Αυξάνεται η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό στους καταναλωτές της Eυρωζώνης, καθώς βλέπουν ότι οι δαπάνες τους υπερβαίνουν την αναμενόμενη αύξηση του εισοδήματος.

Η έρευνα προσδοκιών καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ιούλιος 2022, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, δείχνει ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ αυτές για τον πληθωρισμό τρία χρόνια αργότερα αυξήθηκαν. Στην έρευνα σημειώνεται ότι οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων ήταν στενά ευθυγραμμισμένες. Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη μειώθηκαν για τους επόμενους 12 μήνες και αυξήθηκαν για την ανεργία στους επόμενους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε σχέση με το εισόδημα και την κατανάλωση, διαφορετικές αντιλήψεις εκφράζονται από τους καταναλωτές ανάλογα με τα εισοδήματα που έχουν. Η μείωση της αναμενόμενης αύξησης του εισοδήματος επικεντρώθηκε στους ερωτηθέντες μεσαίου εισοδήματος, με τους ερωτηθέντες υψηλότερου εισοδήματος, αντίθετα, να αυξάνουν τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος. Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν από -1,3% τον Ιούνιο σε -1,9%, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο του 2020. Αυτή η πτώση βασίστηκε σε ευρεία βάση μεταξύ του εισοδήματος και των ηλικιακών ομάδων. Ακόμη ένα στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι απασχολούμενοι ερωτηθέντες, με τη σειρά τους, μείωσαν ελαφρώς την αναμενόμενη πιθανότητα να χάσουν τη δουλειά τους επόμενους τρεις μήνες σε 9,4%, από 9,5% τον Απρίλιο.

Οι καταναλωτές μείωσαν και πάλι ελαφρώς τις προσδοκίες τους για την αύξηση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12 μήνες στο 3,2%. Το μερίδιο των καταναλωτών που αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση για δάνεια τους τελευταίους τρεις μήνες μειώθηκε περαιτέρω σε 12,2% τον Ιούλιο, από 12,7% τον Απρίλιο του 2022.