Η τρελή πορεία που πήραν οι τιμές των καυσίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές και να πάρουν κυριολεκτικά φωτιά και στα πρατήρια της Κύπρου.

Η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει κατά 6,4 σεντ την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και 8,3 σεντ στην τιμή των πετρελαιοειδών κίνησης, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή στην αντλία να μειωθεί μόνο για δύο ημέρες. Και αυτό γιατί οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχώρησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τις μειώσεις σε αυξήσεις 7 σεντ στη βενζίνη και 12 σεντ στο πετρέλαιο. Επομένως, σήμερα η μέση τιμή στο πετρέλαιο κίνησης είναι ακριβότερη από την περασμένη Τρίτη κατά 4,3 σεντ το λίτρο, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ, ενώ η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων παρουσιάζεται φθηνότερη κατά 3,6 σεντ το λίτρο. Στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ενέργειας οι μέσες τιμές των βασικότερων πετρελαιοειδών είναι: βενζίνη 95 οκτανίων €1,408 το λίτρο, πετρέλαιο κίνησης €1,544 και πετρέλαιο θέρμανσης €1,091. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα συστηθούμε ξανά στην παγκόσμια τουριστική αγορά

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών κατάγγειλε ότι η πραγματική μείωση στα πρατήρια καυσίμων ήταν μικρότερη από τον φόρο κατανάλωσης, που αποφάσισε η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο φόρος κατανάλωσης ενώ μειώθηκε κατά 8,33 σεντ το λίτρο η τιμή της βενζίνης 95 μειώθηκε μόνο κατά 7,1 σεντ και του πετρελαίου κίνησης 7,5 σεντ. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 5,8 σεντ το λίτρο, αντί για 6,4 σεντ που μειώθηκε ο φόρος.

Η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και η σχεδόν απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της Κύπρου από τα πετρελαϊκά προϊόντα δικαιολογούν µια μεγαλύτερη παρέμβαση από την κυβέρνηση προς την ΕΕ, με στόχο να επιτραπεί να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές του φόρου κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή. Και αυτό λόγω της υπερβολικής εξάρτησης στο αυτοκίνητο ως μέσο διακίνησης και το μειωμένο ενδιαφέρον για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, τουλάχιστον από τους Κύπριους. 

Τις τελευταίες ημέρες πάντως η τιμή του πετρελαίου Brent έκανε βουτιά 12,5% και έκλεισε στα 112 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου Brent έφθασε τα 140 δολάρια την Καθαρά Δευτέρα. Την Παρασκευή μάλιστα η τιμή έφθασε να υποχωρεί ως τα 105,6 δολάρια καταγράφοντας πτώση άνω του 17%. Η μείωση αυτή έρχεται μετά τις αναφορές πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εισηγηθούν στον ΟΠΕΚ την αύξηση της παραγωγής.