Έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας ακινήτου σε τρεις μήνες! Ο υπουργός σπεύδει να διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται για ανέκδοτο ούτε και φάρσα, αφού περίπου έτσι εκλαμβάνεται από ιδιοκτήτες οι οποίοι στο παρελθόν έτυχε να μπουν στη διαδικασία έκδοσης κοτσιανιού. Αυτή την περίοδο ο μέσος όρος έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας, κυμαίνεται μεταξύ 1-3 χρόνων.

Βεβαίως, η μείωση του χρόνου έκδοσης δεν θα ισχύσει από αύριο το πρωί, αλλά επειδή απαιτείται ενημέρωση όλων των συμβαλλομένων (από τους υπαλλήλους μέχρι και τις τράπεζες) η νέα διαδικασία αναμένεται να αρχίσει σε περίπου έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοτσιάνια από τρία χρόνια σε τρεις μήνες

Η συρρίκνωση του χρόνου στους τρεις μήνες ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί με την αλλαγή της διαδικασίας που αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφού συζήτησε το θέμα και με το Τμήμα Κτηματολογίου.

Στόχος της διαφοροποίησης της διαδικασίας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης τίτλων που αφορούν κυρίως αιτήσεις οριζόντιων και κάθετων διαχωρισμών, για την δημιουργία νέων τίτλων ιδιοκτησίας οικοπέδων ή άλλων μονάδων (διαμερίσματα, κατοικίες). Ο οριζόντιος διαχωρισμός αφορά την έκδοση ξεχωριστών τίτλων διαμερισμάτων, ρυθμίζοντας παράλληλα και το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων, ενώ ο κάθετος διαχωρισμός αφορά οικόπεδα και κατοικίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σπεύδουν στη Βουλή Πετρίδης και Νουρής για τα κοτσιάνια

Μία από τις βασικές αλλαγές στην όλη διαδικασία που θεωρείται ότι θα συμβάλει στην επίσπευση, αφορά την εκτέλεση των διαχωρισμών αποκλειστικά από ιδιώτες χωρομέτρες.

Η Επαρχιακή λειτουργός Κτηματολογίου Λευκωσίας κ. Χαρά Τσαγγαρίδου, ανέφερε στον «Φ», πως για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας, πρόσφατα έχει εφαρμοστεί από το Τμήμα Κτηματολογίου ο θεσμός του Ιδιώτη Αρμόδιου Χωρομέτρη, ως η μόνη επιλογή πλέον, για την διεξαγωγή της απαιτούμενης χωρομετρικής εργασίας του διαχωρισμού.

Βεβαίως, για να εκδίδεται ένας τίτλος σε τρεις μήνες, θα πρέπει, όπως υποδεικνύει η κ. Τσαγγαρίδου, να υποβάλλονται στο Τμήμα Κτηματολογίου σωστά και με πληρότητα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα που απαιτούνται. Σε αυτά περιλαμβάνονται το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, η άδεια διαίρεσης της γης και τυχόν συγκαταθέσεις ενυπόθηκων δανειστών κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βελτιώσεις για τα κοτσιάνια

Εάν και εφόσον κατατεθούν όλα τα έγγραφα που απαιτούνται, τότε ναι, ο τίτλος θα εκδίδεται σε τρεις μήνες, αν και όπως διευκρίνισε η κ. Τσαγγαρίδου, δυνατόν να παρουσιαστούν και στο μέλλον κάποιες καθυστερήσεις, αλλά αυτές θα αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις στο πλαίσιο διεκπεραίωσης των οποίων δυνατόν να ανακύψουν απρόβλεπτοι και εξωγενείς παράγοντες. Αυτές θα είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας, είπε η κ. Τσαγγαρίδου.

Για την επίτευξη του στόχου, προγραμματίζονται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σεμινάρια για ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στην διαδικασία, όπως οι ιδιώτες Αρμόδιοι Χωρομέτρες, Δήμοι, Επαρχιακή Διοίκηση, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και ενδεχομένως άλλες εμπλεκόμενες οργανωμένες ομάδες πολιτών.

Για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας, πρόσφατα έχει εφαρμοστεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο θεσμός του Ιδιώτη Αρμόδιου Χωρομέτρη, ως η μόνη επιλογή πλέον, για την διεξαγωγή της απαιτούμενης χωρομετρικής εργασίας του διαχωρισμού.

Η κ. Τσαγγαρίδου τονίζει, πως για την διασφάλιση, του χωρικού προσδιορισμού της ανάπτυξης με ακρίβεια και αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας με τους ιδιοκτήτες των όμορων τεμαχίων, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, προτρέπει τους αιτητές να εξασφαλίζουν πιστοποιητικό εξωτερικής οριοθέτησης πριν από την υποβολή της αίτησης διαχωρισμού, εργασία η οποία δυνατόν να διεκπεραιωθεί κατόπιν επιλογής του αιτητή, είτε από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είτε από ιδιώτη Αρμόδιο Χωρομέτρη.

Ερωτηθείσα, γιατί τόσα χρόνια παρατηρείτο καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, η κ. Τσαγγαρίδου ανέφερε, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες δεν προσκόμιζαν εκ των προτέρων όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Όπως εξήγησε, πολλοί ιδιοκτήτες κατέθεσαν την αίτηση χωρίς πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, ενώ απουσίαζαν και οι συγκαταθέσεις σε τυχόν υποθήκες από τις τράπεζες. Αν δεν κατατίθενται όλα τα έγγραφα που απαιτούνται οι αιτήσεις δεν θα παραλαμβάνονται, είπε η κ. Τσαγγαρίδου.

Δεν έμπαινε ως τώρα η προϋπόθεση

Η κ. Τσαγγαρίδου αναγνώρισε πάντως, πως στο παρελθόν το Τμήμα Κτηματολογίου δεν έθετε ως προϋπόθεση την κατάθεση (μαζί με την αίτηση) όλων των εγγράφων που απαιτούταν, κάτι το οποίο θα ισχύσει όταν τεθεί σε ισχύ η νέα διαδικασία.

Στο παρελθόν, όταν υποβάλλετο μία αίτηση έπαιρνε σειρά εξέτασης και όταν ερχόταν η ώρα να εξεταστεί, υποχρεωτικά γινόταν επικοινωνία με τον επηρεαζόμενο από τον οποίο ζητούνταν τα επιπρόσθετα στοιχεία που απαιτούνταν, αλλά ο χρόνος περνούσε και μετρούσε ως καθυστέρηση εκ μέρους του Κτηματολογίου.

Θα γλυτώνουν και το «πήγαινε-έλα»

Πέραν της σύντμησης του χρόνου έκδοσης τίτλου, οι ιδιοκτήτες θα γλυτώνουν και το «πήγαινε-έλα» στις διάφορες υπηρεσίες, σε διαφορετικές περιόδους, για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Οι πολίτες θα ενημερωθούν τόσο για την έναρξη της νέας διαδικασίας όσον και για τις ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους τους, όταν πλησιάσει η εφαρμογή της νέας πολιτικής.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν και ποιοι θεωρούνται Αρμόδιοι Χωρομέτρες, ώστε να αναθέσουν, σε όποιον επιθυμούν, να διαχωρίσει την περιουσία τους. Μετά την αποτύπωση, οι ιδιοκτήτες θα απευθύνονται στην αρμόδια αρχή για έκδοση του πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, το οποίο και θα καταθέτουν, μαζί με άλλα έγγραφα, στο Κτηματολόγιο.

Δεν έμπαινε ως τώρα η προϋπόθεση
Η κ. Τσαγγαρίδου αναγνώρισε πάντως, πως στο παρελθόν το Τμήμα Κτηματολογίου δεν έθετε ως προϋπόθεση την κατάθεση (μαζί με την αίτηση) όλων των εγγράφων που απαιτούταν, κάτι το οποίο θα ισχύσει όταν τεθεί σε ισχύ η νέα διαδικασία.

Στο παρελθόν, όταν υποβάλλετο μία αίτηση έπαιρνε σειρά εξέτασης και όταν ερχόταν η ώρα να εξεταστεί, υποχρεωτικά γινόταν επικοινωνία με τον επηρεαζόμενο από τον οποίο ζητούνταν τα επιπρόσθετα στοιχεία που απαιτούνταν, αλλά ο χρόνος περνούσε και μετρούσε ως καθυστέρηση εκ μέρους του Κτηματολογίου.