Εφικτός, όπως όλα δείχνουν, είναι ο στόχος που τέθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη φετινή χρονιά, καθώς οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου επιβεβαιώνουν πως τα δεδομένα θα είναι αισθητά καλύτερα από πέρσι.

Στο πλαίσιο αυτό, το στοίχημα είναι πόσο κοντά θα ανέλθουν οι αφίξεις σε αυτές του 2019, που ήταν μεν η προηγούμενη κανονική χρονιά πριν την πανδημία, αλλά την ίδια ώρα ήταν και η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού, με τις επισκέψεις να αγγίζουν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2023 ανήλθαν σε 1.613.690, σε σύγκριση με 1.221.382 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 32,1%. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι αφίξεις καταγράφουν οριακή μείωση της τάξης του 1,06%, καθώς τότε είχαν ανέλθει σε 1.631.023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός: Πόσα ξοδεύουν στην Κύπρο οι επισκέπτες ανά χώρα

Οι θετικές επιδόσεις που καταγράφονται φέτος έχουν τη δική τους σημασία, καθώς για μια ακόμα χρονιά απουσιάζει από την εξίσωση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική αγορά, που ήταν κάποτε η δεύτερη σε αριθμούς και σημασία αγορά για τον κυπριακό τουρισμό. Πλέον, όμως, στη θέση της βρίσκεται το Ισραήλ, που ετησίως φέρνει αρκετούς τουρίστες.

Από στοιχεία που επεξεργάστηκε ο «Φ», με τη βοήθεια και του Υφυπουργείου Τουρισμού, προκύπτει πως οι κύριες αγορές άντλησης τουριστών δεν έχουν αλλάξει δραστικά σε σχέση με το 2019, με εξαίρεση φυσικά την απουσία πλέον της ρωσικής αγοράς από τις κύριες πηγές τουρισμού και τουριστών και με τη συμπερίληψη στην πρώτη πεντάδα της Πολωνίας, με τη ροή τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά και όχι μόνο να οφείλεται και στις επιτυχημένες ενέργειες των τελευταίων χρόνων από την Hermes Airports και το Υπουργείο Μεταφορών, για ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιο ακριβός ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για τους Βρετανούς η Κύπρος

Το top 5

Τα τελευταία στοιχεία ης Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, ότι πλέον τη θέση της Ρωσίας ως δεύτερης αγοράς καλύπτει το Ισραήλ, ενώ από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι τη θέση της Ρωσίας στην πρώτη πεντάδα κατέλαβε η Πολωνία. Με τις υπόλοιπες αγορές άντλησης σημαντικών ροών τουριστών, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, να μην αλλάζουν φέτος σε σχέση με το 2019.

 – Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε προκύπτει πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η σημαντικότερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό και βρίσκεται στην πρώτη θέση του top 5 των αγορών σταθερά και φέτος, όπως ήταν και το 2019. Μάλιστα, το ποσοστό των αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο εξάμηνο φέτος βρίσκεται στο ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 550.620 και αποτέλεσαν το 34,1%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 υπολογίζονταν σε 562.006 και αποτελούσαν ξανά το 34,5% του συνόλου των αφίξεων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2019.

 – Το top 5 το φετινό πρώτο εξάμηνο συμπληρώνουν το Ισραήλ, που με 170.913 επισκέπτες ήταν η δεύτερη σε σημασία αγορά, που αποτέλεσε το 10,6% του συνόλου των αφίξεων το πρώτο εξάμηνο.

 – Ακολουθούν η Πολωνία με 121.134 αφίξεις τουριστών και με μερίδιο 7,5% του συνόλου των επισκέψεων του πρώτου εξαμήνου, η Ελλάδα με αφίξεις 97.735 την ίδια περίοδο και με μερίδιο 6,1%, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει η Γερμανία με 89.680 αφίξεις που αποτέλεσαν το 5,6% του συνόλου.

Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην πρώτη πεντάδα βρίσκονταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ελλάδα και ξανά η Γερμανία.

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους έξι μήνες του 2019 -όπως αναφέρθηκε- είχαν ανέλθει σε 562.996 και αποτελούσαν το 34,5% του συνόλου των αφίξεων τουριστών. Δεύτερη αγορά ήταν η ρωσική με 303.402 αφίξεις τουριστών ή 18,6% του συνόλου των αφίξεων του πρώτου εξαμήνου.

Η απουσία της Ρωσίας από την πρώτη πεντάδα των αγορών άντλησης τουριστών για την Κύπρο καταγράφηκε και το 2022, με την εμφάνιση σε αυτήν της Πολωνίας. Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται η δυναμική που αναπτύσσουν τόσο η αγορά του Ισραήλ όσο και της Πολωνίας.

Βλέπει νέα δυναμική στα έσοδα για το 2024

Ετήσια αύξηση καταγράφουν και τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως η αύξηση θα συνεχιστεί για το σύνολο του χρόνου. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €417,6 εκ., σε σύγκριση με €322,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 29,7%. Τους πρώτους τέσσερις μήνες που υπάρχουν στοιχεία, τα έσοδα καταγράφουν αύξηση και σε σχέση με το 2019, της τάξης του 11,3%.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην ενδιάμεση έκθεσή του, που κυκλοφόρησε την εβδδομάδα που πέρασε, εκτιμά ότι είναι δύσκολη η επίτευξη του στόχου για έσοδα υψηλότερα από εκείνα του 2019. Το Συμβούλιο αναφέρει πως η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως, ενώ οι αφίξεις συνεχίζουν μέχρι και τον Ιούνιο να καταγράφουν αύξηση, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019, εντούτοις καταγράφεται μια πτωτική τάση, τόσο στην ημερήσια όσο και στην κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών, ενώ μειώνεται ελαφρώς και η διάρκεια παραμονής στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κώστας Κουμής: Επικαιροποίηση Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με χρονικό ορίζοντα το 2035

«Η εικόνα αυτή οφείλεται σε εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στις οικονομίες των κρατών που αποτελούν κύριες αγορές για το κυπριακό τουριστικό προϊόν. Έτσι, αναμένουμε πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα καταγράψουν αύξηση σε σχέση με πέρσι, κρίνεται όμως δύσκολη η επίτευξη του στόχου για έσοδα υψηλότερα από εκείνα του 2019», συνεχίζει. Επισημαίνει ακόμα ότι «η αντιμετώπιση της γήρανσης του τουριστικού προϊόντος και η αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου από ορισμένες μονάδες του κλάδου είναι επιβεβλημένες, με σκοπό την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου, η οποία συνεχίζει να υποχωρεί. Η οικονομική ανάκαμψη σε σημαντικές αγορές όπως το ΗΒ, την Πολωνία και τη Γερμανία μέσα στο 2024, αναμένεται πως θα δημιουργήσει νέα δυναμική», συμπληρώνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2022 έφτασαν τα 2,44 δισ. ευρώ, σε σχέση με 2,64 δισ. ευρώ το 2019.

Στόχος η άνοδος 5 – 10%

Όπως αναφέρθηκε, με τα έως τώρα στοιχεία, αλλά και με τη ροή κρατήσεων που όπως επιβεβαιώνουν οι ξενοδόχοι συνεχίζονται ομαλά, ο στόχος για τη φετινή χρονιά φαίνεται πως θα επιτευχθεί. Στόχος που, σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή, είναι οι αφίξεις να καταγράψουν μία άνοδο της τάξης του 5%-10% σε σχέση με πέρσι, «με μία υποσημείωση ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός: Η ατμομηχανή της οικονομίας ξεκίνησε δυναμικά αλλά υποστελεχωμένη

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 οι αφίξεις για το σύνολο της χρονιάς ανήλθαν σε 3.201.080, σε σύγκριση με 1.936.931 το 2021 και συγκριτικά με 3.976.777 το 2019.