Πολλών ερμηνειών επιδέχεται η θέση που διατύπωσε χθες ο ΔΗΣΥ, μέσω γραπτής δήλωσης του βουλευτή Χάρη Γεωργιάδη, σε σχέση την επιβράδυνση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, το γενικό -και πιο σαφές- συμπέρασμα από τη δήλωση Γεωργιάδη είναι η εκτίμηση του κόμματος πως «η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ικανοποιητική».

Μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις -την περασμένη εβδομάδα- του τέως υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίοι έστησαν στον τοίχο την Κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, με μπηχτές (και από κάποια άλλα στελέχη του Συναγερμού) περί μη τοποθέτησης της ηγεσίας του κόμματος επί των τελευταίων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας, χθες ο ΔΗΣΥ προχώρησε στην πρώτη επίσημη παρέμβασή του επί του θέματος.

Η θέση του ΔΗΣΥ πλησιάζει αρκετά σε βασικές θέσεις που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε συνέντευξη του στο «Φ» την περασμένη Κυριακή, ενώ τηρούνται κάποιες αποστάσεις από τις δηλώσεις των κυρίων Πετρίδη και Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΗΣΥ για οικονομία: Yπεύθυνη για τις επιλογές της η κυβέρνηση

«Αν ληφθούν υπόψη…»

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν ασκεί μέσω της δήλωσης (που εκδόθηκε εκ μέρους του ΔΗΣΥ) έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, αλλά αντίθετα εκφράζει την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κρατηθεί η οικονομία σε υγιή πορεία. Παράλληλα, τονίζει πως το βασικό συμπέρασμα του ΔΗΣΥ είναι ότι «η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει ικανοποιητική, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη οι δύσκολες περιστάσεις που επικρατούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία».

Μάλιστα, υποδεικνύει πως ο ρυθμός ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά -έστω και εάν είναι χαμηλότερος από προηγούμενα έτη- παραμένει από τους πιο ψηλούς στην ΕΕ. «Το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό, η αγορά εργασίας παραμένει κοντά στο όριο της πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται» επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη Κυριακή, ο Μάκης Κεραυνός στη συνέντευξή του στον «Φ» υποστήριξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι τριπλάσιος από αυτόν στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μάλιστα, επισήμανε πως τα δημόσια οικονομικά του πρώτου εξάμηνου του 2023 είναι ευνοϊκά σε σχέση με πέρσι, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα €411.9 εκατ. ή 1,4% σε σύγκριση με €214,8 εκατ. ή 0,8% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βλέπουν διαφορετικά την Oικονομία – Πυρά μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Οι παρεμβάσεις άλλων Συναγερμικών

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης -με πολύ διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη χθεσινή προσέγγιση του ΔΗΣΥ στο θέμα της πορείας της κυπριακής οικονομίας- είχε υποστηρίξει προ ημερών πως η Κύπρος είναι από τα κράτη με συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σχέση το προηγούμενο τρίμηνο (3η χειρότερη επίδοση). «Αυτό καταγράφει μια αρνητική τάση που δεν μπορεί αγνοηθεί. Επομένως, η τάση δεν μπορεί να αποδίδεται ούτε στο διεθνές περιβάλλον, ούτε στην πιο συγκρατημένη νομισματική πολιτική της ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας έρχονται με υστέρηση», υπογράμμιζε ο κ. Πετρίδης.

Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε δηλώσει πως η  σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποσπασματικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι δείκτες, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική προσέγγιση. Παράλληλα, υπέδειξε πως «όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου μιας χώρας υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ -και διατηρείται πάνω από αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα- στις Βρυξέλλες κτυπά σήμα κινδύνου και στις διαδικασίες ελέγχου μακροοικονομικών ανισορροπιών ανάβει κόκκινο». Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ακόμα την ανάγκη λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση προτού να είναι αργά.

Όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις Πετρίδη και Νεοφύτου, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του κόμματος μέσω του κ. Γεωργιάδη, υπάρχει απόσταση των δύο από την επίσημη θέση του ΔΗΣΥ.

Επηρεάζουν εξωγενείς παράγοντες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μέσα από τη δήλωση Χάρη Γεωργιάδη -που όπως αναγράφεται έγινε εκ μέρους του ΔΗΣΥ- το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ συμπλέει σε γενικές γραμμές με τη θέση της Κυβέρνησης πως η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, κάτι που στις πρόσφατες δηλώσεις τους οι Κωνσταντίνος Πετρίδης και ΑΒέρωφ Νεοφύτου φάνηκε να αμφισβητούν ή να υποβαθμίζουν.

«Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το αυξημένο κόστος ενέργειας και η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, προφανώς δεν αφήνουν την Κύπρο ανεπηρέαστη» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης. Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως επιβάλλονται  πολύ προσεκτικές κινήσεις γιατί ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι μεγάλος.