Από Σεπτέμβριο, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, θα επιλέξουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022, καθώς μικρός είναι για την ώρα ο αριθμός των πολιτών έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μέσα σε 19 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, συνολικά 39.500 φορολογούμενοι έχουν επεξεργαστεί τις φορολογικές τους δηλώσεις. Από αυτούς, οι 31.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει οριστικά τις φορολογικές τους δηλώσεις και άλλοι 8.500 έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση τους, τοποθετώντας την σε προσωρινή παραλαβή. Με την προσωρινή παραλαβή οι φορολογούμενοι απλά συμπληρώνουν τις δηλώσεις χωρίς να τις υποβάλουν οριστικά.

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στον «Φ» υπενθύμισε ότι για να θεωρείται η δήλωση υποβληθείσα θα πρέπει να γίνει οριστική υποβολή. Υπέδειξε πως για το φορολογικό έτος 2021, συνολικά 4 χιλ. φορολογικές δηλώσεις παρέμειναν σε προσωρινή παραλαβή, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο €100 στους φορολογούμενους εξαιτίας της εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων.

Για το φορολογικό έτος 2021 είχαν υποβληθεί οριστικά περίπου 275.500 φορολογικές δηλώσεις.

Φέτος καθυστέρησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λόγω της μη έγκαιρης έγκρισης του νομοσχεδίου που αφορούσε την παραχώρηση φοροελαφρύνσεων από το κράτος σε υψηλόμισθα στελέχη εταιρειών του εξωτερικού, με στόχο την προσέλκυσή τους στην Κύπρο. Μάλιστα, λόγω της συγκεκριμένης καθυστέρησης δόθηκε παράταση στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχισε στις 15 Ιουλίου και θα λήξει στις 2 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους, ωστόσο, για άλλη μια χρονιά, με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξαιρούνται από την υποχρέωση όσοι πολίτες έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω των €19.500.

Για το φορολογικό έτος 2022 οι δηλώσεις εισοδήματος γίνονται μέσω  του συστήματος TAXISnet, ενώ από το 2024 η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται μέσω του νέου συστήματος Tax For All.

Η φορολογική δήλωση για το 2022 διατηρεί όλους τους αυτοματισμούς που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια για τη γρηγορότερη και ευκολότερη συμπλήρωση από τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, είναι διαθέσιμη η ανάκτηση στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων για Συνταξιούχους και Αυτοεργοδοτούμενους, ενώ γίνεται αυτόματος υπολογισμούς Συνόλων, Φόρου Εισοδήματος, ΓΕΣΥ, Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς.

Όπως εξήγησε ο Έφορος, έχει προστεθεί μια νέα υπηρεσία και στο τελευταίο στάδιο συμπλήρωσης της δήλωσης, αφού υποβληθεί οριστικά, υπάρχει σύνδεσμος (Link) ο οποίος καθοδηγεί τον φορολογούμενο για την άμεση εξόφληση τυχόν φορολογικής οφειλής που έχει δημιουργηθεί αυτόματα, με την οριστική υποβολή της δήλωσης.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη εγγραφεί στο TAXISnet θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς.

Επίσης, για τη Φορολογική Πύλη ισχύουν οι ίδιοι κωδικοί πρόσβασης που έχει ο φορολογούμενος για την πρόσβαση στο TAXISNet .