Του David Axe

Περίπου 9.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Βαλέρι Ζαλούζνι.

Είναι ο πρώτος επίσημος απολογισμός θανάτων που ανακοίνωσε το Κίεβο αυτούς τους έξι μήνες εχθροπραξιών, ο οποίος βοηθά να υπολογίσουμε τις βαρύτερες απώλειες των Ρώσων. 

Το βασικό συμπέρασμα, όμως, και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αιματηρός. Και ο απολογισμός των νεκρών στρατιωτών είναι σημαντικός παράγοντας που δείχνει τι μπορεί να καταφέρει κάθε στρατός στη συνέχεια του πολέμου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ουκρανικά DIY drones κλιμακώνουν τις επιθέσεις κατά των Ρώσων

Ο Ζαλούζνι ανέφερε τον αριθμό των απωλειών κατά την ομιλία του σε εκδήλωση βετεράνων στρατιωτικών, όταν είπε για ένα παιδί ότι θα χρειαστεί φροντίδα, επειδή “ο πατέρας του πήγε στην πρώτη γραμμή και, ίσως, είναι ένας από τους 9.000 ήρωες που πέθαναν”.

Εάν έχουν σκοτωθεί 9.000 Ουκρανοί στρατιώτες, ναύτες, πεζοναύτες και αεροπόροι, τότε οι τραυματίες εκτιμώνται σε 20.000 με 30.000, καθώς η σύγχρονη μορφή του πολέμου δημιουργεί αρκετούς τραυματίες για κάθε έναν νεκρό στρατιώτη στη μάχη.

Ένας συνολικός αριθμός απωλειών –νεκροί και τραυματίες– που θα ανέρχεται σε περίπου 39.000 Ουκρανούς στρατιώτες, είναι περίπου ο μισός από τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών που μετράει η Μόσχα. Στις 8 Αυγούστου, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στην Ουκρανία 70.000 με 80.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο δεν δημοσιεύει επίσημα στοιχεία για τις απώλειες και ο Καλ διευκρίνισε ότι ο αριθμός που ανέφερε είναι εκτίμηση. Αλλά συνάδει και με άλλες εκτιμήσεις. Στα μέσα Μαΐου, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας υπολόγιζε ότι το Κρεμλίνο είχε θάψει 15.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στα ουκρανικά πεδία μάχης. Προσθέστε και τους πιθανούς τραυματίες και έχετε έως και 60.000 απώλειες πριν από τρεις μήνες.

Σας φαίνονται πολλοί 60.000 νεκροί και τραυματίες για μια δύναμη εισβολής που αρχικά αριθμούσε 125.000 στρατιώτες; Σωστά σας φαίνονται, γιατί είναι. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μόνη οντότητα στη ρωσική πλευρά που αναφέρει απώλειες –η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ– στα τέλη Μαΐου γνωστοποίησε ότι 2.057 στρατιώτες της είχαν σκοτωθεί και 8.526 ήταν οι τραυματίες, αυτό σημαίνει 10.583 απώλειες σε μια στρατιωτική δύναμη μόλις 20.000 ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες πραγματοποιήθηκαν μετά τον Μάιο, καθώς ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε την προσπάθειά του να καταλάβει το Κίεβο και συγκέντρωσε τις δυνάμεις του στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανίας, περιορίζοντας τους φιλόδοξους στόχους της εισβολής του.

Πενήντα τάγματα με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες πυροβόλα έβαλαν στο στόχαστρο ουκρανικούς οικισμούς μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από εδάφη που κατέχει η Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία το 2014.

Οι μάχες για πόλεις και κωμοπόλεις όπως το Σεβεροντονέτσκ, το Λισιτσάνσκ και το Πίσκι ήταν βάναυσες και εξαντλητικές. Τα ρωσικό Πυροβολικό ήταν αμείλικτο – το ίδιο και τα ουκρανικά πυρά όταν το ρωσικό Πεζικό επιχειρούσε εναντίον οχυρωμένων θέσεων. Τον Ιούνιο Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις τους έχαναν έως και 200 στρατιώτες την ημέρα.

Διακόσιοι τραυματίες και νεκροί την ημέρα φέρονταν να είναι οι πιο βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς, αλλά εντέλει ο αριθμός αυτός συνάδει με τον πιθανό εξαμηνιαίο απολογισμό νεκρών και τραυματιών. Είναι πιθανό οι Ουκρανοί στρατιώτες να πέθαιναν και να τραυματίζονταν με τον ίδιο ρυθμό και τους 6 μήνες των εχθροπραξιών.

Από την άλλη, οι μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατού έχουν δυσκολέψει την επιχειρησιακή του ικανότητα να επιτίθεται σε μεγάλο μέτωπο. Κάθε μέρα που περνά, οι πολεμικοί στόχοι του Κρεμλίνου… συρρικνώνονται.

Εκεί που κάποτε οι Ρώσοι στόχευαν να καταλάβουν το Κίεβο –και κάθε άλλη πόλη ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρκοβο, αποκόπτοντας την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα– σήμερα το Κίεβο και το Χάρκοβο είναι ασφαλή, ενώ η ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας γύρω από την Οδησσό παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Σήμερα οι Ρώσοι πανηγυρίζουν για την κατάληψη μερικών μικρών, εγκαταλελειμμένων κωμοπόλεων στο Ντονμπάς.

Ωστόσο, οι απώλειες της Ουκρανίας επιβαρύνουν τις δυνατότητες δράσης της. Πριν τον πόλεμο, οι ουκρανικές δυνάμεις απαριθμούσαν 311.000 ενεργούς στρατιώτες και πολιτοφύλακες. Σήμερα, πιθανόν ένας στους 10 εξ αυτών να έχει σκοτωθεί ή να νοσηλεύεται τραυματίας. 

Η αναλογία γίνεται χειρότερη αν σκεφτεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος ενός σύγχρονου στρατού εκτελεί υποστηρικτικές λειτουργίες. Μόλις το ένα πέμπτο είναι οι “πυροβολητές” που δίνουν τις περισσότερες μάχες και μετρούν τις περισσότερες απώλειες. Ενδέχεται το ένα τρίτο του Ουκρανών πεζικάριων, πυροβολητών και πιλότων να έχει τραυματιστεί ή σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο.

Κανένας στρατός δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο βαριές απώλειες χωρίς να χάσει μέρος από την επιχειρησιακή του ικανότητα. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η αντεπίθεση που εξαπέλυσαν τα ουκρανικά τάγματα προς την κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσώνα στη νότια Ουκρανία τον Μάιο έχει πετύχει μέτρια αποτελέσματα μέχρι σήμερα – στην ουσία, να εξασφαλίσει ένα καταφύγιο πέρα από τον ποταμό Ίνχουλετς.

Στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι που, όπως φαίνεται, και οι δύο στρατοί βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

Πηγή: Forbes