Συγκλίσεις σε τρία από τα δύο θέματα που έθεσε η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ στην Κυβέρνηση καταγράφηκαν στη χθεσινή συνάντηση της συντεχνίας, στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Οι δύο πλευρές τα βρήκαν όσον αφορά το θέμα της αποπαγοποίησης θέσεων προαγωγής και των θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής (θέσεις Α14), αποφασισμένοι εκατέρωθεν να υποστηρίξουν την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για το θέμα, προκειμένου πλέον να μην απαιτείται η συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για ξεπάγωμα των συγκεκριμένων θέσεων.

Συμφωνία, όπως πληροφορούμαστε, επιτεύχθηκε και όσον αφορά το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ για στήριξη των χαμηλόμισθων του Δημοσίου και συγκεκριμένα για  επιτάχυνση της ανέλιξης των χαμηλόμισθων, ζήτημα το οποίο απασχολεί κι άλλες συντεχνίες αλλά πρωτίστως το χαμηλόμισθο προσωπικό στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-Α5-Α7(ii), κάποιοι εκ των οποίων ετοιμάζουν και απεργιακές κινητοποιήσεις στις 18 του μήνα.

Για το θέμα, όμως, δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, καθώς η ρύθμιση που θα ισχύσει -και που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας– θα αφορά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα συζητηθεί, εκτιμάται, και με άλλες συντεχνίες.
Εξελίξεις, ενδεχομένως και επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, θα πρέπει να αναμένονται στις 30 του μήνα.

Για το θέμα, ο κ. Ματθαίου είπε ότι, ως ΠΑΣΥΔΥ, από τον Δεκέμβρη του 2021 είχαμε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία προνοεί πως όταν κάποιος υπηρετήσει για 12 χρόνια στην Α2 να μεταβεί στην Α5 και μετά από 4 χρόνια να μεταβεί στην Α7. Όπως εξήγησε, αυτό μεταφράζεται πως ο υπάλληλος που ξεκινά στην Α2 με μισθό 1095 ευρώ θα καταλήξει στα 1600 μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας. Άφησε δε να εννοηθεί πως η λύση για το θέμα θα βασίζεται στην πρόταση της συντεχνίας.

Ο κ. Ματθαίου αποκάλυψε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν θετικός στην πρόταση αυτή της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς είχε αναφέρει πως αυτό ήταν προεκλογική του δέσμευση. Συνεπώς, αποφασίστηκε να ξανασυνέλθουν για λήψη οριστικής απόφασης στις 30 Οκτωβρίου, γιατί θα περιληφθούν σε αυτή την πρόταση και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Δεν έπεισε για διατμηματικές

Όσον αφορά το τρίτο αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ, που τέθηκε χθες ενώπιον της Κυβέρνησης, για μια μικρή έστω παράταση στις αλλαγές που προβλέπει η ψηφισθείσα μεταρρύθμιση του Δημοσίου για τις διατμηματικές προαγωγές, η Κυβέρνηση απέρριψε, όπως πληροφορούμαστε, την αναβολή των αλλαγών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τα πρακτικά προβλήματα που τέθηκαν ενώπιον της από την ΠΑΣΥΔΥ και τον προβληματισμό κατά πόσο θα είναι έτοιμες οι νέες διαδικασίες για διατμηματικές προαγωγές, όπως για παράδειγμα η λειτουργία εξεταστικών κέντρων, αλλά, όπως εξήγησε, τυχόν αναβολή θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα όσον αφορά την υλοποίηση της μεταρρύθμισης γενικότερα.

Ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ επανέλαβε και χθες τις επιφυλάξεις της συντεχνίας γύρω από το θέμα των διατμηματικών προαγωγών και κυρίως για τα στενά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της νέας διαδικασίας.