Αν κρίνει κανείς από τη Σιγκαπούρη, η παγκόσμια οικονομία είναι ένα ποτήρι… μισογεμάτο. 

Η τελευταία αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας παρακάμπτει μέρος της απαισιοδοξίας που ήταν χαρακτηριστική των επικοινωνιών φέτος. Εάν αυτός ο κόμβος για το διεθνές εμπόριο και τα κεφάλαια σε διεθνή κλίμακα είναι σωστός, τότε η παγκόσμια επέκταση θα ζήσει και θα έχει ακόμη μια ευκαιρία.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα σίγουρο στοίχημα και οι αξιωματούχοι της πόλης-κράτους προσέχουν και δεν κηρύσσουν κάποιου είδους νίκη. Οι Σιγκαπουριανοί επιτελείς ακούγονται όντως λιγότερο “θλιμμένοι” σε σχέση με τις πρόσφατες προβλέψεις των συναδέλφων τους από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής. “Ο κίνδυνος μιας απότομης ύφεσης, ο οποίος επισπεύδεται από χρηματοοικονομικές ευπάθειες, έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με νωρίτερα μέσα στο έτος”, δήλωσε την Παρασκευή η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS).

Στραβά

Πολλά μπορούν ακόμη να πάνε στραβά για την παγκόσμια οικονομία: η Κίνα, της οποίας η υποβαθμισμένη ανάκαμψη έχει επιβαρύνει την Ασία, εξακολουθεί να δυσκολεύεται. Οι τιμές καταναλωτή απέφυγαν να υποχωρήσουν και πάλι έστω και κατά το ελάχιστο των περιθωρίων και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα θα δείξουν ότι η οικονομία συνέχισε την επιβράδυνσή της το γ’ τρίμηνο. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μονάχα αυξάνει τους κινδύνους. Σενάρια στα οποία μια ευρύτερη σύγκρουση καταπνίγει την ανάπτυξη έλαβαν κάποιο οξυγόνο στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρόκο την περασμένη εβδομάδα.

Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία, η Σιγκαπούρη εισήλθε στο 2023 φοβούμενη μια έντονη πτωτική τάση. Η οικονομία του νησιού συρρικνώθηκε το α’ τρίμηνο και οι ηγέτες προειδοποίησαν για δύσκολες στιγμές. Ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλός παντού, με εξαίρεση την Κίνα και τα επιτόκια αυξάνονταν επιθετικά. Η ίδια η Σιγκαπούρη ήταν μία από τις πρωτοπόρες και σύσφιγγε τη νομισματική της πολιτική πολύ πριν από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επαπειλούμενη ύφεση δεν έχει γίνει πραγματικότητα.

Η MAS βρίσκεται πλέον σταθερά στο στρατόπεδο της εκτεταμένης παύσης. Διατήρησε την πολιτική σταθερή στην εξαμηνιαία αναθεώρησή της. Πιο σημαντική ήταν η προοπτική την οποία έδωσε. Όχι ανοδική, σε καμία περίπτωση, αλλά πιο φωτεινή από την προηγούμενη εκτίμησή της. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, έστω και σταδιακά. Ο επιχειρηματικός κύκλος των ηλεκτρονικών, τόσο κρίσιμος για τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι έτοιμος για καλύτερες μέρες.

Η Bank of Korea, κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, συμφωνεί: ο διοικητής Rhee Chang-yong δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάκαμψη των τιμών των ημιαγωγών αποτελεί “πολύ καλά νέα”. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Samsung Electronics είχε αναφέρει μια πιο μέτρια διολίσθηση στα κέρδη μετά τη μείωση των ζημιών στο τμήμα τσιπ της. Όπως και η MAS, η BoK ήταν από εκείνες τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες εντόπισαν νωρίς-νωρίς την τάση αύξησης του πληθωρισμού το 2021.

Προσεκτικά βήματα

Στη στάση της MAS, υπήρξε μια απήχηση της πρόθεσης του προέδρου της Fed Jerome Powell να “προχωρήσει προσεκτικά”. Επίσης, οι αντίστοιχες αρχές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης αγκαλιάζουν μια παύση, έστω και με επιφυλάξεις.

Όπως και η Fed, η MAS έχει σχεδόν τελειώσει με τη σύσφιξη. Υπάρχει επίσης ελάχιστη ένδειξη ότι μια χαλάρωση είναι στον ορίζοντα. Εάν η MAS αντιστρέψει την πορεία της, θα είναι επειδή η παγκόσμια εικόνα θα έχει επιδεινωθεί. Η πρώτη ευκαιρία θα έρθει τον Ιανουάριο: η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρεί τη θέση της κάθε τρεις μήνες, σε σύγκριση με τη μακροχρόνια πρακτική του ελέγχου της πολιτικής δύο φορές τον χρόνο.

Η εγχώρια οικονομία της Σιγκαπούρης φαίνεται αρκετά σταθερή. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 1% από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, πολύ περισσότερο από την πρόβλεψη και από το 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,4% τον Αύγουστο, από το ανώτατο 5,5% τον Ιανουάριο.

Όχι ότι η Σιγκαπούρη είναι έστω και κατά διάνοια φθηνή. Τα σημάδια από τις τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια παραμένουν και η τιμή την οποία χρεώνει η κυβέρνηση απλώς για το δικαίωμα αγοράς αυτοκινήτου παραμένει βαριά. Ακόμη και το αγαπημένο πιάτο στη χώρα (κοτόπουλο με ρύζι) έχει γίνει πιο δυσπρόσιτο.

Το ότι μια μικρή χώρα τόσο στενά συνδεδεμένη με τους ρυθμούς του παγκόσμιου εμπορίου έχει αποφύγει την πτώση μετράει, όπως και να έχει. Η ανάγνωση του εδάφους από πλευράς της Σιγκαπούρης προσφέρει κάποια άνεση για τους αισιόδοξους. Απλώς μην το λέτε πολύ δυνατά.

BloombergOpinion