Παρά τη στασιμότητα που υπήρχε στις κρατήσεις το Μάιο, πήρε μπρος και ο τουρισμός στη Λάρνακα, με τις ενδείξεις να είναι ευοίωνες τόσο για τα ξενοδοχεία της πόλης και της επαρχίας, όσο και για τα αγροτουριστικά καταλύματα.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, διενήργησε έρευνα για τις κρατήσεις τα ευρήματα της οποίας καταδεικνύουν πως τα πλείστα ξενοδοχεία θα κινηθούν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με κάποια μάλιστα να είναι υπερπλήρη ορισμένες περιόδους. Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, η ροή των κρατήσεων αναμένεται πως θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα μέχρι τον Οκτώβριο. «Σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη σεζόν υπάρχει σαφής αύξηση, ενώ οι τουριστικοί επιχειρηματίες ευελπιστούν και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε να μπορέσουν οι πληρότητες να φτάσουν τα επίπεδα του 2019, που θεωρείται η καλύτερη τουριστική χρονιά για τα ξενοδοχεία της Λάρνακας». 

Όπως διαφαίνεται από τις κρατήσεις, οι απώλειες από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά έχουν μετριαστεί, με την πολωνική να δείχνει μεγάλη δυναμική φέτος. Οι κύριες τουριστικές αγορές παραμένουν το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο υπάρχει αύξηση πέραν από την Πολώνια και από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Αυξημένες είναι ακόμη οι κρατήσεις από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Λίβανο και τη Γαλλία, ενώ για πρώτη φορά άρχισε η πόλη να δέχεται, σε μικρούς ακόμη αριθμούς, τουρίστες από τη Σερβία και την Αρμενία. Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, αυξημένη είναι και η κίνηση από την ελληνική αγορά κυρίως σε επαγγελματικά ταξίδια, τμήμα της αγοράς που κατακτά συνεχώς έδαφος στη Λάρνακα. Σ’ ό,τι αφορά στα αγροτουριστικά καταλύματα, οι κυριότερες αγορές και για φέτος παραμένουν η Γερμανία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οικονομική ανάσα στην πόλη θα δοθεί όμως και από τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι Λάρνακας, τα οποία θα είναι φέτος αυξημένα, έπειτα από συμφωνίες που συνήψε η διαχειρίστρια εταιρία Kition Ocean Holdings.

Στις 30 Ιουνίου θα φτάσει το Crown Iris, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο από τη Χάιφα που μπορεί να μεταφέρει 1.800 επιβάτες και το οποίο θα πραγματοποιήσει φέτος 10 δρομολόγια. Το φθινόπωρο εξάλλου έχουν προγραμματιστεί άλλα 12 δρομολόγια με τρία πλοία το La Belle De L’Adriatique, το Clio και το Norwegian Jem. Τα δύο θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια από το Ισραήλ και το τρίτο από τη Ρόδο.

Στις 29 Ιουλίου εξάλλου θα εκτελεστεί το πρώτο δρομολόγιο Λάρνακα-Πειραιάς με το Daleela, το οποίο μέχρι τις 30 Αυγούστου θα κάνει συνολικά οκτώ διαδρομές από και προς το λιμάνι Λάρνακας.