Τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψαν σε δικαστικό έγγραφο ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να καταβάλει την εγγύηση ύψους 464 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την αποπληρωμή όλου του προστίμου που του έχει επιδικαστεί ύψους 500 εκατ. δολαρίων, καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε έφεση κατά της απόφασης σε βάρος του για οικονομικές απάτες στον όμιλο ακινήτων του.

Η εξασφάλιση της εγγύησης ήταν “πρακτικά αδύνατη”, ανέφερε η υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι περίπου 30 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες απέρριψαν το εν λόγω αίτημα. Όπως τονίστηκε “ελάχιστες (ασφαλιστικές) εταιρείες θα παρείχαν ασφάλιση εγγύησης τέτοιου μεγέθους” και οι υπόλοιπες δεν δέχονται ως εγγύηση “περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα”. Ο Τραμπ ζητά πλέον από το 5μελές Εφετείο να αναστείλει την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης ή να μειώσει το ποσό της εγγύησης στα 100 εκατ. δολάρια.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Τραμπ τελειώνει. Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James δήλωσε ότι το Γραφείο της σχεδιάζει να εισπράξει το ποσό τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Εάν ο Τραμπ δεν καταφέρει να έχει μια διαφορετική απόφαση από το Εφετείο μέχρι αυτή την προθεσμία, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία για “πάγωμα” και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Τραμπ. Το Forbes εκτιμά ότι ο Τραμπ διαθέτει περίπου 400 εκατ. δολάρια σε μετρητά και ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα, αλλά μέρος αυτών των χρημάτων είναι ήδη “γκριζαρισμένο”. Ο Τραμπ κατέβαλε το ποσό των 91,6 εκατ. δολαρίων ως εγγύηση για έτερη δικαστική απόφαση εναντίον του (αφού καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση Ε. Τζιν Κάρολ), με εξασφάλιση έναν χρηματιστηριακό λογαριασμό της Schwab, όπως μετέδωσε το MSNBC. Τα ίδια κεφάλαια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση δεύτερης εγγύησης. Οι δικηγόροι του Τραμπ λένε ότι ο πελάτης τους χρειάζεται συνολικά εγγυήσεις ύψους 557 εκατ. δολαρίων για να καταβάλει το πρόστιμο των 464 εκατ. δολαρίων.

“Νομίζω ότι έχει πρόβλημα”, λέει ο Kevin O’Brien, νομικός και πρώην βοηθός εισαγγελέα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. “Δεν έχει τα μετρητά. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε δυσμενή θέση”. Ο Mark Zauderer, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι αν ο Τραμπ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το ποσό της εγγύησης ή μια ευνοϊκή για τον ίδιο απόφαση από το Εφετείο, τότε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θα κινηθεί για να δεσμεύσει τους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς λογαριασμούς του Τραμπ, καθώς και να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων του ή εταιρείων real estate ιδιοκτησίας Ντ. Τραμπ. “Θα πρέπει να κάνουν τα πάντα. Να τα κυνηγήσουν όλα ταυτόχρονα”, εξηγεί ο Zauderer. “Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από άλλα”.

Η διαδικασία καταθέσεων – αποφάσεων – εφέσεων μπορεί να είναι μακρά: εβδομάδων, μηνών, ακόμη και ετών. Ο Γενικός Εισαγγελέας “δεν ξυπνά μια μέρα και βάζει την πινακίδα ‘Κατάσχεται’ στον κήπο ενός σπιτιού”, εξηγεί ο O’Brien. “Πρόκειται για νομική διαδικασία. Δεν θα πουληθούν αυτά τα ακίνητα μέσα σε μία εβδομάδα”.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης μπορεί να βάλει ως ενέχυρο τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ και στη συνέχεια να δώσει εντολή στα γραφεία των σερίφηδων ανά κομητεία να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς για τα ακίνητα του Τραμπ. Ο Τραμπ έχει συμμετοχή σε 13 ακίνητα στη Νέα Υόρκη συνολικής αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων – 10 εξ αυτών βρίσκονται στην κομητεία της Νέας Υόρκης (όπου περιλαμβάνεται το Μανχάταν), δύο ακίνητα στην κομητεία Γουέστσεστερ (ένα γήπεδο γκολφ και μια έπαυλη) και ένα στην κομητεία Ντάτσες (γήπεδο γκολφ). H James θα μπορούσε επίσης να κατασχέσει τα ακίνητα του Τραμπ σε άλλες πολιτείες επικαλούμενη τον νόμο περί ενιαίας εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, αν και αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα νομικά εμπόδια και να εγείρει ζητήματα δικαιοδοσίας, επισήμαναν νομικοί στο Forbes.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι άλλοι πιστωτές του Τραμπ -όπως η Ladder Capital, η Axos Bank και η Bryn Mawr Trust Company, οι οποίες όλες δάνεισαν χρήματα στον Τραμπ με εξασφάλιση τα ακίνητά του στη Νέα Υόρκη- θα απαιτήσουν τα οφειλόμενα, περιπλέκοντας ενδεχομένως τη διαδικασία. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει χρέη και στις φορολογικές αρχές. “Πολλοί είναι στην ουρά”, λέει ο O’Brien. “Μπορεί να δοθεί μεγάλη μάχη για το ποιος έχει προτεραιότητα”.

Γι’ αυτό η James μπορεί να ξεκινήσει με τη ρευστοποίηση ακινήτων που δεν είναι “επιβαρυμένα” ή και να περιμένει να πωληθούν μερικά ή όλα τα ακίνητα. “Μια θεωρία είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα πουλήσει στην πραγματικότητα κανένα ακίνητο του Τραμπ μέχρι να εκδικαστεί η έφεση”, σημειώνει ο νομικός Paul Golden. “Πιθανόν να ανακύψουν περίπλοκες δικαστικές διαμάχες αν ο Γενικός Εισαγγελέας πουλήσει ακίνητα σε δημόσιο πλειστηριασμό, κι εντέλει ο Τραμπ αθωωθεί”.

Υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί για το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για να αποσπάσει χρήματα από τα ακίνητα του Τραμπ – όπως τα ενοίκια για τη χρήση των ακινήτων του Τραμπ. “Ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορούσε να κυνηγήσει όχι μόνο τα χρήματα του Τραμπ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και τα υψηλά ενοίκια που πηγαίνουν στην τσέπη του”, λέει ο Zauderer. Η απόσπαση των ταμειακών ροών από τα ακίνητα του Τραμπ θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο τη δυνατότητα του Τραμπ να εξυπηρετεί το χρέος του: τα επόμενα πέντε χρόνια, λήγουν υποθήκες ύψους 780 εκατ. δολαρίων.

Θεωρητικά, ο Τραμπ θα μπορούσε να αποφύγει την ατιμωτική “παράδοση” των περιουσιακών του στοιχείων στις διωκτικές αρχές της Νέας Υόρκης, υποθηκεύοντας ή ακόμη και πουλώντας κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία ώστε να εξασφαλίσει το ποσό της εγγύησης. Τα μεγαλύτερα περιουσιακά του στοιχεία στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνουν: μια συμμετοχή 30% στο κτίριο της Avenue of the Americas 1290 (το υπόλοιπο ανήκει στην εισηγμένη Vornado) – συγκρότημα διαμερισμάτων, εμπορικών χώρων και αποθηκών που νοικιάζει στην Trump Park Avenue – ακίνητα τα οποία νοικιάζει στην 6 East 57th Street, κι ένα κτίριο του οποίου βασικός ενοικιαστής είναι το κοσμηματοπωλείο Tiffany’s. Στον Τραμπ ανήκει επίσης το 100% του Trump Tower, το οποίο εκμισθώνει χώρους σε εμπορικά brandnames λιανικής, όπως η Gucci. 

Ασφαλώς ο Τραμπ ασκεί εφέσεις κατά των αποφάσεων εναντίον του, κι έτσι προσπαθεί να αποφύγει να πουλήσει κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία για να πληρώσει την εγγύησή του. Όπως είπε ο Τραμπ στο Truth Social την Τρίτη. “Θα αναγκαστώ να υποθηκεύσω ή να πουλήσω μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, […] αν και όταν κερδίσω την έφεση, [όλοι αυτοί] θα έχουν εξαφανιστεί”. Και πρόσθεσε: “Δεν θα έπρεπε να καταβάλω χρήματα… μέχρι το τέλος της έφεσης”.

Είναι λογικό ο Τραμπ να περιμένει: οι εφέτες θα μπορούσαν να αποφασίσουν τη μείωση του ποσού της εγγύησης ή ακόμη και την αναστολή της ποινής, ενώ ο Τραμπ θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εναντίον του. Η τελική απόφαση επί της έφεσής του θα μπορούσε να εκδοθεί σε έναν χρόνο, εκτίμησε ο Zauderer.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes