Με ιστορικό ρεκόρ ταξιδιωτών, ακόμη και πάνω από τα 28 εκατομμύρια, έκλεισε το 2023 ως προς την επιβατική κίνηση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε μία συγκυρία μάλιστα όπου η εταιρεία του αεροδρομίου οδεύει προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το διοικητικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με «την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών», ενώ στα θέματα προς συζήτηση είναι και η τροποποίηση του άρθρου 6.2 του υφιστάμενου καταστατικού της εταιρείας, που αφορά το είδος των μετοχών της «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών».

Όπως έχει αναφέρει το newmoney.gr, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές για να φέρει στην ελληνική κεφαλαιαγορά, μέσω Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, ισχυρά αμερικανικά χαρτοφυλάκια, που μέχρι σήμερα δίσταζαν. Με βάση τον σχεδιασμό, το 20% των μετοχών του Ελευθέριος Βενιζέλος θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου και ένα επιπλέον 10% θα περάσει στην AviAlliance, που ανήκει στο καναδικό fund PSP Investments, ώστε να ανεβάσει το ποσοστό της στο 50% συν 6 μετοχές του ΔΑΑ. Η AviAlliance θα κληθεί να πληρώσει ένα premium, τουλάχιστον 10% ακριβότερα από την τιμή που θα αναδείξει η χρηματιστηριακή διαδικασία. Ο όμιλος Κοπελούζου θα διατηρήσει τη συμμετοχή του, ίσως και να την αυξήσει στο 6%. Η εισαγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, συνολικά, η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2023 ανήλθε σε 28,17 εκατ.αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 10,2% σε σύγκριση με το προ- πανδημικό 2019, οπότε είχαν καταγραφεί οι υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 18,9% και 26,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 13,3% και 8,8% αντίστοιχα. Ειδικότερα, η διεθνής κίνηση άγγιξε τη χρονιά που μόλις έκλεισε τα 19,4 εκατ., ενώ η κίνηση εσωτερικού ξεπέρασε τα 8,78 εκατ. επιβατών.

Newmoney.gr