Του Τάσου Δασόπουλου

Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω για την ανάπτυξη, που αναμένεται φέτος να φτάσει το 4%, αλλά και του ετήσιου πληθωρισμού που αναμένεται να φτάσει το 8,9%, προχώρησε η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα στο πλαίσιο των θερινών προβλέψεων που δημοσιοποίησε πριν λίγη ώρα.

Δύο μήνες νωρίτερα,  στα μέσα Μαΐου, στις εαρινές εκτιμήσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε φέτος για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και πληθωρισμό 6,3%. Λόγω της σημαντικής αναθεώρησης για τα μεγέθη του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 έχει αναθεωρηθεί στο 2,4% από 3,1% που προέβλεπαν οι εαρινές εκτιμήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιο σημαντική ίσως είναι η αναθεώρηση της πρόβλεψης του ετήσιου πληθωρισμού για τον επόμενο χρόνο που αναμένεται να φτάσει στο 3,5% από 1,9% που προβλεπόταν στις εαρινές εκτιμήσεις. Αυτό αποτελεί δείγμα του ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων και τροφίμων θα συνεχίζουν να βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για όλο τον επόμενο χρόνο.

Στην έκθεση εξηγείται ότι η αναθεώρηση της φετινής ανάπτυξης έχει τη βάση της στην υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022 που έφτασε το 7%, στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας, αλλά και στην πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού καθώς και στην υλοποίηση του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Επιτροπή τονίζει ότι παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού για φέτος η ιδιωτική κατανάλωση θα έχει αυξητική τάση λόγω των συσσωρευμένων καταθέσεων των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των αυξήσεων που δόθηκαν από την αρχή του χρόνου στον κατώτερο μισθό και φυσικά λόγω της μείωσης της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά στο 2023, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αυξανόμενη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει την προσφορά νέων θέσεων εργασίας και συνοδευόμενη από τον υψηλό πληθωρισμό θα συρρικνώνει την ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο. Επίσης η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και η αύξηση του κόστους χρήματος αναμένεται να επιβραδύνει και τις επενδύσεις παρά την θετική συμβολή σε αυτόν τον τομέα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αποτελέσει και το σημείο αναφοράς για επενδύσεις τον επόμενο χρόνο. Η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση και των εξαγωγών λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση αυτή θα στηριχθεί από τη συνέχιση της μείωσης της ανεργίας αλλά και από τις αυξήσεις των συντάξεων που θα συνδεθούν με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Η ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, παρά τις πληροφορίες που διέρρεαν τις τελευταίες ημέρες η Επιτροπή προχώρησε σε μια οριακή υποβάθμιση της ανάπτυξης για την ευρωζώνη στο 2,6% από 2,7% που προβλεπόταν τον Μάϊο ενώ για το σύνολο της ΕΕ η πρόβλεψη για 2,7% παρέμεινε αμετάβλητη. Στο μέγεθος του πληθωρισμού υπάρχει αναθεώρηση στο 7,6% από 6,8% που προέβλεπε τον Μάϊο για την Ευρωζώνη, ενώ για την ΕΕ στο 8,3% από 8,4% που προβλεπόταν τον Μάϊο.

Κατά την παρουσίαση των θερινών προβλέψεων ο αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε τη σημασία της διατήρησης συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της στοχευμένης στήριξης των οικονομικά ευάλωτων με δεδομένη την παράταση του υψηλού πληθωρισμού και της μειωμένης ρευστότητα της οικονομίας.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ανάπτυξη στην ΕΕ διατηρεί το μομέντουμ της παρά την επιβράδυνση από τον υψηλό πληθωρισμό και επανέλαβε ότι το τρίπτυχο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να διέπεται από το τρίπτυχο αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και ασφάλεια,  Παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε μεγάλο κίνδυνο από μια βίαιη ανατροπή στην αγορά ενέργειας αλλά όπως είπε “δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο”.

Πηγή: Capital.gr