Το να περιμένεις το comeback των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης είναι σαν:

(α) να παρακολουθείς το γρασίδι να μεγαλώνει

(β) να παρατηρείς την μπογιά να στεγνώνει.

(γ) να βλέπεις σαλιγκάρια να τρέχουν

(δ) όλα τα παραπάνω.

Η απάντηση είναι το (δ). Από την αρχή του έτους έως τις 12 Απριλίου, οι large caps (του S&P500) έχουν ενισχυθεί κατά 7,86%. Οι small caps (του Russell 2000), με επανεπένδυση των μερισμάτων, έχουν προσθέσει 0,8%.

Ως θιασώτης των small caps, θα ήθελα οι παραπάνω επιδόσεις να είναι μια “διαταραχή”. Δυστυχώς, δεν είναι. Οι large caps υπεραποδίδουν των small caps τα οκτώ από τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ τρέχουν ένα κερδοφόρο σερί τριών ετών έναντι των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Σε γενικές γραμμές, οι large caps προσελκύουν επενδυτές από όλο τον κόσμο, είναι πιο σταθερές και προσφέρουν μεγαλύτερο “μαξιλαράκι” στο ενδεχόμενο απροσδόκητων εξελίξεων. Προσωπικά, προτιμώ τις small caps: είναι πιο καινοτόμες, ευέλικτες στην αλλαγή στρατηγικής όταν χρειάζεται, και συνήθως δεν τις πιάνουν τα “ραντάρ” της Wall.

Θεωρώ ότι οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν “διαμαντάκια” στις small caps.

Ας δούμε πέντε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που μου αρέσουν αυτή την περίοδο.

Dorian

Η Dorian διαθέτει 22 δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG – κυρίως προπάνιο και βουτάνιο) σε όλο τον κόσμο. Ιστορικά καταγράφει κέρδη ανά περιόδους. Η τελευταία διετία ήταν σημαντικά κερδοφόρο, με το καθαρό περιθώριο κέρδους της να κυμαίνεται στο 55%. 

Οι περισσότεροι αναλυτές της Wall δίνουν μια “χλιαρή” σύσταση “hold” για τη μετοχή. Πιστεύω όμως ότι η Dorian είναι ελκυστική, αφού διαπραγματεύεται στο 9x τα εκτιμώμενα κέρδη για το φετινό οικονομικό έτος.

Photronics

Με έδρα το Brookfield του Κονέκτικατ, η Photronics Inc. κατασκευάζει μεμβράνες φωτοεπικάλυψης, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και επίπεδων οθονών. Μόνο τρεις αναλυτές της Wall καλύπτουν τη μετοχή και μόνο ένας εξ αυτών τη συστήνει.

Παρόλα αυτά, η μετοχή μού φαίνεται ελκυστική. Τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 24% το 2023 και έχουν κατά μέσο όρο 19% αύξηση σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία. Η μετοχή διαπραγματεύεται 12x τα κέρδη της, δηλαδή περίπου στο μισό της αναλογίας για μια μέση μετοχή αυτή την περίοδο.

International Money

Η International Money Express Inc. βοηθά ανθρώπους από τη Λατινική Αμερική που εργάζονται στις ΗΠΑ να στέλνουν χρήματα στην πατρίδα τους. Η εταιρεία έχει μεγαλύτερο χρέος από ό,τι οι εταιρείες που συνήθως προτιμώ, αλλά έχει αυξήσει τα κέρδη της πάνω από 23% σε ετήσια βάση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα καταστήματα λιανικής της Λατινικής Αμερικής ως αντιπροσώπους της, δίνοντάς τους μερίδιο από τις προμήθειες. Η προμήθεια της είναι υψηλότερη από της Western Union ή της MoneyGram, αλλά η εταιρεία υποστηρίζει ότι παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και πως η εφαρμογή της είναι πιο εύχρηστη.

Κάποιοι μπορεί να αποφεύγουν αυτήν τη μετοχή, με το σκεπτικό ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Λατινική Αμερική (νόμιμες ή παράτυπες). Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά η δυναμική του μεταναστευτικού ρεύματος από τη Λατ. Αμερική στις ΗΠΑ είναι ισχυρή και δεν θα κοπάσει. 

Quanex

Η Quanex Building Products Corp. (NX), με έδρα το Χιούστον του Τέξας, κατασκευάζει παράθυρα, πόρτες και άλλα οικοδομικά προϊόντα. Έχει παρουσιάσει κέρδη τα οκτώ από τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σε ένα από τα πολλά παράδοξα της Wall Street, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πάνω-κάτω ισοσκελισμένες αποδόσεις σε έσοδα-έξοδα για το μέλλον και ο μέσος όρος της τιμής-στόχου για τη μετοχή είναι μόλις στα 38,50 δολάρια, όταν στις 12 Απριλίου η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 35,87 δολ.. Παρόλα αυτά τέσσερις από τους πέντε αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή τη συστήνουν.

Εγώ είμαι λίγο πιο αισιόδοξος από τους αναλυτές, κυρίως γιατί πιστεύω ότι τα επιτόκια (συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων για τα ενυπόθηκα δάνεια) ίσως μειωθούν αρκετά σύντομα.

John B. Sanfilippo

Ξηροί καρποί, κανείς; Η John B. Sanfilippo & Son επεξεργάζεται φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους και άλλους ξηρούς καρπούς και τους πουλάει τόσο υπό τα brandnames που της ανήκουν (Fisher, Orchard Valley Harvest, Sunshine Country) όσο και με το ομώνυμο εμπορικό σήμα. Επί 15 συναπτά έτη καταγράφει κέρδη, τα οποία έχει αυξήσει με ετήσιο ρυθμό 11% την τελευταία δεκαετία. Η Wall αγνοεί παντελώς τη μετοχή.

* Γνωστοποίηση: Ο John Dorfman είναι κάτοχος μετοχών της International Money Express και της John B. Sanfilippo τόσο προς ίδιο όφελος όσο εκ μέρους πελατών του. Έχει επίσης μετοχές της Warrior Met Coal σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου που διαχειρίζεται.

Forbes