρεται στην ανακοίνωση του έργου WATER-MINING.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, η ανάγκη για λύσεις είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και θα απασχολήσει έντονα τις εργασίες του Συνεδρίου για την Αφαλάτωση αυτή την εβδομάδα, προστίθεται.