Νομοθεσία μέσω της οποίας επιδιώκεται η έκδοση χιλιάδων εκκρεμούντων τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, τα οποία προφανώς θα είναι και πιο εύκολο να εκποιηθούν, αν παραστεί ανάγκη, έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Η προτεινόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας επιχειρεί, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην εισηγητική έκθεση, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας των οικοδομών ή και της καθυστέρησης στην έκδοση τους, η οποία, μεταξύ άλλων προκύπτει από την απόκλιση της ανεγειρόμενης οικοδομής από τους όρους της Άδειας Οικοδομής και τη μη έκδοση του Πιστοποιητικού Συμπλήρωσης Εργασιών από τους Επιβλέποντες Μηχανικούς του Έργου.

Με άλλα λόγια, άλλα προέβλεπαν τα σχέδια που κατατέθηκαν και άλλα υλοποιήθηκαν επιτόπου.

Μέσω του νομοσχεδίου θα επωφεληθούν όχι μόνο αγοραστές ακινήτων οι οποίοι θα απεγκλωβιστούν αποκτώντας τίτλο ιδιοκτησίας, αλλά και το ίδιο το κράτος, το οποίο θα δει τις εισπράξεις του να αυξάνονται από την καταβολή των μεταβιβαστικών.

Πρόστιμο μέχρι €10.000

Το νομοσχέδιο προνοεί, εξάλλου, επιβολή προστίμου μέχρι €10.000 σε μελετητές οι οποίοι δεν ενημερώνουν τις αρχές για ζητήματα που αφορούν τις οικοδομές που επιβλέπουν.

Σε συνοδευτικό έγγραφο αναφέρεται πως «σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των κινήτρων του Επιβλέποντος Μηχανικού για την έκδοση του Πιστοποιητικού Συμπλήρωσης Εργασιών της οικοδομής, ώστε να προωθηθεί η έκδοση Πιστοποιητικού Έγκρισης από την αρμόδια Αρχή καθώς και η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Πιστοποιητικό συμπλήρωσης εργασιών

Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023, όπως ονομάζεται η προωθούμενη νομοθεσία,  περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την επιβολή προστίμου στις περιπτώσεις όπου ο Επιβλέπων Μηχανικός δεν ενημερώνει την αρμόδια Αρχή για τυχόν απόκλιση των εργασιών από τους όρους της Άδειας Οικοδομής καθώς και την αύξηση του διοικητικού προστίμου που επιβάλλεται από την αρμόδια Αρχή στον Επιβλέποντα Μηχανικό, σε περίπτωση μη έκδοσης του Πιστοποιητικού Συμπλήρωσης Εργασιών με την αποπεράτωση των εργασιών, σύμφωνα με το άρθρο 10 του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.

Στο βάθος βλέπουν επενδύσεις

Σε συνοδευτικό έγγραφο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι  δεν προκύπτει οποιαδήποτε αρνητική οικονομική επίπτωση από την προτεινόμενη τροποποίησης της νομοθεσίας.

Προστίθεται, πως μέσω της εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης αναμένεται η αύξηση των εσόδων των αρμοδίων Αρχών που προκύπτουν από την επιβολή του αυξημένου διοικητικού προστίμου προς τον Επιβλέποντα Μηχανικό.

Επιπλέον, αναμένεται θετικός αντίκτυπος στην οικονομία της Κύπρου, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος σε επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψιν την αποτελεσματικότερη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Σημειώνεται δε, πως στο παρελθόν, η μη αποτελεσματική έκδοση τίτλων αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στις εγχώριες επενδύσεις.

Κατά τους αρμοδίους, η αποτελεσματικότερη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας θα συμβάλει όχι μόνο στις εγχώριες επενδύσεις αλλά και στις επενδύσεις από ξένους επενδυτές.