H Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής (SCRC) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στο MedDMO, τον περιφερειακό κόμβο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων που καλύπτει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Το έργο διάρκειας δυόμισι ετών, που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2022, λαμβάνει χρηματοδότηση από τη σχετική πρόσκληση υποβολής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία εθνικών παρατηρητηρίων ψηφιακών μέσων, με στόχο την επέκταση της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO).

Το MedDMO είναι μια κοινοπραξία που ανοίγει νέους δρόμους για συνεργατικό έλεγχο ειδήσεων εστιάζοντας σε αναδυόμενες εκστρατείες παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου. Στόχος του είναι να αποτελέσει μια κρίσιμη πηγή γνώσης σε τοπικά περιβάλλοντα πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ανοχύρωτη πολιτεία» ο κυπριακός κυβερνοχώρος

Το MedDMO λειτουργεί ως κόμβος του EDMO καλύπτοντας τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, με τη συμμετοχή τριών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα) που, εκτός από τη γεωγραφική τους εγγύτητα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όσον αφορά τις εκστρατείες παραπληροφόρησης που συχνά προσπαθούν να δημιουργήσουν πόλωση γύρω από τις ευρωπαϊκές δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ελέγχου συνόρων. Το MedDMO φέρνει κοντά ερευνητικούς οργανισμούς, οργανισμούς ελέγχου ορθότητας και μέσα ενημέρωσης με διεθνώς αναγνωρισμένη δραστηριότητα στον τομέα της παραπληροφόρησης και σημαντική συμμετοχή στα ενημερωτικά οικοσυστήματα των τριών χωρών. Το MedDMO θα στήσει μια τεχνολογική υποδομή απευθείας συνδεδεμένη με την υποδομή του EDMO και τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας θα τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση το κεντρικό EDMO, καθώς και τους υπόλοιπους εθνικούς κόμβους.  

Τα 9 μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ως Συντονιστή του Έργου, την Athens Technology Center S.A., το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους Times of Malta, το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, τα Ellinika Hoaxes και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

Ο Δρ. Νίκος Σαρρής, συντονιστής του έργου και ερευνητής του ΕΚΕΤΑ μοιράστηκε τις σκέψεις του αναφορικά με το παρατηρητήριο:

«Θα προσπαθούμε να βρούμε οργανωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, να τις αναλύουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο από πού ξεκίνησαν και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές. Παράλληλα, θα οργανώνουμε δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης των πολιτών και των ΜΜΕ αναφορικά με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».

 

Ο Δρ. Γιάννης Κομπατσιάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ εστίασε στον ρόλο του Ινστιτούτου στην ανάπτυξη τεχνολογίας που συμβάλλει στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης.

«Αυτά τα εργαλεία βασίζονται σε ένα καινοτόμο ερευνητικό υπόβαθρο, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά πάντα δίνουμε μεγάλη προσοχή ώστε να ενσωματώνονται σε πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τελικούς χρήστες, είτε είναι δημοσιογράφοι είτε χρήστες που θέλουν να εκπαιδευτούν».

Η πρώτη συνάντηση με φυσική παρουσία που εγκαινίασε το έργο πραγματοποιήθηκε την 1η-2η Δεκεμβρίου 2022. Οι συνεργάτες από τους οργανισμούς που απαρτίζουν το MedDMO συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να γνωριστούν, να συζητήσουν και να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια δράσης για τους επόμενους μήνες. Ο ιστότοπος του έργου θα είναι διαθέσιμος σύντομα με περισσότερες πληροφορίες.