Το συνεχώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον, καθώς και η συνεχιζόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβεβλημένη μετάβαση όλων των υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, με σκοπό τη διασφάλιση της αποδοτικότητας τους.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών και διαδικασιών και κρίνει σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στις υπηρεσίες, που καλούνται να διαχειριστούν τα υποβαλλόμενα έγγραφα. Αρχικά, η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται ευκολότερη και γρηγορότερη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των διαφόρων αιτήσεων ηλεκτρονικά, χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική παρουσία στα κατά τόπους γραφεία.

Παράλληλα, παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια και αποφεύγονται φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί, όπου άτομα και επιχειρήσεις υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε κλειστούς φακέλους, σε κουτιά, οι οποίοι μπορεί να έχουν ελλιπή έγγραφα, ή ακόμα και να χαθούν μέσα στη γραφειοκρατία, και καθιστούν τις διαδικασίες ακόμα πιο επίπονες και χρονοβόρες. Επιπρόσθετα, θα δοθεί η ευκαιρία στους εργαζομένους στα αρμόδια τμήματα να γίνουν πιο παραγωγικοί και να αξιοποιούν τον χρόνο τους αποκλειστικά στην επεξεργασία των αιτήσεων, αφού θα είναι απαλλαγμένοι από τις μεγάλες στοίβες εγγράφων μου μαζεύονται στα γραφεία τους.

Η ΟΕΒ βλέπει με ικανοποίηση τον εκσυγχρονισμό και ευελπιστεί στην ενίσχυση της προσπάθειας αυτής, ώστε η ψηφιοποίηση να καταστεί ολοκληρωτική. Τα όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, που αφορούν αριθμό διαδικασιών, όπως π.χ. η λειτουργία της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πύλης «Αριάδνη», η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του TAXISnet, η πρόσφατη λειτουργία του νέου συστήματος πληρωμής εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων «SISnet», η διαδικτυακή διευθέτηση ραντεβού στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης κ.α., αποτελούν σημαντική εξέλιξη και είναι προπομπός για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης και η λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», το οποίο τίθεται σε ισχύ στις 13 Σεπτεμβρίου, μέσω του οποίου οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να γνωστοποιούν την πρόσληψη, τον τερματισμό και τη δήλωση όρων εργοδότησης των υπαλλήλων τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απαλλάσσοντας τους με αυτό τον τρόπο από την χρονοβόρα διαδικασία που καλούνταν να ακολουθήσουν μέχρι σήμερα.

Είναι αντιληπτό πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετά προς τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Το κράτος, έχοντας ως κληρονομιά τις εμπειρίες που αποκομίζει από τη διαχείριση της πανδημίας, με κυριότερη αυτή της επιτυχημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τα Σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών. Επιβάλλεται στα επόμενα χρόνια, η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, καθώς και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων από την κάθε υπηρεσία, τα οποία να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και να επιτρέπουν την ηλεκτρονική υποβολή διαφόρων αιτήσεων, είτε από εργοδότες είτε από εργαζόμενους, ελαχιστοποιώντας έτσι τον χρόνο που απαιτείται για την εξέτασή τους.

Η ΟΕΒ έχει υποβάλει συγκεκριμένες και ενδελεχείς εισηγήσεις προς το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, με στόχο πάντοτε τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των πολιτών, και είναι έτοιμη να συνεισφέρει όποτε της ζητηθεί στην προσπάθεια όλων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τερματισμό των χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών. 

* Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής ΟΕΒ