Νέες πιέσεις υφίσταται η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία.

Λίγο αφότου ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε τη νίκη του στις εκλογές, που του άνοιξαν τον δρόμο για μια τρίτη δεκαετία στη διακυβέρνηση της χώρας, η τουρκική λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 20,05 λιρών έναντι του δολαρίου.

Επίπεδο το οποίο κινείται πολύ κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 20,06 λιρών ανά αμερικανικό νόμισμα που καταγράφηκε την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από τις αρχές του τρέχοντος έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας του κατά την τελευταία δεκαετία, εν μέσω πληθωριστικών και νομισματικών κρίσεων.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της έντονης προεκλογικής περιόδου, οι πιέσεις που υφίσταται έχουν ενταθεί, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μετά και τη νέα εκλογική νίκη του ο Ερντογάν θα εντείνει την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του και θα συνεχίσει την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του.

Υπενθυμίζεται ότι από την κρίση του 2021, οι αρχές παρεμβαίνουν ολοένα και περισσότερο στις αγορές συναλλάγματος.

Capital.gr