Η Κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή τέλους υπερκερδών (πλεοναζόντων κερδών) σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των διυλιστηρίων, αλλά το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά πάρκα, που είναι αυτές που αποκομίζουν σημαντικά απροσδόκητα κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το νομοσχέδιο αναφέρει πως σκοπεύει στη συμμόρφωση της νομοθεσίας με Κανονισμό της ΕΕ. Από το Υπουργείο Ενέργειας ο «Φιλελεύθερος» πληροφορείται ότι συνεχίζεται η επεξεργασία νομοσχεδίου για επιβολή τέλους αλληλεγγύης σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπάρχει πρόθεση να προωθηθεί το επόμενο διάστημα στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή για έγκριση.

Με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, τέλος αλληλεγγύης, ύψους 33%, θα επιβληθεί σε εταιρείες με δραστηριότητες στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (προφανώς δεν καλύπτονται εταιρείες στον τομέα των επεξεργασμένων πετρελαιοειδών στην Κύπρο) και οι οποίες είχαν αυξημένα κέρδη σε ποσοστό 20% σε σχέση με τον μέσο όρο των φορολογητέων κερδών κατά τα τέσσερα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2018 ή μεταγενέστερα.

Το τέλος 33% θα επιβάλλεται στο μέρος των κερδών που ξεπερνούν κατά 20% τον μέσο όρο κερδών των εταιρειών τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.