Τρίωρη στάση εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα αποφάσισε η ΕΤΥΚ για την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε κατηγορώντας την τράπεζα ότι παραβιάζει τις συμβάσεις, ειδικά σε μια περίοδο που τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα €300,000,000.

Όπως σημειώνεται «η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αρνείται να συμμορφωθεί με τις υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις της επικαλούμενη διάφορες προφάσεις και τεχνάσματα για να επιβάλει τις μακροχρόνιες επιδιώξεις της. Μεταξύ άλλων: Αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας όπου διαπιστώθηκε εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων Συλλογικών Συμβάσεων.

Με διάφορα τεχνάσματα κάθε φορά που καταλήγουμε σε συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, αυτή τορπιλίζεται εκ των έσω χωρίς ουσιαστικά να παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο και αυτό συνέβηκε τόσο με τον τότε Πρόεδρο κ. Ευριπίδη Πολυκάρπου όσο και με τον τότε Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Oliver Gatzke αλλά και πρόσφατα με τον μεταβατικό ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή κ. Αντώνη Ρούβα».

Η εγκύκλιος της ΕΤΥΚ καταλήγει «ενώ επικαλείται η Ελληνική Τράπεζα χίλιες προφάσεις για να μην προσφέρει στο προσωπικό της αυτό που οφείλει, σε μερίδα ανώτερων στελεχών με ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ παραχώρησε μέχρι και πρόσφατα (έξω από τις συμβάσεις) τεράστια ποσά αυξήσεων στους μισθούς παρ’ όλο που η συμφωνία (ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας) που έγιναν οι μειώσεις μισθών απαγόρευε την παραχώρηση μπόνους και άλλων αυξήσεων χωρίς τη συμφωνία με την ΕΤΥΚ. Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικούς λόγους που η Οργάνωσή μας αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη απεργιακών μέτρων για να προασπίσει τα δικαιώματα αλλά και την αξιοπρέπεια των μελών της.

Ως πρώτο μέτρο πίεσης η Οργάνωσή μας αποφάσισε την τρίωρη στάση εργασίας που θα γίνει τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2023. Αν παρ΄όλα αυτά η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίσει την τακτική της αυτή, τα μέτρα θα κλιμακώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι θέλουν να παραδώσουν το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας «απροστάτευτο» στην EUROBANK, αλλά αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, απεναντίας αν έρθει εκείνη η στιγμή οι συνάδελφοι θα είναι ακόμα πιο ισχυροί και προστατευμένοι».

Πηγές της Ελληνικής ανέφεραν στο philenews σχετικά με την εγκύκλιο της ΕΤΥΚ για τρίωρη στάση στις 6 Νοεμβρίου ότι η τράπεζα συνεχίζει με καλή θέληση τον διάλογο τόσο με το Υπουργείο Εργασίας όσο και με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων.