Η εταιρεία Alphakat Holdings International Ltd προτίθεται να κατασκευάσει εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόση της επαρχίας Λάρνακας, αποσκοπώντας στην παραγωγή καυσίμου ελαίου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον που κατατέθηκε στην αρμόδια αρχή, το εργοστάσιο θα αποτελείται από 5 όμοιες μονάδες πυρόλυσης, μέγιστης ημερήσιας δυναμικότητας καύσης 50 tn πλαστικού, εκτός της κατηγορίας PVC, και παραγωγής 25 tn ελαίου πυρόλυσης. Οι μονάδες πυρόλυσης και ο συνοδός εξοπλισμός θα προμηθευτεί από την εταιρεία BESTON GROUP CO LTD. Η πυρόλυση αποτελεί μια εναλλακτική και περιβαλλοντικά αποδεκτή μέθοδο διαχείρισης αποβλήτων. Ως εκ τούτου, το προτεινόμενο έργο θα συμβάλει στη βιώσιμη και ορθολογική διαχείριση πλαστικών αποβλήτων.

Ο σκοπός του προτεινόμενου έργου έγκειται στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων της χώρας. Επιπρόσθετα, το προϊόν της πυρόλυσης θα ενισχύσει την κυπριακή οικονομία, μειώνοντας τις ανάγκες εισαγωγής καυσίμων από το εξωτερικό.

Έτσι θα λειτουργεί το εργοστάσιο

Το εργοστάσιο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για 330 ημέρες τον χρόνο. Κάθε μονάδα θα διαθέτει έναν αντιδραστήρα με μέγιστη ημερήσια χωρητικότητα 10 tn πλαστικού (συνολικά 50 tn πλαστικού) και δυνατότητα παραγωγής 5 tn ελαίου πυρόλυσης (συνολικά 25 tn ελαίου).

Αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος πυρόλυσης, αρχικά ο αντιδραστήρας θα τροφοδοτείται με την πρώτη ύλη πλαστικού μέσω ενός υδραυλικού τροφοδότη. Πετρέλαιο diesel θα χρησιμοποιείται για την εκκίνηση των 5 περιστρεφόμενων αντιδραστήρων και την ανάκτηση της απαιτούμενης θερμοκρασίας των 350oC. Η εν λόγω διαδικασία θα διαρκεί περίπου 7 με 8 ώρες και θα πραγματοποιείται σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Από την καύση των πλαστικών θα παράγεται έλαιο σε υγρή και αέρια μορφή. Το παραγόμενο έλαιο θα οδηγείται σε καταλυτικούς αντιδραστήρες, με σκοπό τον καθαρισμό και την απομάκρυνση του παραφινέλαιου. Έπειτα, θα διέρχεται από το σύστημα συμπύκνωσης και το τελικό προϊόν πυρόλυσης θα συλλέγεται και αποθηκεύεται σε δεξαμενές αποθήκευσης.

Συνολικά έξι χαλύβδινες δεξαμενές, των 50 m3, θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του πετρελαίου diesel και του τελικού προϊόντος πλαστικής πυρόλυσης. Αναφορικά με τη διάταξη του προτεινόμενου έργου, το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων θα ισούται με 3,500 τ.μ.

Οι μονάδες πυρόλυσης και ο συνοδός εξοπλισμός θα τοποθετηθούν εντός μεταλλικής κατασκευής, βιομηχανικού τύπου. Ο ημιυπαίθριος χώρος, κάτω από τον χώρο εγκατάστασης των μονάδων θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση των «big bags» με μαύρο άνθρακα, των διαφόρων χημικών, καθώς και των εξαρτημάτων και του εξοπλισμού. Προκατασκευασμένο μεταλλικό κτήριο θα τοποθετηθεί για την εγκατάσταση των γραφείων, χώρου υγιεινής, αποδυτηρίων και κουζίνας. Το εν λόγω κτήριο θα επικοινωνεί με τον χώρο των μονάδων πυρόλυσης μέσω διαδρόμου. Το εργοστάσιο θα διαθέτει 20 θέσεις στάθμευσης και 2 θέσεις για ΑμεΑ.

Το εργοστάσιο πυρόλυσης θα φέρει αντικεραυνική προστασία και θα εξοπλιστεί με σύστημα πυρόσβεσης και αποστράγγισης.

Σε εκμισθωμένο κρατικό τεμάχιο

Το προτεινόμενο έργο θα εγκατασταθεί σε εκμισθωμένο για περίοδο 99 ετών κρατικό τεμάχιο, στην Κόση. Το τμήμα του τεμαχίου ανάπτυξης στο οποίο θα εγκατασταθεί το προτεινόμενο έργο, καταλαμβάνει έκταση 29,000 τ.μ. και εντάσσεται σε Βιομηχανική Ζώνη (Β2) (στην ολότητά του).