H μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ή εξετάζουν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως τη ρύθμιση του θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία τον χειμώνα και μεγαλύτερη το καλοκαίρι, τη μείωση του φωτισμού καταστημάτων και κτιρίων, ενώ κάποιες συστήνουν στους πολίτες τους να κάνουν λιγότερη ώρα ντους με ζεστό νερό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Ημερησία» καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές του φυσικού αερίου, στέλνοντας τις τιμές του στα ύψη, η Ευρώπη δεν έχει πολλά περιθώρια για να αποφύγει μέτρα που θα αλλάξουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Η εκτίναξη των τιμών του ρεύματος σε όλη την περιοχή, οι οποίες συμπαρασύρονται από αυτές του φυσικού αερίου, κάνουν τις περικοπές αναπόφευκτες. Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί ή προαναγγελθεί έως τώρα από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μείωση της χρήσης ενέργειας έχουν ως εξής:

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας υπό τον Ολαφ Σολτς ενέκρινε μια σειρά μέτρων για να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά ένα πέμπτο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, τα οποία προστίθενται στα μέτρα που λαμβάνουν οι δήμοι σε όλη τη Γερμανία, όπως η διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες, στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αερίου κατά περίπου 2%. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2024 κατά 10% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019. Η κυβέρνησή του δημιούργησε τον περασμένο μήνα μια σειρά από ομάδες εργασίας με στόχο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα σβήνουν τις φωτεινές πινακίδες των καταστημάτων μετά το κλείσιμο και οι χώροι λιανικής θα μειώσουν το φωτισμό κατά 30% και τις θερμοκρασίες στους 17°C κατά τις ώρες αιχμής των αγορών, εάν υπάρχει κυβερνητική καθοδήγηση για να γίνει αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για παράδειγμα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας είπε ότι θα ενεργοποιεί τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες γραφείου πέφτουν κάτω από τους 19°C και τον κλιματισμό μόνο για θερμοκρασίες πάνω από 26°C. Ενα σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης στην Ιταλία μπορεί να εγκριθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήδη την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να περιλαμβάνει: Μείωση της θερμοκρασίας και μείωση των ωρών θέρμανσης σε σπίτια και γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη μείωση του αερίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατά περισσότερο από 10%. Μείωση του φωτισμού δημόσιων κτιρίων και καταστημάτων τη νύχτα. 

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενέργεια

Σε μία σπάνια κίνηση για τη νομοθετική επιβολή μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, η ισπανική βουλή ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ με διάταγμα και προβλέπουν: Περιορισμό του κλιματισμού στους 27°C στα δημόσια κτίρια και στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ρύθμιση της θέρμανσης σε όχι περισσότερους από 19°C το χειμώνα – εξαιρέσεις προβλέπονται για δωμάτια ξενοδοχείων, κουζίνες εστιατορίων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, σχολεία και νοσοκομεία. Απαγόρευση φωτισμού μνημείων και βιτρινών τη νύχτα, απαιτείται να κλείνουν οι πόρτες των καταστημάτων κάθε φορά που είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης. Όπως και η ΕΕ, η Ελβετία θα ζητήσει, αλλά δεν θα υποχρεώσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, λαμβάνοντας μέτρα όπως η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων.

Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βιέννη με λίγο φωτισμό

Η Βιέννη έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει κάποιο κόστος καθυστερώντας την έναρξη του χειμερινού φωτισμού για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα ενδέχεται επίσης να μειώσουν τις προσφορές ρίχνοντας λιγότερο τεχνητό χιόνι και περιορίζοντας τις νυχτερινές λειτουργίες. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα, με τη χώρα να είναι σε καλό δρόμο για την πλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα αποθήκευσης αερίου της ηπείρου στο 80% της χωρητικότητας. Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε μέτρα τον Ιούνιο για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα κατά 10% στο εγγύς μέλλον και κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι αρχές θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε οργανισμούς που εξοικονομούν ενέργεια και θα δημιουργήσουν επίσης ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης