Η Κομισιόν πρότεινε έναν εθελοντικό στόχο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, προειδοποιώντας τις ότι χωρίς μεγάλες περικοπές τώρα, μπορεί να δυσκολευτούν με τα καύσιμα στη διάρκεια του χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την προσφορά αερίου.

Ο στόχος θα μπορούσε να γίνει δεσμευτικός με νόμο, εάν η Ρωσία διακόψει την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Προβλέπει δε ότι η πρόταση αφορά στη μείωση της χρήσης αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου στο διάστημα 2016-2021.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να καταστήσει τον στόχο υποχρεωτικό εάν δηλώσει πως υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η πρόταση χρειάζεται έγκριση από την ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση την Παρασκευή, προκειμένου να την εγκρίνουν στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ στις 26 Ιουλίου.

Το σχέδιο έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένες χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους, δεν χρειάζονται ώθηση από την ΕΕ. Οι χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδια τους για το φυσικό αέριο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να παρουσιάσουν και πώς σχεδιάζουν να πετύχουν τον στόχο της ΕΕ.

Μεταξύ όσων αντιδρούν στους υποχρεωτικούς στόχους της ΕΕ είναι η Πολωνία, η οποία έχει γεμίσει τις αποθήκες αερίου στο 98% της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή από τη Ρωσία προς την Πολωνία τον Απρίλιο. Άλλες αποθήκες καυσίμων, είναι λιγότερο γεμάτες, με αυτή της Ουγγαρίας για παράδειγμα να διαμορφώνεται στο 47%.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα δράσουν τώρα, αντί να περιμένουν όταν η Ρωσία μειώσει την προσφορά.

“Εάν περιμένουμε, θα είναι πιο ακριβό και θα σημαίνει ότι θα χορεύουμε στον ρυθμό της Ρωσίας”, ανέφερε ένας διπλωμάτης.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τη χρήση αερίου, συμπεριλαμβανομένων και δημοπρασιών για αποζημιώσεις σε βιομηχανίες που μειώνουν τη χρήση αερίου και χαμηλώνουν τη θερμοκρασία θέρμανσης και ψύξης σε δημόσια κτήρια.

Τα νοικοκυριά χαρακτηρίζονται ως “προστατευμένοι καταναλωτές” με βάση τους κανόνες της ΕΕ και θα προστατευτούν από τέτοιες μειώσεις.

Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν τη σειρά με την οποία θα υποχρεώσουν μη απαραίτητους βιομηχανικούς κλάδους να κλείσουν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τις προμήθειες αερίου.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία μας εκβιάζει

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως είναι πιθανό σενάριο να υπάρξει μια πλήρης διακοπή της προσφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και αυτό είναι κάτι που θα επηρέαζε όλη την ΕΕ.

“Θα τα καταφέρουμε να βγάλουμε τον χειμώνα ακόμη και με την προτεινόμενη μείωση της χρήσης αερίου κατά 15%. Η ενεργειακή αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της Συνθήκης μας”, πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

“Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Και επομένως, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μερική, μεγάλη περικοπή του ρωσικού αερίου ή για πλήρη διακοπή ροής του, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Capital.gr