Κέρδος για την 1η τριμηνία του 2024 ύψους €93 εκατ. έδειξαν τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας.

Αύξηση στα κέρδη για το τρίμηνο του 2024, ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα και ανήλθαν σε €93,3 εκατ. σε σύγκριση με κέρδος €69,7 εκατ. πέρσι. και €124,8 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η τράπεζα είναι επικεντρωμένη στη λιανική τραπεζική με σταθερή πελατειακή βάση και έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στα νοικοκυριά (36% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια). Ο νέος δανεισμός ήταν  ύψους €208 εκατ. για την 1η τριμηνία του 2024, μειωμένος κατά 34% σε ετήσια βάση αντανακλώντας τις συνθήκες της αγοράς και σύμφωνα συνετά πρότυπα αναδοχής. Ο δείκτης ΜΕΔ είναι στο 2,5%, με τον δείκτη κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΔ στο 42% και τον Δείκτη κάλυψης των καθαρών ΜΕΔ με εμπράγματες εξασφαλίσεις στο 139% και το 99,7% του νέου δανεισμού μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ομίλου για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024,   Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, δήλωσε μεταξύ άλλων

Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Ελληνική Τράπεζα, καταγράφοντας κέρδη ύψους €93,3 εκατ. για την πρώτη τριμηνία, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα και δυναμικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου παρά τις συνεχείς προκλήσεις και την αβεβαιότητα που πηγάζει από το γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Το 2024 χαρακτηρίζεται από δύο επιτεύγματα ορόσημα για τον Όμιλο μας: Πρώτον, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και τη διαμεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ένα υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, ταυτόχρονα με τον μετασχηματισμό και τη συνεχή καινοτομία της Τράπεζας, δίνοντας προτεραιότητα στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η δεύτερη, αλλά εξίσου σημαντική, εξέλιξη αφορά τη συμφωνία της Τράπεζας με την CNP Assurances για τη θυγατρική της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελληνική Τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της και θα καταστεί ένας ηγετικός χρηματοπιστωτικός όμιλος με ισχυρή παρουσία, τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Κύπρο. Αυτή η συναλλαγή ταιριάζει απόλυτα με το επιχειρηματικό μας μοντέλο και προσφέρει σημαντικές συνέργειες και ευκαιρίες ανάπτυξης, ενισχύοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευρεία πελατειακή μας βάση.

Με την ολοκλήρωση, η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30% και περίπου 23% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών, αντίστοιχα». Σχετικά με τις εξελίξεις στην μετοχική δομή σημειώνεται ότι η Eurobank συμφώνησε για την απόκτηση επιπρόσθετης συμμετοχής ύψους 26,1%, η οποία, μετά από έγκριση των εποπτικών αρχών, θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 55,3% και, σύμφωνα με τον περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμος του 2007), η Eurobank θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε υποχρεωτική προσφορά για όλες τις υπόλοιπες μετοχές.