Η αλήθεια, λέγεται συχνά είναι το πρώτο θύμα του πολέμου. Η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, δεν αποτελεί εξαίρεση, πόσο μάλλον, που αυτή διεξάγεται σε μια εποχή, που τα fake news ζουν και βασιλεύουν.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο είναι ατέλειωτες. Ειδήσεις, βίντεο, ιστορίες, προσωπικές αναρτήσεις, σχόλια, αναλύσεις ειδικών και μη, διακινούνται συνεχώς με ταχύτητα φωτός. Από όλο αυτό το βουνό πληροφοριών θα δούμε λίγες, θα επεξεργαστούμε ακόμη λιγότερες και θα αναρωτηθούμε αν είναι αληθινές ή όχι ελάχιστες.

Τα στοιχεία δείχνουν πως καθημερινά καταπίνουμε αμάσητα πολλά ψέματα. Η μονάδα ελέγχου γεγονότων του Reuters έχει εντοπίσει πολυάριθμες περιπτώσεις αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν ψεύτικες εικόνες και πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Σε άλλες πάλι, η σύγχυση και όπως η σκόπιμη παραπληροφόρηση φαίνεται να ενέτεινε τις εντάσεις.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που το τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, τι είναι φτιαχτό και τι ισχύει δεν έχει σημασία. Από τη στιγμή που μια πληροφορία θα δημοσιευτεί, δημιουργεί τέτοιες εντυπώσεις και διανέμεται τόσο γρήγορα, που μετά η διάψευσή της είναι σχεδόν αδύνατη.

Την εποχή, που το Ισλαμικό Κράτος έλυνε και έδενε στη Μέση Ανατολή, οι τζιχαντιστές δημοσίευσαν ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν να καίνε ζωντανό ένα Ιορδανό πιλότο που συνέλαβαν. Το βίντεο εκείνο είχε εκατομμύρια views και είχε ένα τρομερό αντίκτυπο για την ισχύ της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως ο πιλότος πυροβολήθηκε και πέθανε και πως η υποτιθέμενη σκηνή που τον καίνε ήταν ένα μοντάζ από ταινία.

Είναι τρομακτικό το ότι φτάσαμε στο σημείο, που μπορεί καν να μην έχει σημασία αν ένα γεγονός συνέβη ή όχι αλλά οι εντυπώσεις που αφήνει πίσω του. «Δεν έχει σημασία τι έγινε. Αυτό που μετρά είναι οι αντιλήψεις που δημιουργούνται και που είναι πιο σημαντικές από την πραγματικότητα», είπε. Ακόμη και να διαψευστεί ή να αποσυρθεί μια ψεύτικη είδηση η επίδρασή της είναι εκεί. Το ίδιο ισχυρή όσος καιρός και να περάσει», είχε εξηγήσει σε συνέντευξή της στον Φιλελεύθερο η Όριτ Περλόβ, ειδική σε θέματα κοινωνικών δικτύων.

H κατάσταση έχει ξεφύγει. Ακούμε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε και διαβάζουμε αυτά που θέλουμε να διαβάσουμε. Καμία διάθεση για αμφισβήτηση, καμία διάθεση να ακούσουμε και να κατανοήσουμε την αντίθετη άποψη. Κλεισμένος ο καθένας μέσα στην ψηφιακή φούσκα την οποία ζει αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί την αλήθεια ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα σε κάθε λογής fake news.