Άρθρο του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων  στην ειδική έκδοση του Φιλελεύθερου: «Η επόμενη μέρα – Πώς προχωρούμε»

Η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, αποτελεί κυρίαρχο ρόλο της Στρατηγικής του Υπουργείου μας, προκειμένου να πετύχουμε ισορροπία στην χρήση του οδικού δικτύου, με μείωση της χρήσης του ιδιωτικού οχήματος και την περαιτέρω χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, παραχωρώντας παράλληλα, ασφαλή χώρο στους ευάλωτους χρήστες: τον  πεζό, τον ποδηλάτη, τον μοτοσικλετιστή και τα άτομα με αναπηρία, χωρίς να αγνοούμε και την υποχρέωση μας για τη μείωση ρύπων.

Για το λόγο αυτό, προωθούμε σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, την ετοιμασία και τη σταδιακή υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την κάθε πόλη ξεχωριστά.

Σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, προωθούμε ήδη ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει κυρίως την υλοποίηση δράσεων, που προτείνονται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας ενώ αρχίσαμε να εφαρμόζουμε την ίδια πολιτική στη Λεμεσό και τη Λάρνακα και τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την Πάφο και την Αμμόχωστο.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η ανάγκη αναβάθμισης του υφιστάμενου συστήματος των μέσων μαζικής μεταφοράς όπου πρέπει να σημειωθεί, ότι η βελτίωση αυτή, θα επέλθει με τη λειτουργία των νέων συμβάσεων δημοσίων μεταφορών και με την ταυτόχρονη εισαγωγή προηγμένης τεχνολογίας σε θέματα τηλεματικής καθώς και με βελτιωμένα δρομολόγια.  Εξίσου σημαντική, είναι η σταδιακή υλοποίηση του συστήματος Τραμ στην Λευκωσία, αρχικά με την ανάπτυξη μίας αυξημένης υπηρεσίας δημοσίων μεταφορών, διαμέσου της εισαγωγής λεωφορείο-λωρίδων και με την παράλληλη χρήση ευφυών συστημάτων μεταφορών.  Η δημιουργία των λωρίδων για λεωφορεία θα έχει αρκετά οφέλη και θα συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της χρήσης του λεωφορείου αφού πλέον, μια διαδρομή με λεωφορείο θα είναι πολύ πιο σύντομη και σε συνδυασμό με την αυξημένη συχνότητα δρομολογίων που θα προσφέρει το νέο σύστημα των δημόσιων επιβατικών μεταφορών θα αυξηθεί σημαντικά η επιβατική κίνηση και θα μειωθεί η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

Σίγουρα, δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς προβλέπει μια αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών και σίγουρα θα δημιουργηθεί και ένα αντικίνητρο για τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ενώ αναμένεται ότι με την εφαρμογή τους θα υπάρχουν αντιδράσεις. Ωστόσο, η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία των λεωφορειο-λωρίδων, έχει ληφθεί με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο της προσφοράς για την επικαιροποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου  Κινητικότητας Λευκωσίας, η  οποία έχει ανακοινωθεί εδώ και 2 περίπου μήνες, ένα από τα πρώτα παραδοτέα σε 6 μήνες από την υπογραφή, θα είναι η μελέτη και τα κατασκευαστικά σχέδια για την δημιουργία των λωρίδων για λεωφορεία.

Προχωρούμε επίσης σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς, στην εξέταση της πιθανότητας υιοθέτησης κλιμακωτού ωραρίου το οποίο εξετάζεται στα πλαίσια της επικαιροποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας,  το οποίο θα είναι επίσης ένα από τα πρώτα παραδοτέα.

Μόλις η μελέτη παραδοθεί, τότε θα θέσουμε τα αποτελέσματά της σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων. Είναι άλλωστε πολύ πιθανόν το κυκλοφοριακό να μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με μικρές αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας του δημόσιου τομέα, των σχολείων, κ.α.

Επιπρόσθετα, τονίζουμε τη σημαντικότητα της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας διαμέσου της χρήσης ευφυών συστημάτων μεταφορών για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης.

Από τις προγραμματιζόμενες  δράσεις μας που αφορούν σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ξεχωρίζει η αγορά υφιστάμενου Συστήματος Περιφερειακού Ελέγχου στην Λευκωσία και Λεμεσό για τον αυτόματο έλεγχο και τη συνεχή ρύθμιση των φώτων τροχαίας  και των φωτοελεγχόμενων διαβάσεων πεζών με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη διακίνηση των οχημάτων καθώς και τη μείωση των καθυστερήσεων.

Η προσφοροδότηση για το έργο αυτό, προγραμματίζεται τον Απρίλιο 2021 και πλέον η διαχείριση της τροχαίας κίνησης θα γίνεται με τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση παρόμοιου συστήματος στον κυκλικό κόμβο της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό το οποίο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει περί τα τέλη Απριλίου. Η προσομοίωση που έγινε άλλωστε σε αυτό το έργο, έδειξε βελτίωση στο κυκλοφοριακό που φθάνει μέχρι και 57%.

Το Υπουργείο προωθεί τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι αφορά την πρόοδο προς την ολοκλήρωση του κύριου αστικού οδικού, με ευρύτερο στόχο την διασφάλιση της προσβασιμότητας, της συνδεσιμότητας και της εναλλακτικής όδευσης στα περιφερειακά κέντρα. Πρώτο και πιο σημαντικό έργο αποτελεί ο περιμετρικός της Λευκωσίας, ο οποίος θα αποσυμφορήσει μέχρι και 25% την είσοδο της Λευκωσίας.

Ταυτόχρονα προχωρούμε με την ολοκλήρωση της κατασκευής της Ιπποκράτους/Αργυρουπόλεως με το Τμήμα το οποίο  ξεκινά δυτικά του ΓΣΠ μέχρι την οδό Αγίου Γεωργίου στην Λακατάμια και που θα αποσυμφορήσει την Σπύρου Κυπριανού. Ακόμη ένα έργο είναι η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στη Σταυρού, στην είσοδο της Λευκωσίας.  

Σίγουρα το κυκλοφοριακό δεν θα επιλυθεί από τη μία μέρα στην άλλη, θα επιλυθεί όμως με μια σειρά από δράσεις και έργα υποδομής τα οποία θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο και τα οποία έχουν τροχοδρομηθεί. Το κάθε ένα έχει τη δική του σημασία και συνεισφορά για το καλώς νοούμενο συμφέρον.