Την τοποθέτηση οπτικής ίνας πάνω στη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, προκειμένου να καλύψει την ταχύτατα αυξανόμενη ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή για τέτοιου είδους υπηρεσίες, εξετάζει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom.

Η ανάγκη για τη δημιουργία νέων διαδρομών των υποθαλάσσιων οπτικών ινών διαμέσου της Μέσης Ανατολής και της αραβικής χερσονήσου, πέραν του Σουέζ, απ’ όπου διέρχονται όλα τα καλώδια, είναι μεγάλη. Οι επενδύσεις σε date centers, που αποθηκεύουν τη συνεχώς αυξανόμενη πληροφορία μέσω του διαδικτύου, έχουν ανάγκη από καλώδια οπτικών ινών και ο ΑΔΜΗΕ βλέπει ότι διανοίγεται μια σημαντική ευκαιρία στην περιοχή, δεδομένης και της στέρεας βάσης που έχουν αποκτήσει οι σχέσεις του με την ισραηλινή πλευρά. 

Το project, προυπολογισμού μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, το οποίο εξετάζει η Grid Telecom από κοινού με δύο εταίρους, ένας εκ των οποίων η Tamares Telecom, διαχειριστής δικτύων οπτικών ινών και θυγατρική του ισραηλινού fund Aluma, θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες του Euroasia, όσο και αυτές άλλων πελατών. Το ενδιαφέρον για την διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό, τόσο από το επενδυτικό ταμείο Aluma (αναμένει να ολοκληρωθεί το due diligence για να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του project), όσο και από το ίδιο το ισραηλινό Υπ. Ενέργειας, δείγμα ότι ο πόλεμος δεν έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Ένα μόλις μήνα πριν, η Grid Telecom και η Tamares Telecom είχαν ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσαν τον αρχικό σχεδιασμό για το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ και την αραβική χερσόνησο. Αφορά τη δρομολόγηση και το επιχειρηματικό σχέδιο για το γεωστρατηγικής αξίας καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών Andromeda που φιλοδοξεί να ενώσει την Ελλάδα με τις δύο χώρες και θα επεκτείνεται στην αραβική χερσόνησο.

Στόχος του είναι να παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την αραβική χερσόνησο, διασυνδέοντας την Αθήνα με την Haql στη Σαουδική Αραβία, μέσω της ανάπτυξης μίας εναλλακτικής ψηφιακής λεωφόρου. Κι αυτό, καθώς το project θα προεκτείνεται δυτικά μέσω δικτύων συνεργατών στα Βαλκάνια και άλλους προορισμούς στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Andromeda είναι ότι εξασφαλίζει μια εναλλακτική όδευση για την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία προς τη θάλασσα, πέραν της διώρυγας του Σουέζ. Μένει όμως να φανεί σε ποιο βαθμό ο πόλεμος θα επηρεάσει έργα τα οποία εμπλέκουν τη Σ. Αραβία και το Ισραήλ, καθώς παρ’ ότι οι διμερείς σχέσεις δεν έχουν διαραραγεί, όπως εκτιμούσαν αρχικά πολλοί, εντούτοις τα πάντα είναι ακόμη ρευστά.

Από το energypress.gr