«Oι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα εκεί που αισθάνονται καλύτερα και αυτό εφαρµόζεται σε έναν οργανισµό όπου κυριαρχεί ο σεβασµός, η ειλικρίνεια, η διαφάνεια, η εµπιστοσύνη και η αναγνώριση»

H AstroBank αριθµεί γύρω στα 400 άτοµα µέσω των καταστηµάτων και γραφείων της παγκύπρια, και παράλληλα µε την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών µε φυσική παρουσία εξελίσσει και αναπτύσσει τις υπηρεσίες µέσω των ηλεκτρονικών της καναλιών, στοχεύοντας στην παροχή της βέλτιστης εξυπηρέτησης στους πελάτες της. Τράπεζα και ανθρώπινο δυναµικό εστιάζουν στο µότο του Οργανισµού,  WE MAKE TI HAPPEN.

Επικεφαλής του Τµήµατος Ανθρώπινου Δυναµικού της AstroBank, Τώνια Χατζηκωστή

Η Επικεφαλής του Τµήµατος Ανθρώπινου Δυναµικού της AstroBank, Τώνια Χατζηκωστή, αναφέρει ότι «µέσω των προγραµµάτων και δράσεων µας, στοχεύουµε στη δηµιουργία αξίας στο ανθρώπινο δυναµικό µας και κατ’ επέκταση στους πελάτες µας, την κοινωνία και στις µελλοντικές γενιές».

Μπροστά στα νέα δεδοµένα και προκλήσεις που δηµιουργούνται συνεχώς, ο ρόλος του Τµήµατος Ανθρώπινου Δυναµικού καθίσταται πιο σύνθετος και εκτείνεται πέρα από τις παραδοσιακές του λειτουργίες. Όπως επισηµαίνει η κ. Χατζηκωστή, «Θέλουµε να προσφέρουµε στον κόσµο µας όλα όσα χρειάζεται για να αυξηθεί το κίνητρο αποδοτικότητας τους και η αφοσίωση τους προς τον Οργανισµό µας. Η βελτίωση των ωφεληµάτων και της ευηµερίας τους όπως ο σεβασµός, οι αποδοχές, η ασφάλεια, οι συνθήκες εργασίας, η κατάρτιση και προσωπική ανάπτυξη, είναι πρωταρχικής σηµασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητα  τα προγράµµατα στήριξης των εργαζοµένων µε στόχο τη διασφάλιση της ισορροπίας εργασίας-προσωπικής/οικογενειακής ζωής αλλά και της ευεξίας».

 Σύµφωνα µε την κ. Χατζηκωστή, η επιτυχία ενός οργανισµού δεν µετριέται µόνο µε τα οικονοµικά επιτεύγµατα. «Η δέσµευσή µας είναι να διασφαλίσουµε ότι κάθε µέλος του οργανισµού αισθάνεται ότι αγκαλιάζεται, εκτιµάται, υποστηρίζεται και αναπτύσσεται. Θέλουµε  να αισθάνονται ότι η Τράπεζα είναι στο πλευρό τους, είναι το σπίτι τους και να την αντιλαµβάνονται ως µια κοινότητα όπου οι κόποι ανταµείβονται και  οι κοινές αποδόσεις-επιτυχίες γιορτάζονται συλλογικά», εξηγεί η κ. Χατζηκωστή. «Πιστεύουµε ότι η AstroΒank είναι εργοδότης προτίµησης, όχι µόνο επειδή προσφέρει ένα σεβαστό ολοκληρωµένο πακέτο ωφεληµάτων για το προσωπικό της πέραν των αµοιβών και παροχών. Είµαστε µια µεγάλη οικογένεια στην οποία καλλιεργούµε την αίσθηση του ανήκειν, την αίσθηση της βεβαιότητας ότι ο καθένας αποτελεί αναπόσπαστο µέρος του συνόλου», εξήγησε. Η εισαγωγή µίας σύγχρονης εργασιακής φιλοσοφίας σηµατοδοτεί την πρωτοπορία της Τράπεζας σε άλλο ένα τοµέα, προσθέτει, υποδεικνύοντας ότι, «κάνουµε γρήγορα αλλά σταθερά βήµατα αλλαγής µε αρωγό την τεχνολογία και µε σεβασµό προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Ιδιαίτερη σηµασία αποδίδει η Τράπεζα και στην τήρηση διαφανών διαδικασιών, όχι µόνο σε σχέση µε τα εργασιακά, όπως τα κριτήρια ανέλιξης, στελέχωσης και επιλογής αλλά και για αποφάσεις που αφορούν στον επιχειρησιακό σχεδιασµό. «Πλέον αναγνωρίζουµε ότι οι άνθρωποι θα αποδώσουν καλύτερα εκεί που αισθάνονται καλύτερα και αυτό είναι µέσα σε έναν οργανισµό που κυριαρχεί ο σεβασµός,  η ειλικρίνεια, η διαφάνεια και η εµπιστοσύνη» αναφέρει η κ. Χατζηκωστή και επισηµαίνει ότι «Σε αυτήν την προσπάθεια διαµόρφωσης ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών και ανάπτυξης του προσωπικού, καθοριστικό ρόλο παίζει η ειλικρινής, συστηµατική ανατροφοδότηση από τους ίδιους τους εργαζοµένους της Τράπεζας». Προς αυτή την κατεύθυνση έχει καθιερωθεί πέραν της ετήσιας αξιολόγησης απόδοσης προσωπικού από τους προϊσταµένους των τµηµάτων, η διενέργεια έρευνας, όπου δίνεται στο προσωπικό η ευκαιρία να εκφράσει ελεύθερα και ανώνυµα τις απόψεις του σε µία ευρεία γκάµα θεµάτων που αφορά την ικανοποίησή του. «Αφού λάβουµε τα αποτελέσµατα της έρευνας και εισακούσουµε τις εισηγήσεις των Ανθρώπων µας που αποτελούν την κύρια πηγή του οργανισµού µας, συντάσσουµε σχέδιο δράσης ανά τµήµα, µε δεσµευτικά χρονοδιαγράµµατα για να επιλύσουµε τα όποια θέµατα εντοπιστούν», εξήγησε η κ. Χατζηκωστή.

Συµφιλίωση της οικογενειακής µε την επαγγελµατική ζωή

Το Τµήµα Ανθρώπινου Δυναµικού της Τράπεζας τοποθετεί την ευζωία των υπαλλήλων στον κεντρικό πυρήνα των δράσεων του. Βλέποντας το θέµα ολιστικά, εισάγει καινοτόµες προσεγγίσεις για να δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις να διαχειρίζονται ακόµα καλύτερα την ισορροπία µεταξύ προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής, ούτως ώστε αυτή η ισορροπία να τους επιτρέπει να αποδίδουν  στο µέγιστο των δυνατοτήτων τους και να αισθάνονται ολοκληρωµένοι στις απαιτήσεις της ηµέρας.

Παρέχονται πλούσια εργαλεία εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης τόσο του προσωπικού όσο και των διευθυντικών στελεχών προωθώντας την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας, την κατάρτιση τεχνικών γνώσεων που θα διευκολύνουν ακόµα περισσότερο τις απαιτήσεις εργασίας και την διεκπεραίωση των εργασιακών υποχρεώσεων. Εστιάζουµε σύµφωνα µε την εποχή σε καινοτόµα σύγχρονα εργαλεία/σεµινάρια ούτως ώστε να συµβάλουµε στην τεχνολογική εξέλιξη και υποστήριξη της τράπεζάς µας. Το προσωπικό µας πρέπει να αισθάνεται ότι µπορεί και του αξίζει να κατακτήσει το αύριο όπου απαιτείται τεχνολογική κατάρτιση και εξειδίκευση. Απώτερος σκοπός της συστηµατικής εκπαίδευσης µε εξατοµικευµένες εµπειρίες, προσαρµοσµένες στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του προσωπικού, είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο,  και κάτω από το σύνθηµα «We Care», προσφέρονται Προγράµµατα Στήριξης των Εργαζοµένων µε στόχο την καθιέρωση πρακτικών που θα ενισχύσουν και θα αναπτύξουν τον καθένα ξεχωριστά ως άτοµο. Η AstroBank συνεργάζεται διαχρονικά µε την Hellas EAP, εξειδικευµένη εταιρεία παροχής συµβουλευτικής, ψυχολογικής  υποστήριξης και επαγγελµατικής καθοδήγησης, για όλο το προσωπικό και τις οικογένειές τους, µε ανοικτή γραµµή επικοινωνίας επτά µέρες την εβδοµάδα και καθ’ όλο το 24ωρο. Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα να αιτηθεί απευθείας το άτοµο για δια ζώσης συνάντησης µε εξειδικευµένους επαγγελµατίες ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα  προσφέρονται στο προσωπικό µηνιαία διαδικτυακά µαθήµατα για την ψυχική υγεία, την προσωπική ανάπτυξη και την ευεξία µε θεµατολογίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, όπως για παράδειγµα διαχείριση θυµού, εµµηνόπαυση, εγκυµοσύνη, συµβουλές διατροφής, διαχείριση εφήβων και εξαρτήσεις.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η AstroBank ευθυγραµµίζοντας τις πολιτικές της µε τις καλές πρακτικές που εφαρµόζονται στο εξωτερικό και µε βάση την τελευταία ανανέωση της Συλλογικής Σύµβασης µε την ΕΤΥΚ, ήταν η πρώτη τράπεζα που πρωτοπόρησε  προσφέροντας επιπρόσθετες από τις επιβαλλόµενες από το νόµο άδειες µητρότητας και πατρότητας.

Συγκεκριµένα, παραχωρείται άδεια µητρότητας 26 εβδοµάδων µε πλήρεις απολαβές, καθώς και τρεις εβδοµάδες άδειας πατρότητας. Στις εγκυµονούσες προσφέρεται ευνοϊκός χώρος στάθµευσης, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι και ακόµα να παρακολουθήσουν δωρεάν µαθήµατα τοκετού/θηλασµού ή άλλη υποστήριξη. Ακόµη, η Τράπεζα δίνει το δικαίωµα σε εργαζόµενους που εκτελούν χρέη φροντιστή, να απουσιάζουν µε άδεια άνευ απολαβών για θέµατα υγείας εξαρτώµενων παιδιών ή γονέων. Στα µέλη του προσωπικού προσφέρεται επίσης ευέλικτο ωράριο προσέλευσης στην εργασία κατά την πρώτη ηµέρα των παιδιών τους στο νηπιαγωγείο ή το δηµοτικό ή άλλων σηµαντικών γιορτών, αλλά και «work from home» σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Χρονιά ορόσηµο το 2024

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από φέτος η AstroBank, ακολουθώντας πιστά την ανθρωποκεντρική της προσέγγιση προς το προσωπικό της, αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη των ανθρώπων της και να προσφέρει µια σειρά σεµιναρίων και ευκαιριών που στόχο έχουν την προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση της ψυχικής και σωµατικής υγείας όπως για παράδειγµα συναντήσεις δωρεάν µε εξειδικευµένη διατροφολόγο και σεµινάρια Διακοπής Καπνίσµατος.

Διοργανώνει εκδηλώσεις για όλο το προσωπικό σε µια προσπάθεια σύσφιξης σχέσεων των συναδέλφων όπου επιθυµία αποτελεί να γνωρίζεται εκτός χώρου εργασίας το προσωπικό και να µοιράζεται όµορφες στιγµές. Πέρα από τις καθιερωµένες χριστουγεννιάτικες, πασχαλινές και καλοκαιρινές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για µικρούς και µεγάλους, η Τράπεζα έχει δηµιουργήσει το AstroTeamSports όπου έδωσε την ευκαιρία δηµιουργίας οµάδων από συναδέλφους, σε διάφορα αθλήµατα, όπως µπάσκετ, τένις, σκοποβολή και hiking προάγοντας το ευ ζην και τον αθλητισµό.

Παράλληλα, προχώρησε στην παραχώρηση νέων επιπρόσθετων ωφεληµάτων και ευκαιριών στο προσωπικό. Παρέχει  χρηµατικά δώρα για την απόκτηση τέκνου και δώρο γάµου τριών ηµερών άδειας µε πλήρεις απολαβές καθώς και χρηµατικό δωροκουπόνι, ενώ για µέλη του προσωπικού που βρίσκονται στις χαµηλότερες µισθολογικές βαθµίδες, παρέχει επιπρόσθετο Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Ανάµεσα στις  πρακτικές που υιοθέτησε φέτος η Τράπεζα, περιλαµβάνεται και η δηµιουργία νέα καντίνας AstroCafe µε υγιεινές επιλογές που συνοδεύονται από συµβουλές κλινικού διαιτολόγου/διατροφολόγου, και σε επιχορηγηµένες τιµές, ενώ οι συνάδελφοι µπορούν να σερβίρονται στον χώρο εργασίας ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα έλλειψης ενέργειας και κακής διατροφής. Παράλληλα, το προσωπικό της AstroBank µπορεί από φέτος, µέσω της πλατφόρµας Curis Healthcare, να ζητήσει και να λάβει δεύτερη ιατρική γνωµάτευση για απεριόριστο αριθµό ζητηµάτων υγείας. Κτίζει επίσης νέα συνεργασία για όλο το προσωπικό και τις οικογένειές τους, µε το «Κέντρο Ζωής», Ιατρικό και Διαγνωστικό Κέντρο Υγείας, λαµβάνοντας την ευκαιρία να έχουν σε ευνοϊκές τιµές άµεση εξυπηρέτηση και υποστήριξη.

Επιπρόσθετα η Τράπεζα επενδύει στην οικογένεια διοργανώνοντας εκδηλώσεις µε την συµµετοχή συναδέλφων και παιδιών σε συστηµατική βάση. Δηµιουργία παιδικών εργαστηρίων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας εντός της Τράπεζας (σε διαµορφωµένο χώρο) τα Χριστούγεννα και το Πάσχα όπου τα παιδιά, περνούν χρόνο στην Τράπεζα µε ειδικούς εκπαιδευτικούς, γνωρίζουν από κοντά τον χώρο εργασίας των γονέων τους,  γνωρίζονται µεταξύ τους και κάνουν το δικό τους «τραπεζικό» ταξίδι.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής της Υπευθυνότητας, προχωρεί σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς ανάµεσα στις οποίες καθαρισµοί παραλιών και εθελοντικές αιµοδοσίες,  µε κορωνίδα την Πορεία µε τις Ροζ Φιγούρες που συνδιοργανώνει µε την Europa Donna βοηθώντας ενεργά στην κινητοποίηση συµµετοχής του προσωπικού της αλλά και κινητοποίηση των κοινωνικών στρωµάτων. 

Για την AstroBank η λέξη κλειδί είναι η συµµετοχικότητα. Ο κάθε εργαζόµενος από κάθε βαθµίδα, έχει «φωνή» και αξία. Μπορεί και ενθαρρύνεται να συµβάλλει στην υλοποίηση των κοινών µας στόχων. Ο ρόλος του είναι δυναµικός και όχι διεκπεραιωτικός.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κεντρικά Γραφεία

Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού 1, Λευκωσία 1065

Τ:800 11 800  /+357 22 57 55 55(από εξωτερικό)

[email protected]

www.astrobank.com