Στην εκτίμηση ότι η βιομηχανία πρέπει να υποβληθεί σε “βαθιά μεταμόρφωση” καθώς βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της αγοράς ελαιόλαδου προχώρησε η ισπανική Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Μια τέλεια καταιγίδα κλιματικής αλλαγής, ραγδαία άνοδο των τιμών, υψηλών επιτοκίων και ισχυρού πληθωρισμού έχει επηρεάσει την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου τους τελευταίους μήνες.

Δύο συνεχόμενα χρόνια καύσωνα στην Ισπανία έχουν περιορισμένη συγκομιδή ελιάς, με αποκορύφωμα ένα άνευ προηγουμένου ράλι τιμών που έχει προκαλέσει αίσθηση σε καταναλωτές και παραγωγούς. 

Η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, καθιστώντας την παγκόσμια αναφορά για τις τιμές.

“Αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου”, είπε ο Μιγκέλ Γκούζμαν, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, στο CNBC.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία έφτασαν το υψηλό ρεκόρ των 9,2 ευρώ (9,84 $) ανά κιλό τον Ιανουάριο. Διαπραγματεύονταν περίπου 7,8 ευρώ στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, από περίπου 8 ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, ενώ η πρόσφατη βροχή στην Ισπανία ήταν “αναμφίβολα θετικά νέα”, η εταιρεία έδωσε επιφυλακτικό τόνο στις προοπτικές για τις τιμές του ελαιολάδου.

“Έχουμε ακόμη μήνες μπροστά μας μέχρι να μάθουμε τους πιθανούς όγκους της συγκομιδής 2024/2025 και μέχρι εκείνη τη στιγμή, αυτές οι κινήσεις θα είναι ακριβείς και οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς”, είπε ο Γκούζμαν.

Οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι “υπερβολικά” ευάλωτα στην κλιματική κρίση. Αν και συνήθως μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν υπερβολικές.

Capital.gr