Αναφορές των συμμετεχόντων για την μετατροπή της Μεσογείου σε πράσινο ενεργειακό κόμβο  σε πάνελ κατά τη διάρκεια του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή ασφάλεια, που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) την Πέμπτη.

Ο Φραντσέσκο Λα Κάμερα, Γενικός Διευθυντής του IRENA, είπε ότι δεν χρειάζεται να αποδειχθεί πια η αξία των ΑΠΕ. «Συνολικά 295GW ΑΠΕ προστέθηκαν παγκοσμίως πέρσι, κάτι που αποδεικνύει την αξιοσημείωτη ανάπτυξη του κλάδου», είπε.

Σημείωσε ότι το κόστος των ΑΠΕ συνεχίζει να βελτιώνεται, παρά τις πρόσφατες κρίσεις και ανησυχίες για ενεργειακή ασφάλεια. Επιπρόσθετα, παγκοσμίως, μεταξύ 2021 και 2022, προστέθηκαν στον τομέα 1 εκ. νέες θέσεις εργασίας.

«Παρά την αυξανόμενη δυναμική, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν είναι στο σημείο που χρειάζεται να είναι», είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες ανά τον κόσμο δεσμεύονται για τη νέα ενεργειακή μετάβαση. «Μόλις πρόσφατα, οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες να τριπλασιάσουν τη χωρητικότητα σε ΑΠΕ μέχρι το 2030. Ο κόσμος χρειάζεται τριπλάσια ενέργεια από ΑΠΕ, μόλις πάνω από 11.000GW μέχρι το 2030», είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ριζοσπαστική δράση και σημαντική επιτάχυνση στην ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας, σε συνδυασμό με απτές υποσχέσεις για ενεργειακή απόδοση.

«Η περιοχή της Μεσογείου δείχνει τον δρόμο. Είμαστε μάρτυρες μιας αύξησης συνεργασιών και έργων διασυνοριακών διασυνδέσεων στην περιοχή. Καλωσορίζουμε την κοινή δήλωση των εννιά ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, που εκδόθηκε στη Μάλτα τον περασμένο Μάιο», που στοχεύει στη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς πράσινης ενέργειας μεταξύ βόρειων και νότιων μεσογειακών ακτών, είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητες πιο στοχευμένες επενδύσεις. Η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να κατευθυνθεί προς την ανάπτυξη υποδομών, και στη συνέχεια να υπάρχει το πλαίσιο πολιτικής και να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικο-οικονομικά κενά. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νησιά, που είναι οικονομίες που αγωνίζονται κατά της κλιματικής αλλαγής, εξαρτόμενες από ορυκτά καύσιμα, με αυξανόμενες ανησυχίες για την ενέργεια και υλικοτεχνικές προκλήσεις”, είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι το πιο σημαντικό είναι να οικοδομηθεί ένα νέο σύστημα ενέργειας με τρεις κύριους πυλώνες: την επέκταση και εκσυγχρονισμό των υποδομών, την ευθυγράμμιση πολιτικών και ρυθμιστικών πλαισίων και την ενίσχυση των θεσμών και της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού.

«Μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Μαζί, με διεθνείς συνεργασίες, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε ευκαιρίες χρηματοδότησης και να προωθήσουμε τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», είπε, προσθέτοντας ότι ξεκάθαρες πολιτικές, στοχευμένες επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες είναι το κλειδί.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια χωρίς ενεργειακή μετάβαση και τόνισε ότι, όντως, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει ένας πράσινος κόμβος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς, μίλησε για τον ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση, το «πολύ αισιόδοξο», όπως το χαρακτήρισε, μακροπρόθεσμο σενάριο για μετάβαση της ΕΕ από οικονομία άνθρακα σε οικονομία υδρογόνου, στις εθνικές στρατηγικές υδρογόνου και στα οικονομικά του πράσινου υδρογόνου, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα του σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα λαμβανομένης  υπόψη της τιμής αγοράς δικαιωμάτων αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κ. Πουλλικκάς μίλησε ακόμα για τις «κοιλάδες υδρογόνου», αυτάρκεις σε ενέργεια κοινότητες από ΑΠΕ που επιπλέον διοχετεύουν ενέργεια σε μονάδες ηλεκτρόλυσης για παραγωγή υδρογόνου, που θα εμπορεύεται στα τοπικά δίκτυα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι το 2050 «το πετρέλαιο εξαφανίζεται από τη σκηνή», παραμένει το Φυσικό Αέριο για μερική χρήση, ενώ το υδρογόνο θα επικρατήσει σε όλους τους τομείς, ακόμα και στα αυτοκίνητα, στα αεροπλάνα, με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής Ιωάννης Μιχαηλίδης, άνοιξε με τον χαιρετισμό του το Συνέδριο, σημειώνοντας ότι «η προσοχή μας επικεντρώνεται στα κρίσιμα ζητήματα των ΑΠΕ, στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πολιτικής, στην ψηφιοποίηση, την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση».

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Όθωνας Θεοδούλου, σημείωσε ότι η σημερινή πρόκληση είναι η ανάπτυξη εκείνων των στρατηγικών, των ενεργειακών μηχανισμών και των υπηρεσιών που υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, ελαχιστοποιούν το ενεργειακό κόστος, ενώ ταυτόχρονα μάχονται τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

ΚΥΠΕ