To Top
15:26 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Αλλάζει ξανά το τραπεζικό τοπίο η Astrobank  
ΑΡΧΙΚΗINSIDERΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • Αλλάζει ξανά το τραπεζικό τοπίο η Astrobank  
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοεμβρίου 2019, 8:54 πμ
Κινητικότητα επικρατεί στον χώρο των μη συστημικών τραπεζών με τις μικρές τράπεζες να μεγαλώνουν μέσω εξαγορών και να αποκτούν μεγαλύτερο εκτόπισμα στην αγορά. Η ενδεχόμενη εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου από την Astrobank, για την οποία εκτιμάται ότι είναι κοντά στο να κλείσουν οι όροι της τελικής συμφωνίας, θα αλλάξει εκ νέου το τραπεζικό τοπίο. Μάλιστα αν κλείσει το τραπεζικό deal, το επόμενο στρατηγικό σχέδιο της μεγαλύτερης πλέον Astrobank, θα είναι η εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΚ, κάτι που αναμένεται να είναι ο νέος στόχος της διοίκησης για το 2020. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές θυγατρικές στην Κύπρο αρχίζουν και μειώνονται λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που έπρεπε να τηρήσουν οι μητρικοί όμιλοι. Μετά από 109 χρόνια αυτόνομης παρουσίας στην Κύπρο, η Εθνική Τράπεζα Κύπρου θα αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν, αν και αναμένεται να διατηρήσει περιορισμένη παρουσία μέσω υποκαταστήματος.
 

Η αποχώρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού ομίλου μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Παλαιότερα και συγκεκριμένα το 2014 η Αlpha Bank Cyprus προχώρησε στην εξαγορά της Εμπορικής Tράπεζας Κύπρου. Ο λιβανέζικος όμιλος του Maurice Sehnaoui είχε εξαγοράσει μαζί με άλλους επενδυτές το 2016 την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου την οποία έχει μετονομάσει σε Astrobank. Ο ελληνικός όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διατηρεί ακόμα μειοψηφικό πακέτο στην τράπεζα.
   
Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η διοίκηση της Astrobank και η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής βρίσκονται κοντά για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία και να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για τη συναλλαγή. Μεταξύ Astrobank και Εθνικής Τράπεζας είχε επιτευχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο κατ' αρχήν συμφωνία, αλλά απέμεναν ανοικτές κάποιες πτυχές που έπρεπε να ολοκληρωθουν ώστε να κλείσει η εξαγορά. Σημαντικός παράγοντας για επίτευξη της συμφωνίας φαίνεται να αποτέλεσε η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου να απαλλάξει τον ισολογισμό της από το σύνολο σχεδόν των προβληματικών δανείων ύψους €400 εκατ. στην Κύπρο, στο οποίο περιλαμβάνονται εξασφαλισμένα δάνεια επιχειρηματικά και λιανικής. Προβάδισμα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είχε η τσέχικη APS, η οποία διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια της Ελληνικής Τράπεζας. Η διαδικασία πώλησης της ΕΤΕ Κύπρου ακολουθεί την εξαγορά πριν ένα χρόνο περίπου της USB Bank και την απορρόφηση των τραπεζικών της εργασιών, περιλαμβανομένου του προσωπικού της και εξαιρουμένων μόνο ορισμένων στοιχείων ενεργητικού. 

Mε βάση τα αποτελέσματα της Astrobank για το πρώτο εξάμηνο 2019 ο μέσος αριθμός εργαζομένων είναι 591 από 376 το πρώτο εξάμηνο του 2018 ενώ είχε 16 υποκαταστήματα. Tα κέρδη μετά από φόρους στο τέλος Ιουνίου 2019 ήταν €8,06 εκατ. σε σχέση με €5,71 εκατ. το εξάμηνο του 2018. Ο δείκτης NPE είναι στο 39,4% από 42,6% τέλος Δεκεμβρίου 2018, το ποσοστό κάλυψης των προβλέψεων στο 41,4%, τα συνολικά μεικτά δάνεια €1,18 δισ., οι καταθέσεις €2,02 δισ., ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις 48,4%. Ο δείκτης κεφαλαίου CET 1 and Total Capital (Transitional) ήταν στο 12,6% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2019 σε σχέση με 14,3% τέλος Δεκεμβρίου 2018. Η Eθνική Τράπεζα έχει περίπου 220 εργαζόμενους και 10 υποκαταστήματα.
 
  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...