Η Βουλή ψήφισε χθες ένα από τα τρία νομοσχέδια, με τα οποία αναμένεται ότι θα κτυπηθεί η διαφθορά στην Κύπρο. Υπερψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο προστατεύονται άτομα που καταγγέλλουν πράξεις, γνωστό σε σχέση με τους whistleblowers.

Με το νομοσχέδιο, για το οποίο είχε πρωτοστατήσει η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία κατέθεσε πρόταση νόμου πριν πέντε χρόνια, προστατεύονται οι εργαζόμενοι που έχουν πληροφορίες για πράξεις διαφθοράς των προϊσταμένων τους, στην περίπτωση που προχωρήσουν σε καταγγελία. Την ικανοποίησή της για την ψήφιση του νομοσχεδίου εξέφρασε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου.

Σε δήλωσή της αναφέρει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του νόμου και ειδικότερα πιθανές πράξεις διαφθοράς, δημιουργείται ένας πανίσχυρος μηχανισμός ασφάλειας, με σκοπό την ενθάρρυνση των εργαζομένων να καταγγέλλουν και να δίνουν σχετικές πληροφορίες που αποκτούν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Από σήμερα, είπε, οι εργαζόμενοι στην Κύπρο που προχωρούν σε καταγγελίες στην κατά περίπτωση αρμόδια αρχή, θα απολαμβάνουν πλήρη προστασία. Κανένα πρόσωπο δεν θα υπόκειται σε αντίποινα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η απόλυση, η παρενόχληση και η αρνητική μεταβολή των συνθηκών εργασίας του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαφθορά: Η Βουλή ψήφισε νόμο για προστασία πληροφοριοδοτών

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα από τα τρία που αφορούν στην ευρύτερη προσπάθειά για καταπολέμηση της διαφθοράς, με τα οποία αναμένεται να δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο για ενίσχυση της διαφάνειας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και στη Διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων (το γνωστό για το λόμπι).

Το νομοσχέδιο για τους whistleblowers είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των μελών της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Η υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε τη συνεργασία και το κλίμα καλής θέλησης που επέδειξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο και ευχήθηκε όπως ψηφιστούν και τα δύο άλλα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.