Κατά 27% αυξήθηκαν οι κρατήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων στα κατεχόμενα μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων ενώ φέτος αυξήθηκαν και  50% τα έσοδα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρατέθηκαν κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, η οποία εξέτασε το αυτεπάγγελτο θέμα που αφορά την απουσία αναφοράς του καθεστώτος κατοχής στην Κύπρο στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων για διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και η δυνατότητα που παρέχεται στους τουρίστες με τις συγκεκριμένες πλατφόρμες να προβαίνουν σε κρατήσεις διαμονής στις κατεχόμενες περιοχές.

Εκ μέρους του Συνδέσμου αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, αναφέρθηκε πως το κόστος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα των κατεχόμενων ανέρχεται τα €120 το βράδυ. Παράλληλα επισήμανε πως  τα συμβόλαια που καλούνται να υπογράψουν οι τουρίστες όταν κλείνουν τα τουριστικά καταλύματα στα κατεχόμενα, αναφέρουν πως βρίσκονται σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύντομα το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα. Από την πλευρά του υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής δήλωσε πως όταν εντοπίζονται οργανωτές ταξιδιών που προγραμματίζουν εκδρομές στα κατεχόμενα ενημερώνεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως είπε, όσο περνούν τα χρόνια η παρουσία του ψευδοκράτους σε εκθέσεις στο εξωτερικό  είναι πιο έντονη.

«Έγιναν διαβήματα το 2019 με εκπροσώπους των ηλεκτρονικών πλατφόρμων και η απάντηση που έλαβε η Δημοκρατία ήταν ότι δεν θα διακόψουν να παρέχουν τις υπηρεσίες για τα κατεχόμενα» πρόσθεσε  ο κ. Κουμής. Εκ μέρους του ΠΑΣΥΞΕ ο Μάριος Πολυβίου, σημείωσε πως όταν οι τουρίστες κάνουν αναζήτηση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων, θα πρέπει να τους γίνονται συστάσεις και να ενημερώνονται πως τα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών λέχθηκε πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, για το οποίο γίνονται διαβήματα από πλευράς του υπουργείο μέσω  οδηγιών. Αναφορικά με τη πλατφόρμα του booking,  είπε, πως έγιναν διαβήματα μέσω της κυπριακής πρεσβείας στην Χάγη, με αποτέλεσμα να περιληφθεί ένα μικρό κείμενο στην πλατφόρμα πως τα ξενοδοχειακά καταλύματα βρίσκονται στα κατεχόμενα.