Η Κυβέρνηση δεν θα ανανεώσει την ισχύ της απόφασης που επιτρέπει εργοδότηση αιτητών ασύλου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και σε άλλους τομείς της οικονομίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας ενώπιον τακτικής συνεδρίας του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒ.

Το δικαίωμα εργοδότησης αιτητών ασύλου στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία λήγει την 1η Οκτωβρίου 2023 και επ’ αυτού ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στην ηγεσία της ΟΕΒ: «Δεν είναι πρόθεση μου να την ανανεώσουμε, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, αλλά την ίδια στιγμή επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Εργασίας ένα πλάνο από την 1η Ιανουαρίου, όταν γίνονται αιτήσεις για να έρθει ξένο προσωπικό στην Κύπρο (σ.σ. από τρίτες χώρες), σε ένα μήνα θα υπάρχει απάντηση από πλευράς της Κυβέρνησης. Σήμερα μπορεί να πάρει τρεις – τέσσερις μήνες (η εξέταση του αιτήματος), πολλές φορές δίνονται εγκρίσεις μετά που θα περάσει η σεζόν».

Ευρύτερα για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τούτη την τακτική όσον αφορά το μεταναστευτικό. Περίπου φτάνουμε στο 7% του πληθυσμού. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις και τις συνέπειες, κοινωνικές και άλλες, άρα πρέπει η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται ελκυστικός προορισμός».

Για τα επιδόματα σε αιτητές ασύλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε προς την ηγεσία της ΟΕΒ: «Προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες, ακόμη και σε θέματα επιδομάτων. Για παράδειγμα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για να είναι κάποιος δικαιούχος, αν είναι Κύπριος ή πολίτης της ΕΕ, πρέπει να ζει στη χώρα μας για πέντε συναπτά έτη.

Αυτό δεν υπάρχει στο θέμα των μεταναστών. Είναι κάτι που αλλάξαμε. Έχουμε βρει διάφορα τέτοια που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές, οι πλείστοι που έρχονται στην Κύπρο δεν γνωρίζουν καν πού είναι η Κύπρος, άρα έχουμε βρει όλα αυτά τα σημεία τα οποία καθιστούσαν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό, τα αλλάζουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, να σταματήσει πλέον η Κύπρος να θεωρείται ελκυστικός προορισμός».