Νέα σύσκεψη για τις υποθέσεις που αφορούν την πιθανή διάπραξη αδικημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών, συγκάλεσε γι’ αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Νομική Υπηρεσία και σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, αυτή θα γίνει επειδή βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο τρεις σοβαρές υποθέσεις, η μια ίσως η πλέον σοβαρή που εξετάστηκε μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για γραφείο που λειτουργούσε ως πάροχος τέτοιων υπηρεσιών και από τις δεκάδες πολιτογραφήσεις που διενήργησε, ελέγχονται οι 22.

Αυτή τη στιγμή οι έρευνες βρίσκονται στο στάδιο των ανακρίσεων υπόπτων προσώπων, οι οποίοι καλούνται για να εκφράσουν τις θέσεις τους και να δώσουν εξηγήσεις, εκεί και όπου υπάρχει επιθυμία για συνεργασία.

Επίσης, δεν αποκλείεται, αν αυτό κριθεί ότι επιβάλλεται, πρόσωπα που ζουν στο εξωτερικό και θα αποφασιστεί ότι θα βρίσκονται στο κατηγορητήριο, να εκδοθεί εναντίον τους διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Όλα βρίσκονται υπό την αίρεση των στοιχείων και μαρτυριών που θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από τη Νομική Υπηρεσία.

Για τις περιπτώσεις αυτές υπήρξε μεγάλη δικαστική διαδικασία με την αμφισβήτηση των ενταλμάτων έρευνας και κατακράτησης τεκμηρίων της Αστυνομίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε πολιτογραφήσεις που διενεργούσε συγγενικό πρόσωπο ατόμου που ήδη βρίσκεται κατηγορούμενο για άλλη υπόθεση.

Ο τρίτος φάκελος αφορά πολιτογράφηση που διενήργησε πάροχος γνωστή εταιρεία και οι έρευνες του ειδικού κλιμακίου του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας έχουν προχωρήσει αρκετά.

Η σύσκεψη κλήθηκε ώστε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές να εξεταστούν οι υποθέσεις αυτές, οι έρευνες των οποίων βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ώστε να δοθούν οι ανάλογες οδηγίες εκεί και όπου χρειάζεται, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να συμπληρωθούν και να καταλήξουν στη δικαιοσύνη, για όσες υπάρχει επαρκής μαρτυρία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, παρακολουθούν στενά τις έρευνες γι’ αυτές τις υποθέσεις και στη Νομική Υπηρεσία τηρείται ειδικός πίνακας για την εξέλιξή τους.

Η Αστυνομία διερευνά συνολικά 106 υποθέσεις πολιτογραφήσεων που κρίθηκαν ως ύποπτες, ωστόσο σε τρία χρόνια ερευνών, μόνο πέντε έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη. Για την πρώτη που εκδικάστηκε και αφορούσε πάροχο ένα δικηγορικό γραφείο στη Λάρνακα, υπήρξε αθωωτική απόφαση.

Στη Νομική Υπηρεσία θέλουν πιο γρήγορους ρυθμούς στη συμπλήρωση τέτοιων υποθέσεων, ωστόσο η πολυπλοκότητά τους και το γεγονός ότι στοιχεία μπορεί να ζητηθούν από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις, παρεμποδίζουν την έλευση σύντομου αποτελέσματος.

Πρόσφατα το ειδικό κλιμάκιο που διερευνά αυτές τις υποθέσεις έχει ενισχυθεί με ακόμα δυο ανακριτές, όμως οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές και είναι άγνωστο πότε θα διερευνηθούν όλες.