Η χειρότερη μέρα του 2024 ήταν η περασμένη Κυριακή, αναφορικά με τις περικοπές πράσινης ενέργειας από το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς η κατανάλωση ηλεκτρισμού ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, ενώ η παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν μεγάλη.

Μάλιστα, πληροφορούμαστε από το γραφείο του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ) ότι την Κυριακή χρειάστηκε να αποσυνδεθούν από το σύστημα (απενεργοποίηση) για κάποιο διάστημα και ομάδες νοικοκυριών με οικιακά φωτοβολταϊκά.

Απενεργοποίηση μικρών φωτοβολταϊκών (περιλαμβανομένων και οικιακών) έγινε άλλες τρεις φορές μέσα στο 2024, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για όλο τον φετινό χρόνο οι αποσυνδέσεις φωτοβολταϊκών στέγης σε κατοικίες θα είναι περισσότερες απ’ όσες έγιναν πέρσι, που υπολογίζονται σε έξι.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατά πολύ αυξημένη παραγωγή πράσινης ενέργειας, καθώς έχουν αυξηθεί και τα εμπορικά συστήματα που συνδέθηκαν μεταξύ 2022 και 2024 αλλά και τα οικιακά, ενώ την ίδια ώρα η κατανάλωση για τους περισσότερους μήνες του φθινοπώρου και της άνοιξης παραμένει καθηλωμένη γύρω στα 600 μεγαβάτ ή -πολλές μέρες- και χαμηλότερα. Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 800 μεγαβάτ.

Ακόμα, όμως, και σε περιπτώσεις κατανάλωσης π.χ. 600 μεγαβάτ, η ισχύς που αξιοποιείται από τα συστήματα ΑΠΕ κυμαίνεται στα 320-360 μεγαβάτ, αφού η υπόλοιπη ενέργεια πρέπει να εξασφαλίζεται από τις συμβατικές μονάδες της ΑΗΚ, καθώς ο Διαχειριστής κρίνει πως μόνο με αυτή την σταθερή και «σίγουρη» παραγωγή μπορεί να εξασφαλίζεται η ευστάθεια και η ασφάλεια του συστήματος.

Το ripple control

Οι περικοπές και από οικιακά φωτοβολταϊκά είναι πλέον δυνατές για τον Διαχειριστή, μετά την έγκριση μέσα στο 2023 κανονισμών που επιβάλλουν την τοποθέτηση ripple control (μηχανισμός τηλεχειρισμού των φωτοβολταϊκών από τους Διαχειριστές Μεταφοράς ή Διανομής) σε πολύ μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, δυνατότητα που δεν υπήρχε μέχρι το 2023. Η τοποθέτηση των ripple control επιτρέπει αυτόματη επανεργοποίηση των οικιακών συστημάτων, όταν ο κίνδυνος για το ηλεκτρικό σύστημα παρέλθει.

Καθώς τα προβλήματα που επιβάλλουν απόρριψη πράσινης παραγωγής ρεύματος αυξάνονται, κρίθηκε επιβεβλημένο να εγκαθιστούνται στο εξής τα τηλεχειριστήρια ripple control, ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις να αποσυνδέονται και οικιακά φωτοβολταϊκά, όταν, σύμφωνα με τον ΔΣΜΚ, εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες περικοπών από εμπορικά φωτοβολταϊκά ή αιολικά συστήματα.

Ενώ όμως αρχικά οι περικοπές από οικιακά συστήματα ήταν σπάνιες, φαίνεται ότι η συχνότητά τους θα είναι μεγαλύτερη στο εξής, τουλάχιστο μέχρι να λειτουργήσουν τα πρώτα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).

Ο Διαχειριστής Μεταφοράς είχε προβλέψει ότι μέσα στο 2024 οι περικοπές πράσινης ενέργειας θα ανέλθουν στο 28% της παραγόμενης ενέργειας από τα εμπορικά φωτοβολταϊκά. Μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι περικοπές που έγιναν δείχνουν ότι το τελικό ποσοστό θα είναι στο επίπεδο που προέβλεψε ο ΔΣΜΚ. Ωστόσο, αυτή την περίοδο υπάρχουν πάρα πολλές μέρες που οι απορρίψεις ενέργειας από εμπορικά φωτοβολταϊκά ανέρχονται στο 70-75% της παραγωγής.

 – Την περασμένη Κυριακή, η υψηλότερη κατανάλωση καταγράφηκε στις 12.45 μ.μ. και αντιστοιχούσε σε μόλις 555 μεγαβάτ, από τα οποία τα 330 προήλθαν από συστήματα ΑΠΕ και τα 225 από μονάδες της ΑΗΚ.

Χθες Δευτέρα, η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφηκε στις 13.00 και αντιστοιχούσε σε 600 μεγαβάτ (375 από ΑΠΕ και 225 από ΑΗΚ).