Πρώτα ολοκλήρωση και αξιολόγηση της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνου και στη συνέχεια πλώρη για τα επόμενα στάδια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τα οποία περιλαμβάνουν αρκετά και ιδιαίτερα σημαντικά θέματα. Αυτό φαίνεται να είναι το πλάνο του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος δηλώνει ότι το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να απασχολήσει είναι η ποιότητα στο σχολείο. Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Ατζέντα» του Active, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνου, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν θα εξεταστούν από το υπουργείο επισταμένα. Εντός των επόμενων εβδομάδων κι αφού εξαχθούν συμπεράσματα, αναμένεται να επιλυθούν κάποια πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων και να γίνουν συγκεκριμένες διευθετήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, αφού γίνουν τα πιο πάνω, τότε το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει και στα επόμενα στάδια της μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού, ο διάλογος για το οποίο ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. 
 

Παράλληλα, το υπουργείο, σύμφωνα με τον πολιτικό του προϊστάμενο, έχει και άλλα σημαντικά σχέδια, τα οποία σχετίζονται με σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και επάρκειας, όπως είναι ο Πολιτισμός και η εφαρμογή του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας επ’ αυτού, καθώς επίσης και ο Αθλητισμός, για τον οποίο ετοιμάζεται για κατάθεση η ενοποιημένη νομοθεσία. «Πέραν όμως από αυτά, θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει και ανατροφοδότηση για όσα γίνονται» δήλωσε ο υπουργός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αυτοψία» Υπουργού Παιδείας σε λύκεια για τετράμηνα

Αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως «όλοι μαζί κάνουμε ένα λάθος: έχουμε δραματοποιήσει μια τεχνική διαδικασία. Αυτό είναι οι εξετάσεις τετραμήνων», ενώ συμπλήρωσε πως αυτές δεν είναι το μείζον θέμα της Εκπαίδευσης. «Οι εξετάσεις είναι το μείζον θέμα της Εκπαίδευσης; Όχι, δεν είναι. Ας μην εθελοτυφλούμε. Το θέμα είναι η ποιότητα στο σχολείο. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Επίσης, αναφερόμενος στην ανάγκη καλλιέργειας κριτικής σκέψης στους μαθητές μας, οι οποίοι είναι σύγχρονοι πολίτες, τόνισε ότι κριτική σκέψη μπορείς να έχεις όταν υπάρχουν γερά θεμέλια γνώσης, βασικές επιδιώξεις και στόχοι του σχολείου. «Θέλουμε να είναι επαρκείς τόσο η γνώση, όσο οι δεξιότητες που θα πάρουν οι μαθητές μας» σημείωσε. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπουργείο Παιδείας: Ανοικτό σε βελτιώσεις για τετράμηνα

Οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί

«Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τα οποία μεταφέρονται μέσα στα σχολεία. Και πρέπει να αναπτύξουμε εκείνους τους μηχανισμούς που χρειάζονται για στήριξη». Αυτό σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς και στο σημαντικό έργο που επιτελούν. «Οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι μας συνεργάτες στην προσπάθεια που καταβάλλουμε στην Εκπαίδευση» ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως υπάρχει πλήρης συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Τα θέματα αυτά, και όχι μόνο, δεν αποκλείεται να απασχολήσουν Πρόδρομο Προδρόμου και εκπαιδευτικές οργανώσεις κατά την πρώτη συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή. Ο κ. Προδρόμου ξεκαθάρισε πως με την ΟΕΛΜΕΚ, αλλά και με τους άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους με τους οποίους θα συναντηθεί την Παρασκευή, δεν θα εξετάσουν τις εξετάσεις τετραμήνων, καθώς η συνάντηση θα είναι κυρίως εθιμοτυπική, ενώ τα θέματα των εξετάσεων θα απασχολήσουν λίγο πιο μετά. 

Σε μια άλλη πτυχή στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας είναι αυτή των κτηριακών εγκαταστάσεων που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Με την ευκαιρία της παρέμβασής του στον Active, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε προχθές στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω και των καιρικών συνθηκών. «Πάντα θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα», είπε ο κ. Προδρόμου, «και πάντα θα γίνονται επισκευές και έργα για βελτίωση». Το υπουργείο πρέπει να βρίσκει λύσεις, είτε προσωρινές είτε μόνιμες, και χρειάζεται καλή θέληση από όλους, αλλά και καλή συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες, όπως ανέφερε. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τετράμηνα: Διευκρινήσεις γονέων λόγω «παραπληροφόρησης»

Ο κ. Προδρόμου μίλησε με πολύ καλά λόγια για τις Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, λέγοντας πως όταν πήγε στο υπουργείο ανακάλυψε πως αυτές λειτουργούν πολύ καλά και «σε αυτές στηριζόμαστε για να δίνουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα». Αναφερόμενος στο σχολείο της Δροσιάς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στη συνομιλία που είχε με το εκπαιδευτικό προσωπικό του, τους μετέφερε τη θέση ότι, πέραν από τα κτηριολογικά προβλήματα, θα πρέπει να απασχολήσει όλους το σχολικό περιβάλλον, οι σχέσεις μέσα στο σχολείο, το περιεχόμενο της εκπαίδευσής μας καθώς και η ποιότητά της. 

Ετοιμάζεται η γ’ σειρά εξετάσεων

Στο μεταξύ, οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου ολοκληρώνονται αύριο για τους μαθητές των Λυκείων και την Παρασκευή για τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών. Πέραν από τη β’ σειρά των εξετάσεων, που διεξάγεται σε κάθε μάθημα την επόμενη μέρα της πρώτης εξέτασης και αφορά τους μαθητές που δικαιολογημένα απουσίαζαν από την κανονική εξέταση, το υπουργείο προγραμματίζει και γ’ σειρά. Συγκεκριμένα, στη γ’ σειρά εξετάσεων θα παρακαθήσουν οι μαθητές που απουσίαζαν στο εξωτερικό για σκοπούς διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και Ολυμπιάδων, καθώς και σε άλλες εγκεκριμένες διοργανώσεις από το υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τετραμήνου Σπύρος Αντωνέλλος απέστειλε χθες σχετική εγκύκλιο στα σχολεία ενημερώνοντάς τα για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις εξετάσεις γ’ σειράς, οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 7 έως τις 10 Ιανουαρίου.