Οι αναλυτές προειδοποιούσαν πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ότι μια επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έστελνε στα ύψη την ισοτιμία δολαρίου λίρας. Ο Ερντογάν επανεξελέγη και η λίρα άρχισε την αναμενόμενη βουτιά της.

Η τουρκική λίρα διαπραγματεύτηκε κοντά σε νέο χαμηλό ρεκόρ, αφού έφτασε για λίγο στα 20,65 έναντι του δολαρίου νωρίς την Τετάρτη, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά τη νίκη Ερντογάν.

Η λίρα υποχώρησε ξανά στο 20,71 στο δολάριο στις 02:12 GMT, ακόμα περίπου 1,03% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης, όταν η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στο 20,42, καταγράφοντας μία ημερήσια αύξηση 2,36%. Είχε ήδη αποδυναμωθεί από τα μέσα Μαΐου, δεχόμενη πίεση εξαιτίας της κατεύθυνσης των οικονομικών πολιτικών μετά τον αρχικό γύρο των εκλογών.

Η λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 9% από την αρχή του έτους και έχασε περισσότερο από το 90% της αξίας της την περασμένη δεκαετία, με την οικονομία να βρίσκεται σε ένα τρενάκι του τρόμου μεταξύ άνθησης και ύφεσης και περιόδους ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

“Έχουμε γράψει αυτή τη μοναδική ιστορία επιτυχίας, η οποία άφησε το στίγμα της στα τελευταία 21 χρόνια, μαζί, ενεργώντας σε συνεργασία με τον δημόσιο – ιδιωτικό τομέα. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή από εδώ και πέρα… Θα αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με κοινό μυαλό”, είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στην 79η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων. της Τουρκίας (TOBB). “Είμαστε αυστηρά δεσμευμένοι στην πολιτική μας να μην επιτρέπουμε στους πολίτες μας να συντρίβονται από τον πληθωρισμό. Δεν έχουμε κάνει καμία παραχώρηση σε αυτό το θέμα όλα τα 21 χρόνια στην εξουσία μας”, είπε.

Δεσμεύτηκε να μειώσει ξανά τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο. “Εμείς ήμασταν που μειώσαμε τον πληθωρισμό, που ταλαιπωρούσε την τουρκική οικονομία για χρόνια, σε μονοψήφια νούμερα, ελαφρύνοντας έτσι το βάρος του λαού μας. Το ίδιο θα πετύχουμε και αυτή την περίοδο. Θα δούμε μαζί τις θετικές συνέπειες καθώς οι διακυμάνσεις στην παγκόσμια οικονομία θα ηρεμήσουν”, είπε.

Η εκτίμηση της Morgan Stanley

Οι συνέπειες πολιτικής από τη νίκη του Ερντογάν είναι ότι η χώρα θα δει το νόμισμα να υποτιμάται με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό, καθώς και τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων να ανεβαίνουν υψηλότερα, να περιορίζεται η προσφορά δανείων και να ενισχύονται οι ρυθμιστικοί έλεγχοι στις συναλλαγές νομισμάτων των ντόπιων, είπε η Morgan Stanley χτες.

Ο συνδυασμός επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης, μικρότερου λογαριασμού εισαγωγών ενέργειας και ισχυρής τουριστικής περιόδου αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Υπάρχει κίνδυνος το δολάριο να φτάσει τις 28 λίρες μέχρι το τέλος του έτους, αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση της πολιτικής, λέει η ομάδα της Morgan Stanley.

Πέτρος Κράνιας/Capital.gr