Ανατρέπεται, όπως φαίνεται, ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός για περιορισμό στις προσλήψεις της κρατικής μηχανής ούτως ώστε να συγκρατηθεί το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο του χρόνου θα αγγίξει τα €3.7 δις. Αυτό προκύπτει από τις κυβερνητικές τροπολογίες επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.

Συγκεκριμένα, στον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή προβλεπόταν το άνοιγμα μόνο 52 πρόσθετων μόνιμων θέσεων. Με τις κυβερνητικές τροπολογίες που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και προωθήθηκαν στη Βουλή, δημιουργούνται 680 συνολικά νέες πρόσθετε μόνιμες θέσεις εκ των οποίων οι 604 αφορούν θέσεις εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, καταργούνται συνολικά 27 θέσεις και σημειώνεται μια θέση με διπλό σταυρό ώστε με την κένωση της να καταργηθεί.

Σύμφωνα με το σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών η πρόσθετη ετήσια δαπάνη για τις θέσεις εκπαιδευτικών είναι μικρή, δεδομένου ότι με την πλήρωση των θέσεων θα μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός έκτακτου προσωπικού που υπηρετεί έναντι πρόσθετων αναγκών, ενώ η οροφή της συνολικής απασχόλησης εκπαιδευτικού προσωπικού δεν θα διαφοροποιηθεί. Συγκεκριμένα το επιπρόσθετο κόστος για τις 604 νέες θέσεις στην εκπαίδευση είναι ύψους €1.97 εκατ.

Αναλυτικά θα δημιουργηθούν 202 πρόσθετες θέσεις καθηγητή στη Μέση Εκπαίδευσης κλίμακας Α8,Α9 και Α11, με πρόσθετη ετήσια δαπάνη €627.008. Επίσης, θα δημιουργηθούν 59 μόνιμες πρόσθετες θέσεις στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με πρόσθετη ετήσια δαπάνη ύψους €183.136.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 121 θέσεις δασκάλων στη Δημοτική Εκπαίδευση, 161 ειδικών εκπαιδευτικών για ενίσχυσης της Ειδικής Εκπαίδευσης και 61 θέσεις νηπιαγωγών στην προδημοτική εκπαίδευση. Η πρόσθετη ετήσια δαπάνη θα είναι ύψους €1.16 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις στην εκπαίδευση εξαιρούνταν από τους περιορισμούς που υπάρχουν στις προσλήψεις, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στελέχωσης στα σχολεία.

Πού θα ανοίξουν οι υπόλοιπες 76 θέσεις

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές τροπολογίες, οι οποίες τη ερχόμενη Δευτέρα θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, μεταξύ άλλων οι 76 νέες θέσεις που δημιουργούνται στο κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, αφορούν θέσεις στενογράφων στο Δικαστήριο, στη Νομική Υπηρεσία, λειτουργών στο Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, λειτουργών στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, στα Υφυπουργεία Καινοτομίας και Τουρισμού, λειτουργών στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο θα λειτουργήσει με τη ψήφιση του σχετικού νομοσχέδιου, καθώς και λειτουργών στο Υπουργείο Γεωργίας.

Επίσης, θα ανοίξουν θέσεις στα Υπουργεία Εργασίας και Ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρατεθεί στη Βουλή τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν ανοίξει συνολικά 784 νέες θέσεις στο Δημόσιο. Το 2023 οι πρόσθετες θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 485, το 2022 άνοιξαν συνολικά 238 θέσεις και το 2021 οι πρόσθετες θέσεις ήταν 61.

Κατά €64 εκατ. αυξάνεται ο προϋπολογισμός

Συνολικά ο αριθμός των κυβερνητικών τροπολογιών ανέρχονται στις 43, οι οποίες του χρόνου θα αυξήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά €64 εκατ. Επιπλέον, οι πρόσθετες δαπάνες από τις κρατικές τροπολογίες για το 2025 θα είναι €29.4 εκατ., ενώ το 2026 θα υπάρξει μείωση κατά €1.6 εκατ. Μεταξύ άλλων, οι κρατικές τροπολογίες προβλέπουν την συμπερίληψη πρόσθετων πιστώσεων ύψους €30 εκατ. που αφορά την κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, για τους μήνες Νοεμβρίου 2023-Φεβρουαρίου 2024 και καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Επίσης, προνοούνται και πρόσθετες δαπάνες ύψους €12.5 εκατ. που αποτελούν χορηγία στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης για την εφαρμογή του Σχέδιου «Ανακαινίζω και Ενοικιάζω». Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνεται στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει πιστώσεις €5.6 εκατ. για το Σχέδιο Στεγαστικής Επιδότησης Νεαρών Ζευγαριών, €1 εκατ. για το διαχωρισμό οικοπέδων , κονδύλια €6 εκατ. για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικών και πιστώσεις €5 εκατ. για κάλυψη των εξόδων απελάσεων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Προβλέπεται, ακόμη, χορηγία €500 χιλ.  για στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ρευστό για συνέχιση των μελετών για φορολογική μεταρρύθμιση

Στις κυβερνητικές τροπολογίες περιλαμβάνεται μείωση πιστώσεων κατά €34.5 εκατ. που αφορά την αναδρομική συνεισφορά στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων λόγω του ότι, το Γενικό Λογιστήριο, μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του λογισμικού συστήματος μισθών, έχει προβεί σε πιο ακριβείς προβλέψεις για το ύψος της αναδρομικής καταβολής στο νέο Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων.

Περιλαμβάνονται και δαπάνες για τη συνέχισης της μελέτης για τον ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και της μελέτης για βελτίωση της εφαρμογής κυρώσεων/περιοριστικών μέτρων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσω της συγκεκριμένης έρευνας θα γίνει αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών και άλλων κινδύνων και θα  υποβληθούν εισηγήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση της φήμης της Κυπριακής Δημοκρατίας.