Η κυπριακή οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί με αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επικρατούν στην αγορά εργασίας συνθήκες έλλειψης εργατικού δυναμικού σε αρκετά επαγγέλματα και σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα σ’ αυτούς της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αρχίζει να επενεργεί αρνητικά τόσο στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και στην ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Επίσης, η έλλειψη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, τη μείωση της παραγωγικότητας, την ανακοπή της εξαγωγικής μας προσπάθειας και την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Η οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού παρατηρείται σε επαγγέλματα ανθυγιεινά και χαμηλής ποιότητας εργασίας όπου δεν υπάρχουν Κύπριοι ή Ευρωπαίοι (ανειδίκευτοι εργάτες, εργάτες παραγωγής, εργάτες βάρδιας, αχθοφόροι, καθαριστές, βοηθοί κουζίνας, τραπεζοκόμοι, καμαριέρες κ.λπ.) ή είναι απρόθυμοι να εργαστούν, προτιμώντας να παραμένουν στην ανεργία για να επωφελούνται των κοινωνικών δικαιωμάτων ή αρνούνται να μετακινηθούν από μια επαρχία σε άλλη που υπάρχει έλλειψη.
Η έφεση των Κυπρίων για σπουδές σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η αύξηση της προσφοράς εργασίας χαμηλής ποιότητας δεν συνάδει με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία) όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργασίας χαμηλής ποιότητας και ειδικότερα επαγγέλματα που αφορούν τους ανειδίκευτους εργάτες.
Ως εκ τούτου υπάρχει χάσμα δεξιοτήτων του  διαθέσιμου εργατικού δυναμικού σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων που προκύπτει κυρίως από την αναντιστοιχία των δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας, τη χαμηλή συμμετοχή σε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τη έλλειψη στενής σχέσης μεταξύ επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων.
Αναπόφευκτα  για  κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική για παραχώρηση αδειών εισαγωγής σε ξένο εργατικό δυναμικό και παράλληλα είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν τόσο η στρατηγική για την απασχόληση όσο και τα κριτήρια παραχώρησης αδειών για ξένους εργάτες, με τρόπο ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. 
Προς τούτο το ΚΕΒΕ υπέβαλε εμπεριστατωμένο υπόμνημα στο Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 
Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΚΕΒΕ, καθότι οι ξένοι εργάτες που προέρχονται από τρίτες χώρες ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ χρήσιμοι για την οικονομία του τόπου και δίνουν λύσεις στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να λειτουργήσουν εύρυθμα λόγω έλλειψης ντόπιου εργατικού δυναμικού. Παράλληλα η παρουσία ξένων εργατών βοηθά στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για Κύπριους σε επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου.
Αλλά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η εντατικοποίηση των ενεργειών για ένταξη φοιτητών τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας, αυστηρότερη παρακολούθηση των δικαιούχων ΕΕΕ και επαναπροκήρυξη και επανασχεδιασμό των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης της ΑνΑΔ.

Το ΚΕΒΕ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες εκεί που μπορούμε πράγματι να εξασφαλίσουμε ντόπιο εργατικό δυναμικό. Δεν έχει πρόθεση να επηρεάσει τα δικαιώματα των Κυπρίων εργαζομένων, γι’ αυτό και αποδέκτηκε την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων και διασφαλίσεων που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο εισαγωγής ξένων εργατών. Οι φόβοι των συντεχνιών για κοινωνικά προβλήματα και για επηρεασμό των δικαιωμάτων των Κυπρίων εργαζομένων εξουδετερώνονται, τόσο από την προσωρινή παραμονή τους στην Κύπρο όσο και από τα αυστηρά κριτήρια και τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν εισαχθεί στο σχέδιο αυτό.

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την έκδοση των διαταγμάτων της υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για απασχόληση ξένων φοιτητών και αιτητών πολιτικού ασύλου, καθότι αυτά θα απαβλύνουν το πρόβλημα. 

* Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, ΚΕΒΕ.