Οι θετικοί δείκτες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία, αναφέρει στο philenews podcast , ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης απαριθμώντας σειρά θετικών εξελίξεων που καταγράφηκαν στην Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια, όπως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η μείωση του δημοσίου χρέους έναντι του ΑΕΠ.

Στατιστικά φαίνεται να πηγαίνουμε καλά διαπιστώνει ο κύριος Γιασεμίδης, το ζητούμενο όμως αναφέρει, είναι αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.  

Η ακρίβεια εξήγησε παραμένει σε ψηλά επίπεδα, παρά το ότι παρατηρούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται, καθώς οι υψηλές τιμές των ακινήτων και τα ψηλά ενοίκια, δημιουργούν ένα μείγμα προκλήσεων και δυσκολιών για την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κύριος Γιασεμίδης κάνει λόγο για ένα διαφορετικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί, το οποίο θα συνδέει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, επισήμανε ότι αυτός δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απανωτές αυξήσεις που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια.