Σε νέα πολυετή υψηλά κινείται το δολάριο αφότου ο Λευκός Οίκος απέρριψε το ενδεχόμενο κάποιας παρέμβασης με στόχο την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, ενώ συνεχίζεται το παγκόσμιο ξεπούλημα ομολόγων με το 10ετες ΗΠΑ να βλέπει την απόδοσή του να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά μετά το 2010.

Ειδικότερα, μετά την μικρή αποκλιμάκωση που έδειξε χτες, το αμερικανικό νόμισμα σήμερα σημειώνει νέα άνοδο 0,6% καταγράφοντας φρέσκο υψηλό 20ετίας.

Σε αυτό το κλίμα ο δείκτης δολαρίου, που μετρά την ισχύ του έναντι ενός καλαθιού βασικών ισοτιμιών (DXY), έχει φτάσει στις 114,77 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος με το ζεύγος να κινείται πλέον στο 0,9558.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς το ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο ακριβότερο από ποτέ

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες κατά 0,5% σημειώνει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, με το ζεύγος στο 1,067.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντιζ, δήλωσε χτες ότι δεν αναμένει κάποια παρέμβαση στα πρότυπα της συμφωνίας Plaza του 1985, που θα περιόριζε την ισχύ του δολαρίου.

“Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε”, είπε ερωτηθείς σχετικά ο Ντιζ σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον.

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε υποστηρίξει επίσης ότι δεν υφίσταται κάποιες λόγος ανησυχίας για τις τρέχουσες κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο δείκτης δολαρίου έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 16% εντός του έτους, με φόντο την πλέον επιθετική αύξηση των επιτοκίων της που έχει κάνει η Fed από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Παράλληλα, ο 10ετής τίτλος των ΗΠΑ είδε την απόδοσή του να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά από το 2010 και να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2008 της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετές ΗΠΑ ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 7 μονάδες βάσης σήμερα Τετάρτη και έφτασε το 4,015%.

Συνολικά, εντός του 2022 η απόδοση του μεγάλου τίτλου των ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί κατά 250 μονάδες βάσης, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη μέτρησης χρέους του Bloomberg τα αμερικανικά ομόλογα οδεύουν για τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειές τους από το 1973.

“Το γεγονός ότι έχουμε μια τόσο ισχυρή αύξηση στις αποδόσεις των ΗΠΑ προσελκύει ροές στο δολάριο”,  επισημαίνει η Nanette Hechler-Fayd’herbe, επικεφαλής επενδύσεων στην Credit Suisse Group AG.

“Εφόσον η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική ανά τον κόσμο δεν ενισχύει τα κατά τόπους νομίσματα, θα πρέπει να αναμένουμε ένα πολύ ισχυρό δολάριο”, προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Morgan Stanley είχε προειδοποιήσει εντός της εβδομάδας ότι το πρόσφατο ράλι του δολαρίου ΗΠΑ δημιουργεί μία “μη βιώσιμη κατάσταση” για τα assets κινδύνου και ότι κάθε φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια ενδυνάμωση στο παρελθόν κατέληξε σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική ή οικονομική κρίση.

“Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν τέτοια γεγονότα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για ακόμα ένα”, έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής μετοχών της τράπεζας στις ΗΠΑ, Μαικλ Γουίλσον, παραπέμποντας στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την κρίση δημόσιου χρέους των ΗΠΑ του 2012 και τη φούσκα των τεχνολογικών μετοχών του 2000.

Πηγή: Capital.gr