Μιλώντας βράδυ Τετάρτης σε εκδήλωση της HELLENiQ ENERGY για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της εταιρείας EKO Energy Cyprus, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των αδιεξόδων που κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά παρατείνονται επί δικής του Προεδρίας, αναφορικά με ιδιαιτέρως σοβαρά θέματα ενέργειας, αρκούμενος σε γενικές τοποθετήσεις.

Αν και ανέφερε πως «η αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα από την ενέργεια, είναι σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με το μέλλον της χώρας και τον μεγάλο μας στόχο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας», ο Πρόεδρος απέφυγε να τοποθετηθεί για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην εισαγωγή φυσικού αερίου, για το ορατό ενδεχόμενο απώλειας δεκάδων εκατομμυρίων από τη χορηγία της ΕΕ για την κατασκευή των υποδομών αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, τη σοβαρή διάσταση θέσεων με την ελληνική Κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, το μεγάλο ποσοστό απόρριψης πράσινης ενέργειας λόγω απουσίας συστημάτων αποθήκευσης, τα εκταοντάδες εκατομμύρια που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου αλλά και στα προβλήματα που προκαλεί σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις το υψηλό κόστος ενέργειας.

Για το τεράστιο φιάσκο του τερματικού LNG, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «στον τομέα των συμβατικών καυσίμων, ως μεταβατική λύση, στοχεύουμε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου».

Για την ηλεκτρική διασύνδεση είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένο. Άρα, είναι μια άλλη τεράστια πρόκληση στον τομέα της ενέργειας για την οποίαν εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε».

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε ότι «η προώθηση, ειδικότερα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί κεντρική στρατηγική επιδίωξη της διακυβέρνησής μας», χωρίς καμία αναφορά στα όλο και σοβαρότερα προβλήματα αξιοποίησης της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από τα υφιστάμενα εμπορικά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο, φέτος, τα ποσοστά περικοπών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, λόγω χαμηλής κατανάλωσης και έλλειψης υποδομών αποθήκευσης, ξεπέρασαν για πολλές μέρες το 70% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας των εμπορικών συστημάτων.