Τελικά τα κόμματα, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, υπέκυψαν στις πιέσεις – εκκλήσεις της Κυβέρνησης και προχώρησαν χθες στο ξεπάγωμα 1.851 θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μετά από τρεις συνεδρίες κεκλεισμένων των θυρών, η πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για τον μεγάλο αριθμό των θέσεων, άναψε πράσινο φως στο αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά τη νέα εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος πλήρωσης των συγκεκριμένων θέσεων.

Ωστόσο, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια για να πληρωθούν οι συγκεκριμένες θέσεις.

Από το σύνολο των 1.851 θέσεων, οι 1011 αφορούν την εκπαίδευση, την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία. Συγκεκριμένα, 331 θέσεις αφορούν την εκπαίδευση και κρίθηκαν απαραίτητες για την πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων για το 2023-2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατά 3,2% μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας από πέρσι

Επίσης, 227 θέσεις προορίζονται για την αστυνομία, για να καλύψουν μεταξύ άλλων τις ανάγκες του ενεργειακού κέντρου Βασιλικού, του Κέντρου Υποδοχής στη Μενόγια, των Μαρίνων Λάρνακας, Λεμεσού, Πρωταρά και Αγίας Νάπας και των αστυνομικών κρατητηρίων Μόρφου και Αμμοχώστου.

Επιπρόσθετα, 219 θέσεις αφορούν την πυροσβεστική υπηρεσία, για κάλυψη των αναγκών των πυροσβεστικών σταθμών του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, της Αγίας Νάπας, του Μονιάτη και της Ευρύχου, του Συντονιστικού Κέντρου Ζήνων και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι άλλες 183 θέσεις αφορούν γραμματειακό προσωπικό για κάλυψη αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, από τις υπόλοιπες 714 θέσεις οι 525 θα καλύψουν τις ανάγκες των υπουργείων, υφυπουργείων και ανεξάρτητων υπηρεσιών, οι 159 θα καλύψουν θέσεις σε 19 οργανισμούς δημοσίου δικαίου και οι 30 θέσεις θα διατεθούν σε 13 Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φωνάζει ο ΔΗΣΥ…

Τη διαφωνία του εξέφρασε για άλλη μια φορά ο ΔΗΣΥ, διά του βουλευτή Ονούφριου Κουλλά, δηλώντας πως τα κόμματα της συγκυβέρνησης μαζί με το ΑΚΕΛ ενέκριναν την αποδέσμευση σχεδόν 2.000 νέων προσλήψεων στο Δημόσιο. Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανάγκες και ήταν έτοιμος να αποδεσμεύσει ένα μικρότερο αριθμό θέσεων. «Απαιτήσαμε μια αυστηρότερη αξιολόγηση και ιεράρχηση αλλά με ανησυχία διαπιστώσαμε ότι η Κυβέρνηση τήρησε μια απόλυτα άτεγκτη στάση» πρόσθεσε. Ο κ. Κουλλά εξέφρασε την ανησυχία του για το κόστος που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος πολίτης, όπως αυτό διαπιστώθηκε και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

«Ήδη η αύξηση του μισθολογίου και άλλων μόνιμων ανελαστικών δαπανών έχει επισημανθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτή η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους» τόνισε.

Στην αντίπερα όχθη, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις είναι προϊόν συμφωνίας της προηγούμενης διακυβέρνησης, επισημαίνοντας πως είχαν μπει στον προϋπολογισμό του 2023 από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι για το κόμμα ήταν θέση συνέπειας η υπερψήφιση αυτών των θέσεων (αφού υπερψήφισε και τον προϋπολογισμό του ’23) και εξέφρασε ικανοποίηση που υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε πως το ζητούμενο είναι το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται στο ρόλο του και στις ανάγκες της κοινωνίας. Όπως είπε, όποια κενά υπάρχουν για μόνιμες ανάγκες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα πρέπει να καλύπτονται με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών, επιλογή την οποία ακολουθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά.