Μεγαλεπήβολοι είναι οι σχεδιασμοί για τον πυρήνα του Δήμου Παραλιμνίου, που θ’ αλλάξει ριζικά μορφή μ’ ένα μεγάλο έργο €17 εκατ., που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2026. Πλατείες, χώροι πρασίνου με λίμνες και νέοι πεζόδρομοι θα μεταμορφώσουν ολόκληρη την έκταση του κέντρου, που θ’ αλλάξει με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την αύξηση της επισκεψιμότητας στο κέντρο του Δήμου.

Απώτερος σκοπός του έργου, που θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις, είναι η γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ της τουριστικής περιοχής του Πρωταρά και του κέντρου του Παραλιμνίου, που δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, οι οποίοι κατακλύζουν την ελεύθερη Αμμόχωστο. Ο Δήμος Παραλιμνίου ευελπιστεί πως αυτό το έργο θα φέρει στην ενδοχώρα ντόπιους και ξένους, κάτι που θα δώσει ανάσα στους καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι φυτοζωούν.

«Θέλουμε ο χώρος γύρω από τη μεγάλη πλατεία που θα δημιουργηθεί να μπορεί να λειτουργεί ως ένα μεγάλο ανοικτό mall, κάτι που έχουν πετύχει και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, σημειώνοντας πως το μεγάλο έργο θ’ αποτελεί σημείο αναφοράς και για τους τουρίστες. «Θεωρούμε πως όσοι επισκέπτονται είτε τον Πρωταρά είτε την Αγία Νάπα, θα περνούν τουλάχιστον για ένα βράδυ και από την πλατεία Παραλιμνίου».

Η Α’ φάση του έργου θα επικεντρωθεί στην ανάπλαση του εμπορικού δρόμου της λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου που οδηγεί στην υφιστάμενη πλατεία, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου, με διάρκεια εκτέλεσης τα δύο χρόνια. Το κόστος αυτής της φάσης εκτιμήθηκε στα €9 εκατ., τα πέντε εκ των οποίων θα προέλθουν από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027.

Η λεωφ. Μακαρίου και τα μικρά δρομάκια που εφάπτονται σ’ αυτήν θα πεζοδρομοποιηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν μικρές πλατείες, χώροι πρασίνου, παιδότοποι και σημεία ξεκούρασης. Το πλάνο προβλέπει τη διάνοιξη νέων δρόμων, στους οποίους θα διοχετεύεται η τροχαία κίνηση με στόχο να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση για πεζούς και ΑμεΑ στην λεωφόρο. Στην είσοδο του πεζοδρομοποιημένου χώρου θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί πάσσαλοι, σύμφωνα με τον Δήμο Παραλιμνίου και η πρόσβαση θα επιτρέπεται με όχημα μόνο σε όσους κατοικούν στην περιοχή, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους ειδικό τηλεχειριστήριο. Επιπρόσθετα θα καθοριστούν ώρες τροφοδοσίας για τα καταστήματα της περιοχής.

Οι πιο εντυπωσιακές αλλαγές, πάντως, θα έρθουν με τη Β’ φάση του έργου, που εκτιμήθηκε στα €8 εκατ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2026. Το έργο θα είναι πολεοδομικό και ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο του 2024. Στόχος του έργου είναι ν’ αναδειχθεί μέσω μιας μεγάλης πλατείας ευρωπαϊκών προτύπων η ταυτότητα της περιοχής και τα παραδοσιακά στοιχεία της.  

Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν ενοποίηση της υφιστάμενης πλατείας, που δημιουργήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, με τους χώρους όπου βρίσκονται ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, το αρχαίο εκκλησάκι της Αγίας Άννας και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διευρυνθεί σημαντικά το μέγεθος της πλατείας, στην οποία θα κυριαρχούν οι χώροι πρασίνου και τα υδάτινα στοιχεία, που θα δημιουργήσουν νοητή σύνδεση με τη θάλασσα. Σε διάφορα σημεία της πλατείας χωροθετήθηκαν μικρές λίμνες με υδρόβια ζωή και πληθώρα χώρων πρασίνου, με δένδρα και θαμνώδη βλάστηση. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν μεγάλος χώρος εκδηλώσεων, παιδότοποι, χώροι ξεκούρασης, ενώ θα τοποθετηθούν σύγχρονος αστικός εξοπλισμός και νέος φωτισμός. Τα πλάνα του Δήμου Παραλιμνίου περιλαμβάνουν και μετακίνηση όλων των μνημείων στον χώρο της πλατείας.

Νέοι χώροι εστίασης και εμπορικά καταστήματα

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται πρόνοιες για νέους χώρους εστίασης, που θα βγάζουν τραπεζάκια στην πλατεία, καθώς και η δημιουργία νέων εμπορικών καταστημάτων, με πλάνο να μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ. «Η ανάπλαση της πλατείας θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης και πιστεύουμε πως θα προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις στο Παραλίμνι και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Πυρίλλης, προσθέτοντας πως «ο τελικός στόχος είναι ν’ αποκτήσει ταυτότητα η πόλη και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών».

Η ανάπλαση του πυρήνα του Δήμου αποτελούσε εδώ και χρόνια αίτημα των κατοίκων και ειδικά των καταστηματαρχών, οι οποίοι ιδιαίτερα μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, είδαν τον κύκλο εργασιών τους να συρρικνώνεται σημαντικά. Η περιοχή κατακλυζόταν από Ρώσους, οι οποίοι έσπευδαν για προσκύνημα στις εκκλησίες της περιοχής κι έτσι επωφελούνταν τα μέγιστα και οι επιχειρήσεις. Πλέον ωστόσο, λίγοι τουρίστες επιλέγουν την περιοχή, στην οποία, λόγω και της πανδημίας, έχουν κλείσει πολλά καταστήματα. 

«Αυτήν τη στιγμή ο ιστορικός πυρήνας του Παραλιμνίου είναι εγκαταλειμμένος και υπάρχουν κάποια παλιά καφενεία και κάποια καταστήματα. Με τα έργα που προγραμματίζονται θα δημιουργηθεί ένας χώρος που θα έχει, πλέον, συνεχώς ζωή», σημείωσε ο κ. Πυρίλλης αναφέροντας πως με το έργο της ανάπλασης του πυρήνα Παραλιμνίου, υλοποιούνται κατά 98% οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Δήμος από το 2016.

Εξάλλου, προκειμένου να μειωθεί το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης, εντός του 2024 θα ξεκινήσει η δημιουργία πολυώροφου χώρου στάθμευσής δίπλα από το Δημοτικό Μέγαρο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 300 αυτοκίνητα και θα στοιχίσει περίπου €6,5 εκατ. 

ΑΠΟΨΗ

Αντιπλημμυρικά και παραλιακός πεζόδρομος στο πλάνο

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν ακόμη δύο σημαντικά έργα στον Δήμο Παραλιμνίου. Το πρώτο αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα πέραν των €7 εκατ. τόσο στο Παραλίμνι όσο και στον Πρωταρά, που υπέστησαν ζημιές από πλημμύρες τον περασμένο Ιανουάριο. Το δεύτερο αφορά στην επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά, που θα ξεκινά από το αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου και θα καταλήγει στο ύψος του παραλιακού φυλακίου των Ηνωμένων Εθνών. Το ζητούμενο πλέον για την περιοχή είναι να γίνουν ενέργειες για να ενισχυθεί τουριστικά και να καλυφθεί το κενό που άφησε πίσω της η απώλεια της ρωσικής αγοράς, κάτι που δεν επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής, καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.