Επτά τράπεζες και έξι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης», που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να διασωθεί η πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία αποτελεί υποθήκη στην σύμβαση των στεγαστικών τους δανείων αλλά και για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Χθες, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο σχέδιο έχει λήξει και έχουν δηλώσει συμμετοχή οι πιο κάτω πιστωτές: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, Τράπεζα Κύπρου, Alpha Bank, Astrobank, Eurobank.

Από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ενδιαφέρθηκαν: Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης  Περιουσιακών Στοιχείων Λίμιτεδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), B2Kapital, CAC Coral, Gordian, Sky CAC  και Themis Portfolio Management.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίηση του για τη θετική ανταπόκριση των πιστωτών σε κυβερνητικό Σχέδιο που στοχεύει στη ρύθμιση δανείων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ανακοίνωση προς ενδιαφερόμενους δανειολήπτες θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Πώς θα λειτουργήσει

Με το Σχέδιο, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές και ταυτόχρονα να απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο. Το κράτος θα καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων.

Οι τωρινοί ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας ή συγγενείς τους πρώτου βαθμού θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία μετά την πάροδο 5 ετών σε ευνοϊκή τιμή, κάτω του επιπέδου των τιμών αγοράς.

Δικαιούχοι για ένταξη στο σχέδιο είναι:

α) λήπτες κοινωνικών παροχών  οι οποίοι είχαν μη  εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021, και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €250.000,

β) όλοι οι αιτητές στα σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι €350.000, καθώς και  

γ) όλοι οι αιτητές στα σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα Σχέδια αυτά και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε.